Reuseu o Recicleu l’ Arbre de Nadal

Arriben els Reis d‘Orient i els arbres de Nadal cal reciclar o reusar, segurament molts de vosaltres en teniu un a l’entrada o a la sala, tant si celebreu el Pare Noel com els Reis.

El teniu guarnit i la seva olor característica omple l’estanca. O potser, fa uns anys veu decidir comprar un d’artificial, i us acompanya cada any el mateix. Segurament veu pensar que no seria tant dolent tallar un arbre per decorar i potser teniu raó, però penseu que els arbres de Nadal es fan créixer a vivers especialitzats i mentre creixen absorbeixen CO2, produeixen oxigen per a tots nosaltres i permeten mantenir zones arbrades. Un cop acaben les festes es poden convertir en matèria orgànica que retornarà al medi ambient, ajudant al sol a nodrir-se, regenerar-lo i evitant l’erosió.

Si teniu un arbre de Nadal potser l’heu adquirit amb arrels i penseu en plantar-ho al jardí, que és el que he fet jo, ja se que amb el canvi climàtic no viurà gaires anys, perquè la climatologia més seca no l’ajudarà, però com he comprat un Abies masjoanis s’adaptarà molt millor que altres varietats aquesta espècie, té el seu origen als Països Catalans, és una espècie hibrida autòctona que va aparèixer pel creuament natural de l’Abies nordmanniana i Abies pinsapo, al viver de Masjoan, a Espinelves (Girona). El van trobar, el van identificar i el van batejar, ara tenim una espècie més que cal conservar per mantenir la biodiversitat.
Abies masjoanis
Si teniu un arbre artificial que pot fer-se servir varis anys us puc dir que encara que no comparteixo la idea, ja que per produir-lo cal una indústria que consumeix petroli i produeix CO2, almenys tindrà varis usos, ara si el compreu d’aquells tant senzills que cal tirar-lo cada any, no contribuïm a millorar el medi ambient sinó a empobrir-lo, cada any se’n consumeixen milers que acaben als abocadors.

Segurament us han regalat o heu comprat una Nadala o Ponsettia (Euphorbia pulcherrima), aquesta planta de fulles vermelles als extrems de les seves branques cada any és més popular i fan que alegrin sense gaire guarniment, les noves varietats de color crema i rosades, ens permeten noves idees per la decoració nadalenca.

Altres plantes que són típiques de Nadal i que estan protegides són: el grèvol, el vesc i la molsa. Si en voleu?. Adquiriu-les a centres oficials, on les han recollit amb els permisos adients, així no afavorireu el comerç il•legal d’espècies vegetals i la destrucció dels ecosistemes, on es troben naturalment. El més important al bosc i la natura és observar. Ja sabeu allò de ‘mirar i no tocar’. Observant s’aprèn més que agafant coses que després haurem de llençar. Passeu uns Bons Reis i que es noti que us heu portat bé.

Espero que rebeu molt regals i molt d’amor, i que el carbó només sigui de sucre.

Teresa
http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Reuseu o Recicleu l’ Arbre de Nadal
  1. Oriol López ha dit:

    Per unes festes més sostenibles!

    Oriol López

  2. Nosaltres som més tradicionals i com cada any continuem muntant el nostre pessebre amb suros, un riuet de plata, els ramats, els pastors, els reis, etc. etc., i com no pot faltar mai el seu caganer…

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: