S’acosta la Setmana de la Ciència 2011!

El proper divendres 18 de novembre comença la 16 edició de la Setmana de la Ciència, que s’allargarà fins al dia 27 de novembre i que enguany està dedicada a l’Any Internacional de la Química i l’Any Internacionals dels Boscos.

Science house

Science house by runran, on Flickr

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals més importants en l’àmbit de la divulgació de la recerca científica i la innovació tecnològica. En el decurs de la Setmana, universitats, centres de recerca, parcs tecnològics, empreses o museus organitzen exposicions, cursos, visites, tallers, taules rodones, excursions o conferències que tenen com a objectius acostar al públic en general la seva tasca diària. M’agradaria destacar algunes actuacions que compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya:

1) Els Circuits! o passejades per la ciència i la història de Barcelona

En el marc d’aquesta setmana, la Secretaria d’Universitats i Recerca (Departament d’Economia i Coneixement) organitza dues rutes per descobrir la ciència i la història de Barcelona. Aquests itineraris, que duren dues hores i mitja i són aptes per a tots els públics, es duen a terme amb el suport d’un guia i les dramatitzacions d’intèrprets.

La primera ruta o passejada, que es titula Dones de ciència, tracta sobre el difícil camí que han hagut de superar les científiques a Catalunya des del segle XIV fins al segle XX, i gràcies a les quals s’han aconseguit trencar algunes barreres de gènere i s’ha impulsat l’avenç de la dona en el món científic (ens vam fer ressò d’aquesta problemàtica en aquest article). Cal tenir present que, des del segle XIII, moment en què es crearen les primeres universitats, fins al segle XIX, a la majoria de països europeus les dones tenien prohibit l’accés als ensenyaments oficials.

Al llarg de la ruta aprendrem com, malgrat que el 1359 les corts de Cervera havien prohibit específicament que jueus i dones exercissin la medicina, alguns reis de la Corona d’Aragó van oferir permisos especials perquè poguessin exercir aquesta pràctica determinades jueves (com ara Ceti o Reginó) i algunes cristianes, fonamentalment dedicades a fer de llevadores (tot i que d’altres estaven autoritzades pel rei a practicar tot tipus de medicina, com ara Francesca Satorra).

Aquest circuit ens permetrà conèixer les primeres metgesses universitàries, com ara Maria Elena Maseras, la primera dona matriculada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el curs 1872-73, i  Dolors Aleu, considerada la primera llicenciada en medicina per la Universitat de Barcelona (20 d’abril de 1882) i que també fou la primera doctora (6 d’octubre de 1882) de l’Estat.

Al llarg del recorregut ens aturarem per repassar la vida i l’obra de dones com ara la humanista Juliana Morell (l’única dona que apareix al paranimf de la Universitat de Barcelona), la mestra i pedagoga Rosa Sensat, la cirurgiana Rosa Viñals, la matemàtica Maria Montserrat Capdevila i la briòloga Creu Casas.

Aquesta primera ruta tindrà lloc dissabte 19 de novembre a les 10.30 del matí. Si voleu fer un tast previ del circuit, podeu donar un cop d’ull al vídeo introductori, així com a la resta de vídeos relacionats amb la passejada que es poden descarregar des del perfil institucional de recerca a la xarxa Facebook.

La segona ruta, anomenada Les fonts d’energia a la Ciutat Comtal: aigua, vapor i electricitat, dóna a conèixer el canvi tecnològic i energètic que s’ha produït a Barcelona al llarg de la història, concretament des del segle II fins als nostres dies.

Per tal dur a terme les activitats preindustrials i industrials ha calgut sempre una font d’energia. En conseqüència, des de l’antiguitat la ciutat de Barcelona s’ha hagut de dotar de la infraestructura necessària per aconseguir recursos vitals com ara l’aigua, que fou la primera font d’energia explotada durant segles pels habitants de la ciutat.

Amb el pas dels anys n’arribaren d’altres, fruit de l’evolució tecnològica: el vapor, l’electricitat, el gas o el petroli, fins arribar a les energies renovables actuals. El circuit permet repassar la història de cadascuna d’aquestes fonts d’energia i la seva aplicació a la vida quotidiana i laboral dels barcelonins: l’aqüeducte romà, el rec comtal, la hidroelèctrica de Catalunya, la xemeneia de Can Folch o la torre d’aigües de la fàbrica de gas seran alguns dels punts que es recorren en aquest circuit.

La segona passejada es farà dissabte 26 de novembre a les 10.30 del matí.

Ambdues activitats són gratuïtes i per apuntar-s’hi només cal enviar un correu electrònic (infoventilador@gmail.com) o trucar al telèfon 93 345 22 53.

2) El Dia de la Ciència a les escoles

Aquesta activitat, promoguda per la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca i  el Departament d’Ensenyament, crec que mereix ser destacada per la seva repercussió i per la importància del seu objectiu: estimular les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i Batxillerat, els nostres recercaires potencials.

Durant aquell dia (que enguany serà el 23 de novembre), entre les 11.30 i les 13 h tindran lloc simultàniament un centenar de xerrades-col·loqui a tot el territori adreçades a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat. Aquestes sessions seran impartides per investigadors i investigadores que explicaran la seva tasca, tant des d’un enfocament científic com humà.

He estat revisant la relació de conferències, i n’hi ha de molt interessants: La radioactivitat, de madame Curie a Fukushima; Excursions quàntiques i trobades curioses a la ciència 2.0; Reacciona… explota! T’atreveixes a celebrar l’Any Internacional de la Química amb acció?; La influència de la llengua catalana en el maltès o Cap a on va el món, s’acabarà el 2012? són alguns dels títols que m’han cridat l’atenció.

3) L’Agenda de Ciència de Catalunya

Aquesta agenda, ubicada dintre del portal Recerca en acció, recull i ordena les activitats sobre comunicació i divulgació científiques que duen a terme els diversos agents vinculats al sistema català de ciència i tecnologia. Amb motiu de la Setmana de la Ciència, l’agenda esdevé un instrument molt útil per conèixer les activitats que es realitzen en una data o en un territori concret, o sobre una matèria determinada. El cercador de l’agenda també permet accedir a les actuacions segons el tipus d’activitat, públic al qual va adreçada o entitat organitzadora.

Aprofito l’avinentesa per desitjar-vos una feliç Setmana de la Ciència!

Enllaços relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “S’acosta la Setmana de la Ciència 2011!
  1. Oriol López ha dit:

    Una setmana que promet, amb unes activitats molt interessants.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: