Com perllongar la vida de les bateries?

Bateria, de Manuel Cernuda, al Flickr, http://www.flickr.com/photos/melkorcete/59629417/Hi ha persones molt pendents de la càrrega de les bateries i que sempre que poden tenen el carregador connectat, per por de quedar-se sense bateria en els moments crucials i hi ha qui, en canvi, acostuma a quedar-se sovint sense bateria. El règim de càrregues i de descàrregues al que sotmetem la bateria del nostre mòbil o del nostre PC portàtil impacta en la longevitat de la mateixa. Les recomanacions que circulen al respecte d’aquest tema, de vegades, són totalment contradictòries.

Un dels principals enemics de les bateries és l’anomenat efecte memòria, que s’ha minimitzat en les bateries de darrera generació, però que continua tenint el seu impacte en l’autonomia i la longevitat de les mateixes.

Però, què és l’efecte memòria?

Imaginem que, inicialment, la bateria es pot carregar des d’un nivell zero de càrrega (bateria totalment descarregada) a un nivell 100 de càrrega (bateria totalment carregada). Si jo sóc una persona que acostuma a aprofitar la primera oportunitat per connectar el carregador, la bateria mai no es descarregarà del tot i anirà, per exemple, d’un nivell 90 de càrrega a un nivell 100; si això ho faig habitualment, el que fa l’efecte memòria és que la meva bateria arribarà un moment en que no podrà baixar del nivell 90 i quan ho faci es comportarà com si estigués descarregada, de manera que no tindré bateria des del nivell zero al 100 i del 100 al zero, sinó del 90 al 100 i del 100 al 90, amb la qual cosa hauré perdut molta autonomia de la bateria, hauré passat del 100% inicial (100-0) al 10% (100-90). En altres paraules, hauré reduït a la dècima part el temps que puc utilitzar el dispositiu, mòbil o PC portàtil, amb bateria sense necessitat de connectar-lo al corrent.

I, en canvi, si sóc una persona que acostuma a quedar-se sense càrrega i que, quan això passa, endollo el carregador per sortir del pas però no dono temps a que la bateria es carregui completament abans de tornar a desconnectar el carregador, i això ho repeteixo sovint i, per tant solc a carregar la bateria entre els nivells zero i 10, per l’efecte memòria, a la llarga, la bateria no admetrà càrrega més enllà del nivell 10 i, per tant, com en el cas anterior, hauré també passat d’una autonomia inicial del 100% (100-0) al 10% (10-0).

La recomanació per minimitzar l’impacte de l’efecte memòria en les bateries és, doncs, permetre sempre que es pugui una descàrrega, si no completa, almenys bastant gran, i, quan carreguem, deixar el carregador connectat fins que es completi totalment la càrrega de la bateria.

Un altre gran enemic de les bateries és la calor, per la qual cosa, sobretot a l’estiu, cal mirar de protegir els equips amb bateries de la mateixa.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia.

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
4 comments on “Com perllongar la vida de les bateries?
 1. Sophia Blasco ha dit:

  Seguiré aquestes recomanacions, gràcies!

 2. miquelpueyo ha dit:

  Em sembla que hi ha una sèrie de mecanismes cinètics emergents (basats en el moviment, donar corda, etcètera) que redueixen una mica la nostra dependència de les bateries. De tota manera, em fa l’efecte que les bateries dels mòbils, en general, no estan al nivell de la gran quantitat de funcions que incorporen.

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, tot i que la millora de l’autonomia de les bateries és un tema que és objecte de constant recerca i desenvolupament i que la tecnologia de les bateries està en constant evolució, si activem totes les funcionalitats als últims terminals telefònics avançats, o “smartphones” com se’ls sol a anomenar, l’autonomia de les seves bateries no sol a ser, en general, gens satisfactòria.

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
RSS
%d bloggers like this: