Una dotzena d’habituds saludables

L’ocupació intensiva, l’esgotament per jornades de treball titàniques, o l’absència de motivació ens fan difícil afegir, a la nostra  carregada agenda, tasques addicionals per augmentar el nostre grau de salut.
A continuació, trobaràs un conjunt de petites accions que, integrades a la quotidianitat, et proporcionaran un guany de salut considerable, amb un grau d’esforç i dedicació ínfims, una oportunitat per millorar el teu estil de vida, vegem:

1 – Un bon esmorzar, de rei, de bon matí!
Estudis científics han demostrat que amb un bon esmorzar de bon matí les probabilitats de menjar de més la resta del dia disminueixen i també millora el nostre estat físic i mental. Els nens que esmorzen bé se’n surten millor a l’escola.
La dita ens diu: Esmorzar de rei, dinar de ric i sopar de pobre.
Amb un bon esmorzar, guanyem salut!

"Las sardinas", de Kurtxio2 – Incloguem el peix blau als nostres àpats!
El peix blau és ric en greixos omega-3. Els greixos essencials omega-3 redueixen el risc de  patir malalties coronàries, normalitzen la tensió arterial, contribueixen a reduir les taxes de colesterol i ens ajuden a gestionar millor les al·lèrgies.
Menjant peix blau un cop per setmana, guanyem salut!

3 – Ens convé dormir prou!
Dormir és un activitat fisiològica imprescindible per restablir els adequats nivells d’energia i proporcionar als nostres sistemes la recuperació necessària.
Els experts recomanen dormir al menys 7 ½ hores diàries, concretament 5 cicles del son complets. Dormir poc ens afecta la memòria, l’atenció i l’aprenentatge. Les persones que no dormen bé són més propenses a patir accidents i infeccions.
Una migdiada, d’una mitja horeta, és un molt bon costum!
Dormint prou cada dia, guanyem salut!

4 – Fem vida social!
El benestar general d’una persona depèn en gran mesura de la qualitat dels seus vincles amb els altres. La soledat és un factor perjudicial per a la salut que ens pot provocar tristesa i depressió.
Ser membre d’una associació reforçarà el nostre sentit de pertinença a la comunitat, al grup trobarem i proporcionarem recolzament, assessorament, ajut en temps difícils i companyia. Participar en les activitats del grup ens mantindrà ocupats, actius i saludables.
Participant activament en una associació, guanyem salut!

5 – Sortim i caminem!
Caminar almenys 30 minuts al dia és fàcil d’integrar a la nostra quotidianitat, per Castellers de St. Pere i St. Pau, 5 de 7 -1, de Ferran Llorensexemple, fent a peu algun, o part, dels trajectes diaris.
D’entre els beneficis de caminar tenim: disminuir significativament les possibilitats de patir hipertensió i diabetis, millorar el metabolisme del colesterol, prevenir l’osteoporosi, afavorir el trànsit intestinal (prevé l’estrenyiment i el càncer intestinal).
Caminant, millorem la nostra bona forma física general i guanyem salut!

6 – Tinguem cura de les dents!
Les artèries i les venes que reguen les nostres dents estan connectades amb el sistema circulatori general del nostre organisme, una infecció a les dents es pot propagar a la resta del cos.
Rentant-nos i raspallant-nos les dents desprès de cada menjada, guanyem salut!

7 – Conreem un passatemps!
Llegir, fer pastissos, escoltar música, tenir cura del jardí, pintar; els passatemps ens proporcionen descans, relaxació, alegria i goig de viure.
“Les persones que tenen un passatemps són generalment més saludables, tenen un menor risc a patir depressió i demència.” diu Peter Lichtenberg, director de l’Institut de Gerontologia de la Universitat Estatal de Waine.
Amb l’alegria i la satisfacció de sentir-nos creatius, de participar i d’estar connectats amb el grup, millorem la nostra qualitat de vida i guanyem salut!

