Perseids 2011 a Caldes de Malavella

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 100 meteors per hora es produeixi en la nit del 12 al 13 d’agost, entre les 03:00 i les 15:30. La probabilitat més alta és que el màxim d’aquesta pluja de meteors es produeixi cap a les 08:07 del matí del dia 13, quan els meteors ja no seran visibles.

La pluja va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs la Lluna plena del dia 13 d’agost, just en el màxim pic d’activitat de la pluja dels Perseids, impedirà la visió dels meteors més febles. Malgrat tot, s’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5). Per aconseguir-ho caldrà evitar observar la zona del cel ocupada per la Lluna i buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Les simulacions de Geert Barentsen indiquen que aquest any podrem observar una pluja no tan densa com la de l’any passat, ja que la Terra travessarà enguany les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle que van quedar atrapades en òrbita al voltant del Sol de manera més indirecta que en ocasions anteriors (veure gràfic a continuació).

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel•lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

Radiant Persèids

La Lluna Plena del dia 13 d’agost malmetrà les possibilitats d’observar una gran pluja de meteors i pensem que amb sort, i des de llocs foscs, es podran veure finalment uns 15 meteors brillants per hora.

Els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est. De fet, les taxes més altes són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible.

L’observació en que participa l’Agrupació Astronòmica de Girona es realitzarà a l’ermita de Sant Maurici, de Caldes de Malavella: 41º 49′ 01” N / 02º 48′ 02” E

Aquesta activitat es realitza en col·laboració amb l’entitat ADK, “Associació per a la Difusió de la Kultura”.

El dia 12 d’agost a les 22:00 Rafael Balaguer i Rosa, President de l’Agrupació Astronòmica de Girona, impartirà una xerrada sobre els Perseids i els meteors i asteroides i les seves implicacions sobre la vida sobre la Terra. Tot seguit s’observarà la Lluna amb prismàtics i telescopis i es comptaran els meteors observats per ajudar a caracteritzar millor aquesta pluja d’estels en el futur.

Informació sobre l’edició de l’any passat, 2010 aquí.

Cartell Persèids Sant Maurici

Rafael Balaguer.

Prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, em centro en la tasca de comunicació de l'Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, de la què en sóc president. Fruit de la meva vocació integradora de l'Astronomia amb altres ciències, actualment estic realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l'Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l'orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Perseids 2011 a Caldes de Malavella
  1. Oriol López ha dit:

    Una interessant proposta: un cap de setmana astronòmic.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: