L’acollida dels mexicans als exiliats catalans del 1939

Getaway, de Vox Efx, al Flickr

En Tísner (Avel·lí Artís-Gener) explicava com van sentir-se acollits a Mèxic ell i d’altres catalans que van haver-s’hi d’exiliar a causa del final de la guerra civil espanyola amb la victòria el 1939 de les tropes del dictador Francisco Franco:

Aquesta impressió – de llibertat – t’acompanya fins al dia que te’n vas, vaja. Ho he dit en les Memòries i ho repetiré ara: pots viure-hi vint-i-sis anys i mig sense que mai a la vida no et trobis ningú pel carrer que et demani els papers. Ningú en absolut. Això vol dir que et pots comprar automòbils, et pots comprar una casa, si vols et pots casar i pots divorciar-te i tornar-te a casar i pots tenir fills i … pots fer de tot el que et vingui de gust i mai ningú no pot dir si ets allà legalment.
Això, penso, només pot passar quan hi ha un índex molt alt de llibertat, on el concepte de llibertat tingui tota la seva vigència.

[… E]ls catalans que vam anar allà, de seguida vam trobar feina. Fos de dibuixants, fos de pintors, fos de paletes o de constructors de carreteres, és igual. Una cosa benvolent per part de ‘Mègic’ era que les seves autoritats ens ascendien en la categoria professional: un aparellador segur que allà era un arquitecte, i també, de vegades, un mestre d’obres allà ja era tractat com un senyor arquitecte. Això passava en totes les coses: un mestre d’escola era un catedràtic d’universitat, un pagès era un digne director d’una explotació agrícola. Eren sobrevaloracions que ens afavorien extraordinàriament.

Tísner

El text anterior està extret de la transcripció d’una entrevista que se li va fer i que va ser publicada al número 20 (hivern 1993-1994) de la revista Europa de les nacions.

El govern i el poble mexicà van acollir aleshores, com ens explica en Tísner, amb una gran hospitalitat els exiliats catalans.  En aquell moment, Mèxic en podia haver fet un problema de l’emigració catalana i la podia haver rebutjada;  en canvi, va tenir la visió i l’habilitat necessàries per convertir aquesta emigració en un important actiu per al país d’acollida.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: