Catalans nazis

Podéis leer este mismo artículo en español aquí.

Fa un temps vaig llegir que a Espanya existeixen 202 lleis que obliguen a etiquetar en castellà i amb les quals es van posar un total de 114 multes (durant el període 2009-2011), en comparació amb les 0 multes per no etiquetar en català. Després d’una llarga deliberació, la conclusió em semblava òbvia: els catalans som nazis.

Més tard vaig recordar el dia en què tres diputats catalans van tenir la gosadia d’expressar-se en la seva pròpia llengua al Congrés dels Diputats i van ser expulsats per això. I és que resulta que el català, així com la resta d’idiomes d’Espanya que no són l’espanyol, té VETAT el seu ús en les compareixences al Congrés, on només es pot utilitzar el castellà. Després ho vaig comparar amb el Parlament de Catalunya, on no existeix cap prohibició en el mateix sentit (llegiu el reglament) i on, per tant, els compareixents poden expressar-se en qualsevol llengua, sigui aquesta oficial o no (en altres paraules, un diputat podria donar un discurs íntegrament en suahili si així ho desitgés, per exemple). Novament la conclusió no podia ser cap altra: els catalans som nazis.

Una mica de recerca em va permetre comprovar quin era l’actitud del govern català cap a una de les seves llengües autòctones: l’aranès (variant de l’occità). Doncs bé, a Catalunya es respecta i es lluita per la protecció d’aquesta última fins al punt de fer-la oficial a TOT el territori català. Aquesta actitud contrasta amb la de l’Estat espanyol, que no només ha vetat contínuament qualsevol proposta d’oficialitat del català (i del basc, gallec, etc.) a Europa (exemple 1exemple 2exemple 3), sinó que també posa traves a la promoció d’aquests mateixos idiomes dins del seu propi territori, fins i tot allà on és autòcton (exemple 1exemple 2exemple 3exemple 4exemple 5). Per descomptat, la conclusió només podia ser una: els catalans som nazis.

Ahir em vaig assabentar que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports espanyol posarà a la disposició dels usuaris de les biblioteques públiques 200.000 llicències de llibres electrònics. Vaig comprovar amb sorpresa que absolutament TOTES aquestes llicències seran per a llibres en castellà i ni una sola ho serà per a llibres en català o qualsevol altra de les llengües d’Espanya. De nou, no vaig poder evitar comparar aquesta actitud del govern espanyol amb la dels principals partits polítics catalans, que han expressat públicament la seva aposta pel respecte i acceptació de la realitat multilingüe de la societat catalana (en la qual es parlen més d’un centenar de llengües diferents) com a part de la seva riquesa cultural. Bona prova d’això és que dirigents dels partits favorables a la independència de Catalunya també estan defensant l’oficialitat de l’espanyol en un hipotètic estat independent (exemple 1exemple 2exemple 3), i no fa molt la Generalitat de Catalunya va atorgar el Premi Nacional de Cultura a Eduardo Mendoza, escriptor i traductor en llengua castellana. De nou la conclusió no podia estar més clara: els catalans som nazis.

Veig també que en aquests últims mesos, una clara majoria de diputats del Parlament partidaris del dret a decidir estan treballant per la realització d’una consulta que permeti determinar si els catalans desitgen o no realment la independència. No cal oblidar que aquesta consulta o referèndum inclou també l’opció del NO a la independència, per la qual cosa aquests diputats accepten de forma implícita i democràtica la possibilitat d’aquest resultat. Per contra, la majoria de representants espanyols han expressat reiteradament la seva oposició ja no només a la independència sinó a la pròpia consulta, fins al punt d’amenaçar amb prohibir-la, imposant de facto una de les seves opcions (el NO). Però, per descomptat, vaig acabar arribant a la mateixa conclusió de sempre: els catalans som nazis.

Després d’un repàs a l’hemeroteca, vaig trobar diverses notícies de declaracions de personalitats, catalanes i espanyoles, que en el seu moment van causar una certa polèmica per expressar les seves opinions en un sentit o l’altre. En revisar aquestes notícies amb la perspectiva del temps em vaig adonar de fins a quin punt els malentesos, la hipersensibilitat i, per desgràcia, la falta de respecte (des de tots dos costats) solen ser l’origen d’aquestes polèmiques. Llavors em vaig centrar únicament a les declaracions i reaccions dels representants polítics, judicials, sindicals, etc., que al cap i a la fi són els que estan al servei de la societat i, per tant, parlen en nom dels seus representats, ho vulguin o no. Aquests representants estan obligats, com és lògic i comprensible, a mesurar constantment les seves paraules. Va ser llavors quan em vaig adonar que la llista de personalitats, moltes d’elles amb càrrecs oficials, i institucions que insulten o desqualifiquen de forma oberta i descarada als catalans –desqualificacions que amb molta freqüència inclouen a TOTS els catalans, també als NO independentistes- no para de créixer (exemple 1exemple 2exemple 3exemple 4exemple 5). Però la conclusió segueix sent la mateixa: els catalans som nazis.

El govern espanyol amenaça subtilment (o de vegades ni això) amb boicotejar a una hipotètica Catalunya independent (exemple 1exemple 2exemple 3), “oblidant” el fet que aquesta amenaça va destinada, ho vulguin o no, a 7 milions dels seus actuals conciutadans, incloent-hi a una bona part d’ells (així, a ull, calculo que d’alguns milions) que votarien NO a aquesta independència. Conclusió: els catalans som nazis.

Després de tots aquests exemples no puc més que rendir-me a l’evidència i acceptar-la: ELS CATALANS SOM NAZIS

@jordibonastre

Tagged with: , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Catalans nazis
  1. […] Podeu llegir aquest mateix article en català aquí. […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: