Areopagitica de John Milton, una defensa de la llibertat d’expressió i publicació

Adaptat de "Censored", de Guerretto, al Flickr

Un dels clàssics de la defensa de la llibertat d’expressió i publicació és “Areopagitica. A Speech for the Liberty of Unlicensed Printing” (1644), de l’escriptor anglès John Milton (1608-1674). Ens en parla el professor Enric Sòria:

Per a Milton, el perfeccionament de l’home com a criatura racional exigeix la llibertat. Ni l’església ni l’estat tenen dret a immiscir-se en la tria de les nostres creences i opinions. Suprimir la llibertat significa destruir la dignitat de l’individu, la raó lliurement exercida del qual és el pressupòsit d’una vida humana autèntica […]. En Areopagitica, Milton declara que l’accés a la veritat només s’obté mitjançant la discussió i la compulsació racional de totes les opinions; d’aquesta manera, també les creences errònies contribueixen a la recerca de la veritat, i la censura de les idees, a més d’injusta, és contraproduent. D’altra banda, en un àmbit de debat lliure, la veritat acabarà per imposar-se pel seu pes, mentre que les mesures censores només poden entrebancar-ne el triomf. “[…] La veritat no necessita polítiques ni estratagemes ni llicències per vèncer; aquests són els trucs i les defenses que l’error utilitza contra el seu poder”.

El text anterior correspon a uns fragments de l’article Democràcia i llibertat d’expressió: un debat textual d’Enric Sòria que va ser publicat al número 10 de la Revista Digital de Comunicació Trípodos de l’any 2001.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: