Foxy Fitzroy, la nova versió de la plataforma robòtica ROS 2

Foxy Fitzroy

La plataforma robòtica ROS és una capa de programari lliure que s’instal·la sobre el sistema operatiu i que proporciona tota una sèrie de funcionalitats bàsiques al robot (com les relacionades amb la percepció, el moviment, el reconeixement i l’aprenentatge) a través d’eines, llibreries i una interfície de programació oberta que facilita el desenvolupament de programari per a robots.

Té el seu origen el 2007 al laboratori d’intel·ligència artificial de la Universitat de Stanford sota la denominació inicial de STAIR (STanford AI Robot) i ha esdevingut amb els anys la plataforma robòtica estàndard de fet.

ROSCon són les trobades internacionals anuals on es reuneixen els desenvolupadors, investigadors i aficionats a la robòtica que utilitzen ROS, per aprendre i per intercanviar idees i projectes.

Al ROSCon de l’any 2014 es va anunciar l’evolució de ROS (o ROS 1) cap a ROS 2, que trencava amb algunes de les limitacions que anaven arrossegant les diferents versions de ROS 1 a causa d’unes decisions de disseny que s’havien pres en un altre context i en un altre moment tecnològic, quan es va crear ROS. Per conèixer les principals diferències entre ROS 1 i ROS 2, podeu consultar el document Changes between ROS 1 and ROS 2.

El 2017 es va presentar la primera versió oficial de ROS 2, Ardent Apalone i, des d’aleshores, n’han anat apareixent regularment noves versions i cada cop més desenvolupadors de sistemes robòtics opten per ROS 2.

El passat 5 de juny de 2020 es va presentar oficialment la nova versió de ROS 2, Foxy Fitzroy. El nom Fitzroy fa referència a una tortuga endèmica del riu Fitzroy d’Austràlia i l’adjectiu Foxy a l’astúcia que s’atribueix a les guineus. Es tracta d’una versió LTS (Long-Term Support), amb actualitzacions i suport fins el maig de 2023.

Com ja és habitual a ROS, Foxy Fitzroy està pensada per treballar sobre el sistema operatiu GNU/Linux Ubuntu, en particular sobre la nova versió Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa), tot i que també es pot utilitzar amb  altres plataformes com Debian 10 (Buster) , Windows 10 (VS2019) o Mac OS 10.14 (Mojave).

Per saber-ne més, podeu consultar ROS 2 Foxy Fitzroy

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: