Utilització del mite per justificar una ocupació

Un mite pot tenir una funció política [….] A Cirene un historiador narra la història que un cop un lleó monstruós assetjà els africans locals. Desesperat, el seu rei va proclamar que aquell que acabés amb la fera seria el seu hereu. La nimfa Cirene va matar el lleó, i els seus descendents, els cirineus, van heretar el regne d’ella. Aquest mite dóna legitimitat a la colònia grega: no són invasors, els colons varen heretar la terra d’una heroïna que la va guanyar com a recompensa d’una acció memorable.

Jasper Griffin

El text anterior és una adaptació al català d’uns fragments extrets d’“El mito griego y Hesíodo” (1988) de Jasper Griffin.

Un exemple més actual que es cita també en l’esmentat llibre és l’ús del mite que les terres dels palestins pertanyien en el passat als avantpassats dels actuals israelites per justificar-ne l’ocupació i la colonització per l’actual estat d’Israel.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: