El presoner que va entrar voluntàriament a Auschwitz

Resulta difícil pensar que una persona entri voluntàriament a una presó (com a pres clar), però això va succeir durant la Segona Guerra Mundial.

Tota la història va començar el 19 de setembre de 1940, quan Witold Pilecki, un oficial de la resistència polonesa es va afegir voluntàriament a un grup de presoners, els qual varen ser enviats al camp de concentració nazi d’Auschwitz. Sota el nom fals de Tomasz Serafiski, el seu objectiu era subministrar informació a les tropes aliades dels camps de concentració i organitzar grups de resistència dins el propi camp.

Witold_Pilecki_1

Pilecki va néixer el 13 de maig de 1901 a Rússia, dins una família amb unes arrels revolucionaries. Es va allistar a l’exercit i va lluitar contra els nazis durant la invasió de Polònia. Va ser un dels fundadors de l’Exèrcit Secret Polonès. Quan Pilecki va entrar a Auschwitz com a presoner, va muntar junt amb altres oficials i presoners la Unió Clandestina d’Organitzacions Militars (Związek Organizacji Wojskowych, ZOW).

El ZOW tenia com objectiu proporcionar notícies del que passava fora del camp, distribuir aliment i roba addicionals als membres, instal·lar xarxes de intel·ligència i entrenar a grups per assumir el control del camp, en cas d’atacs de les tropes aliades. A partir de 1941, Pilecki va començar a enviar el seus informes a l’exercit britànic, via la resistència polonesa. Aquests informes varen ser de gran importància ja que el món pensava que Auschwitz era simplement un camp d’internament. Pilecki esperava que davant el seus informes, que parlaven de la tortura i mort de milions de presoners, les tropes poloneses i aliades iniciassin un pla d’atac dels camps. Però abans de 1943, Pilecki va ser conscient que no existia cap pla d’atac per part de les tropes aliades.


Fotos de Pilecki a Auschwitz

Mentre tant, la Gestapo intentava descobrir les identitats de les persones que formaven aquesta organització secreta de Pilecki i i fins i tot va arribar a matar alguns dels seus membres. Davant el poc ressò dels seus informes, Pilecki va decidir escapar del camp amb l’esperança de convèncer personalment als líders de la resistència polonesa de la necessitat d’emprendre un atac contra els camps de concentració. Pilecki i dos membres de la seva organització varen escapar d’Auschwitz.

El 25 d’agost de 1943, Pilecki va arribar a Varsòvia amb la intenció de promoure un atac a Auschwitz, però l’exercit polonès no tenia força suficient per atacar el camp, sense l’ajuda aliada. Els informes de Pilecki (on les atrocitats que s’explicaven eren considerades una exageració per part dels anglesos) i el fet que l’atac del camp de concentració era molt arriscat, varen fer que el anhelat atac no es portés a terme. Una vegada acabada la guerra, amb Polònia sota el control de la Unió Soviètica, Pilecki va començar a recollir informació de les atrocitats soviètiques, les execucions i empresonament del dissidents. Va ser acusat de diferents delictes i finalment el 25 de maig de1948 l’executaren Varsòvia.

Fitxa policial de Pilecki abans de la seva execució

Fins 1989, la informació sobre els seus fets i coratge va ser censurada per part del règim comunista de Polònia. Al 1995, va rebre la medalla al mèrit de Polònia.

Una trista història d’una persona que és assassinada per dir la veritat. Per desgràcia actualment, encara que en ambients diferents, es produeixen històries com la de Witold Pilecki.

Font: Wikipedia i Finding Dulcinea

Jaume Mas – http://lesfinestresdeltemps.balearweb.net/

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “El presoner que va entrar voluntàriament a Auschwitz
 1. Oriol López ha dit:

  Gràcies, Jaume, per portar-nos aquesta interessant història, que desconeixia.

 2. Jordi ha dit:

  Un oncle de la meva sogre va participar a la guerra civil , després a la segona guerra mundial a la URSS. Va evacuar nens de la seva escola -era mestre- a través dels Urals, fugint del avanç de les tropes nazis. Va estar a Moscou entrenant-se con a paracaigudista, per després saltar darrere les linees alemanyes, i sabotejar les vies de comunicació.
  Un cop acabada la guerra mundial, és traslladat a França com agent del PC, i de retruc enviat a Espanya a fer d’enllaç amb els espies locals.
  Aquí hi ha part de la seva biogfrafía:
  http://www.pbase.com/image/81191919

  Crec que mai agrairem prou aquells que lluitaren i és dexaren la pell per la llibertat. En Ricardo encara és viu i té 94 anys.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: