Quan comencen els dies de la canícula, aneu a cercar cap al vespre aigua pura d’una font. En tres sextaris d’aigua, barregeu-hi un sextari de mel; distribuïu-ho amb molt d’esment en gerres de les d’arrop, i feu sacsejar els recipients per nois impúbers cinc hores seguides. Després, deixeu-les a sol i serena quaranta dies i quaranta nits.
Autor: Pal·ladi
La recepta anterior de l’hidromel, refresc que va arribar a ser molt popular a l’època romana, la trobem recollida al llibre Retalls de la vida a Grècia i a Roma (1997), de Maria Àngels Anglada, procedent del llibre L’art de l’agricultura, de Pal·ladi (segle IV).
Oriol López
De fet, l’hidromel era la Coca-cola de l’època. La seva popularitat es va estendre arreu de l’imperi i així com a l’hivern no hi podia faltar en cada casa el vi calent condimentat amb pebre i llorer (ide tant en tant fruits secs), l’estiu era de l’hidromel.
Gràcies, Jaume, per l’aportació, desconeixia això del vi calent a l’hivern.