8 – Protegim-nos la pell del sol!
Els raigs ultraviolats danyen la nostra pell, la ressequen i li provoquen arrugues. Una exposició perllongada al sol ens pot provocar cremades i, fins i tot, càncer. Els experts recomanen: protegir-nos la pell amb la roba o amb cremes amb filtre solar i evitar prendre el sol entre les 10.00h i les 15.00h.
Protegint-nos del sol, guanyem salut!

"Ensalada de canónigos, tomates y aguacate", de La. Blasco 9 – Mengem sa!
De vegades, fem els àpats importants del dia saludables i descurem els petits àpats (el berenar, per exemple), menjant aliments alts en sucre, sal o greixos. Ens convé que aquests àpats menors també siguin saludables; les fruites fresques i les verdures són una bona opció: una poma, un llesca de pa amb tomàquet, …
Les fruites i les verdures fresques ens ajuden a mantenir un cor saludable, ens milloren la memòria i ens redueixen el risc de patir certs tipus de càncer.
El refranyer diu: Amb una poma cada dia, metges estalviaria.
Amb àpats saludables, guanyem salut!

10 – Beguem aigua!
L’aigua és la més saludable de les begudes.
Entre el 60% i el 70% de la composició del nostre cos és aigua. L’aigua contribueix al bon funcionament del nostre organisme, a mantenir la temperatura corporal, a eliminar residus del metabolisme, …
Les necessitats d’aigua diàries són dependents de molts factors: la temperatura ambient, l’exercici físic que fem, el pes corporal, el tipus d’aliments que ingerim (si mengem aliments molt salats tindrem més set, si mengem fruites fresques estem menjant i bevent simultàniament).
Escoltant-nos la set i utilitzant l’aigua per assaciar-la, guanyem salut!

11 – Beguem te!
Les fulles de te han estat emprades per la medicina tradicional xinesa per tractar l’asma, les angines de pit i altres malalties vasculars i arterials i se li atribueixen un seguit de propietats: augmenta la concentració i l’agilitat mental; és astringent i pot ser útil per processos d’irritació d’estómac, mal de cap i processos febrils; és antioxidant, antimutagènic, antibacterià i anticancerígen; en el sistema cardiovascular, disminueix els nivells elevats de colesterol i prevé l’arterioesclerosi.
Bevent te, guanyem salut!

12 – Respirem en espais lliures de  fum!
Compartir un espai amb algú que fuma exposa, els que no fumen, als perjudicis del tabac i a llarg termini pot ser causa de patologies greus com el càncer i malalties cardiovasculars. És per això que ens convé respirar en espais sense fum.
Evitant cafeteries i restaurants de fumadors, … guanyem salut!

Adopta un estil de vida saludable!
Segur que tens raons per deixar-ho per demà: estàs cansada, o cansat, no tens temps, … Però tens molts més motius per augmentar el teu nivell de salut i la teva qualitat de vida.
Hi tens molt a guanyar!
El teu coach personal t’ajudarà a aconseguir-ho! Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell

Potser també t’agradaran:
La migdiada, un regal dels déus!
Aigua i salut, mites
Salut i alimentació (àudio)

Bibliografia:
Basat en “Thirteen Healthy Habits
Per a més informació sobre cadascuna de les habituds saludables visita:
L’esmorzar saludable
Un estudi revela que menjar peix i marisc redueix el risc de demència en persones grans
El peix blau
Els omega-3
Consells d’alimentació
El son
Insomni
La soledat
Activitat física per a gent gran
Tots sense càries
Com els passatemps poden ajudar a millorar la nostra salut (traducció automàtica del anglès)
How Hobbies Help Your Health
Mesures de protecció solar
Aigües minerals. Vehicle de salut
El te
Beneficios de caminar (en castellà)

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Una dotzena d’habituds saludables
  1. Sophia, un dodecàleg imprescindible per a la nostra salut i una bibliografia molt completa. Ho comparteixo immediatament!

  2. Oriol López ha dit:

    Molt bons consells per cuidar-nos.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: