Robòtica. ROS 1 Noetic Ninjemys, l’última de la seva espècie?

Noetic Ninjemys

La plataforma robòtica ROS és una capa de programari lliure que s’instal·la sobre el sistema operatiu i que proporciona tota una sèrie de funcionalitats bàsiques al robot (com les relacionades amb la percepció, el moviment, el reconeixement i l’aprenentatge) a través d’eines, llibreries i una interfície de programació oberta que facilita el desenvolupament de programari per a robots.

Té el seu origen el 2007 al laboratori d’intel·ligència artificial de la Universitat de Stanford sota la denominació inicial de STAIR (STanford AI Robot) i ha esdevingut amb els anys la plataforma robòtica estàndard de fet.

ROSCon són les trobades internacionals anuals on es reuneixen els desenvolupadors, investigadors i aficionats a la robòtica que utilitzen ROS, per aprendre i per intercanviar idees i projectes.

Al ROSCon de l’any 2014 es va anunciar l’evolució de ROS (o ROS 1) cap a ROS 2, que trencava amb algunes de les limitacions que anaven arrossegant les diferents versions de ROS 1 a causa d’unes decisions de disseny que s’havien pres en un altre context i en un altre moment tecnològic, quan es va crear ROS.

El 2017 es va presentar la primera versió oficial de ROS 2, Ardent Apalone i, des d’aleshores, n’han anat apareixent regularment noves versions, la darrera, Eloquent Elusor, el 2019.

Malgrat això, no s’ha abandonat mai ROS 1 i s’ha continuat mantenint i se n’han anat traient noves versions mentre ROS 2 s’anava consolidant i els desenvolupadors de solucions robòtiques anaven adoptant gradualment ROS 2.

En aquesta línia, aquest mes d’abril s’ha presentat una nova versió de ROS 1, Noetic Ninjemys, una versió LTS (“Long Term Support”) amb manteniment i suport per 5 anys, que es preveu que serà ja segurament la darrera versió de ROS 1, ja que cada cop més desenvolupadors de sistemes robòtics opten per ROS 2.

Ninjemys és el nom d’una tortuga gegant que va viure al Plistocè i va ser batejada amb aquest nom en homenatge a les Tortugues Ninja, i l’adjectiu “Noetic” ve a voler dir una cosa així com a pensadora o intel·lectual.

Entre les novetats que incorpora Noetic Ninjemys destaquem el seu suport a Python 3, la versió actual del llenguatge Python, mentre que la versió suportada de Python en les versions anteriors de ROS 1 era a Python 2; això l’acosta a ROS 2, amb suport a Python 3 des de la primera versió.

Per saber-ne més, podeu consultar ROS Noetic Ninjemys.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: