El bosc i el canvi climàtic.

El bosc és un conjunt de flora i fauna, el element principal són les plantes i dins d’aquest grup els arbres perquè són els éssers vius més longeus alguns com les sequoies poden viure fins a 4000 anys. Si com llegiu 4000 anys, ni més ni menys.

La classificació més bàsica, es dividir entre boscos primaris i no primaris. El bosc primari és en el que mai s’ha intervingut i per tant el valor de la biodiversitat és incalculable. El bosc no primari és el gestionat i explotat per les persones de vegades bé i altres vegades, per a mi masses, malament.

Es talen i s’han talat moltes hectàrees de bosc arreu del mon, per diversos motius: llenya per cuinar i escalfar-se, per construcció, per incinerar en plantes de biomassa i obtenir energia, per fer pastures o plantar conreus energètics com la palma per fer bio carburants o la canya de sucre per fer alcohol. De vegades es replanten, però moltes vegades no. La falta de vegetació provoca erosió causades per la pluja i vent, més a més provoquen esllavissades importants en zones abruptes. El pitjor és la substitució del bosc primari per monocultius afectant directament la biodiversitat i qualitat del bosc que no es pot defensar tant bé de problemes fitosanitaris que puguin afectar l’única espècie que els forma.

El bosc és el magatzem natural del CO2 (diòxid de carboni) gràcies al procés de la fotosíntesis que capta CO2 de l’atmosfera i el subproducte emes és el O2 (oxigen). Encara que s’investiga en altres maneres de capturar el CO2 de l’atmosfera i atrapar-lo per evitar el canvi climàtic provocat per el escalfament global. De moment cap solució és aplicable, per el cost o la tecnologia.

A Catalunya segons Carles Gracia, investigador del CREAF, afirma que ‘calen 15 Catalunyes per compensar les emissions de CO2 dels més de 7 milions de catalans’. Al CREAF han calculat que els boscos catalans retenen el 15% de les emissions de CO2 i la resta torna a l’atmosfera. Un factor important i limitant és l’aigua, ens cal aigua per la fotosíntesis i gran part dels nostres boscos es troben en àrees seques i per tant amb menys capacitat de retenir CO2. De moment, doncs ens cal reduir les emissions i és important prendre consciencia de que tothom podem fer quelcom cada dia, la solució esta en tots nosaltres i cal començar a fer els deures.

Especialment aquest Any Internacional dels Boscos, planteu un arbre, dos o tres o molts. Potser, no tots sobreviuran, però si plantem segur que collirem.

Teresa

http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Tagged with: ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “El bosc i el canvi climàtic.
  1. Oriol López ha dit:

    Certament, els boscos tenen un paper essencial en la captura de CO2 i la producció d’oxigen, i cada cop en queden menys de boscos.

  2. Tomàs ha dit:

    El problema són els diferents governs que permeten amb les seves lleis o per l’absència d’aquestes, que sigui possible talar una zona boscosa.

    La legislació hauria de ser molt més dura.

    Sense voler ser populista, però a la premsa es parla més del paper dels bombers quan hi ha un incendi que no pas dels que l’han provocat. I en el cas que els capturin, quina és la pena?

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: