Teories de la Conspiració

L’existència i extensió d’Internet i de les xarxes socials ha ajudat a que qualsevol catàstrofe o esdeveniment important que succeeixi, sigui explicat de manera immediata per determinats grups com el resultat d’una trama conspirativa.

El que caracteritza les Teories de la Conspiració i que ajuda a que hi hagi persones que se les creguin és el següent:

S’atribueix el que a succeït al muntatge d’un grup secret amb connexions amb el poder.

S’explica de tal manera que permet relacionar lògicament fets aparentment inconnexos.

Davant un determinat succés, la societat pot pensar que no se li ha explicat tot, i llavors es busca una explicació alternativa. La desconfiança vers els polítics ajuda a tenir aquesta sensació de que no s’ha explicat tota la veritat.

Es recolza en fets reals acceptats per tothom, des dels quals es fabriquen unes hipòtesis no comprovades però versemblants.

Creure-hi ens allibera, ja que podem pensar que una força oculta controla els esdeveniments i que poca cosa hi podríem fer.

Faig un recull amb algunes de les més conegudes:

Neil Armstrong a la Lluna el 1969

L’arribada a la Lluna. El 20 de juliol de 1969, es va trepitjar per primera vegada el nostre satèl·lit. Doncs hi ha qui creu que no va ser així i que tot és un muntatge.

L’origen de malalties com la SIDA, la Grip Aviar o la Grip A, hi ha qui creu que provenen d’errades sofertes en determinats laboratoris i encara hi ha qui va més lluny i pensa que és un pla secret per disminuir la població mundial.

L’assassinat de J.F. Kennedy. Hi ha qui no es creu la versió oficial d’un sol tirador.

La mort de Hitler o d’Osama Bin Laden. Hi ha qui creu que no varen morir en el moment o de la manera en que oficialment s’han descrit.

El Canvi Climàtic i d’altres fenòmens naturals com terratrèmols o tsunamis, ha qui creu que es provoquen des de la base Gakona a Alaska mitjançant el programa nord americà HAARP (investigació de l’aurora activa d’alta freqüència).

Atemptats 11S

Els atemptats de l’11S. Hi ha qui hi veu una conspiració del propi govern nord americà, per tal d’obrir les portes a una guerra oberta contra Al Qaida o determinats països.

El Triangle de les Bermudes. On desapareixen avions i vaixells sense deixar-ne rastre. Hi ha qui pensa que tot això està controlat i s’està amagant el que passa.

Les Profecies de Nostradamus. Hi ha qui creu que en la seva obra “Les veritables centúries astrològiques i profecies”, de 1555, hi ha explicats tots els fets més importants que han passat i han de passar al Món fins la seva desaparició.

Exemple de Chemtrails

Les Chemtrails (Chemical Trails). Són les esteles que podem veure sovint en els nostres cels i que són deixades per avions. Hi ha qui manté que no són esteles de condensació, ja que aquestes no s’esvaeixen tant ràpidament, i que són en realitat productes químics experimentals que deixen caure per veure que hi passa.

El Nou Ordre Mundial. Es diu que hi ha un pla per imposar un govern únic en el Món controlat per grups elitistes. El tema té connexions amb els Iluminati, l’església, governs de diversos països, les fortunes més influents, el grup Bildeberg i un llarg etc.

El Nou Ordre Mundial Reptilià. Els que el defensen diuen que una raça alienígena controla l’elit mundial amb la finalitat d’apoderar-se del Món.

Jesús Crist. Hi ha que creu que Jesús no va existir, qui creu que va estar casat amb Maria Magdalena i que varen tenir fills. Això enllaça amb el Sant Grial, l’Ordre de Sió i  els Templers.

Chichen Itza - Mèxic (foto pròpia)

La construcció de les Piràmides d’Egipte, les de Chichen Itza, Teotihuacan, Palenque o Machu Pichu. Per alguns, varen ser construïdes per ésser d’un altre planeta.

L’Àrea 51. És una base militar nord americana a Nevada, en la que segons alguns hi ha la nau alienígena estavellada a Roswell i es duen a terme experiments secrets relacionats amb races alienígenes.

Segurament l’antídot a tot plegat és el sentit comú, i pensar que sovint, l’explicació més senzilla acostuma a ser la real.

Així i tot, algunes d’aquestes teories tenen elements seductors.

Nota: A continuació incorporo aportacions que han fet els/les comentaristes: la Kar hi ha afegit les “Línies de Nasca”, l’AseHe, “les proves que les farmacèutiques fan amb nous medicaments”, “la Contaminació de les centrals que utilitzen combustibles fòssils” i “la de les radiacions producte de les antenes GSM que hi ha al terrats de les cases”. La Montse hi ha aportat “la dels que creuen que hi ha qui provoca que no plogui quan està a punt de fer-ho” i “la mort de l’Elvis”.

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Teories de la Conspiració
  1. Oriol López ha dit:

    Un dels factors que fa més fàcil que creguem en aquestes teories de les conspiracions és que constatem dia a dia que ens estan enganyant en molts altres temes. I fa pensar, si en aquest tema que conec és evident que m’estan enganyant, en quantes coses més ho deuen estar fent sense que jo no ho sàpiga. Els governs i els mitjans es guanyen la nostra desconfiança a pols.

  2. Tomàs ha dit:

    És així, la creixent desconfiança cap a la classe política, ajuda a que la població tampoc se’ls cregui a l’hora de donar explicacions front esdeveniments importants o catastròfics.

    Els governs no tenen gaire crèdit. El poder no dona credibilitat, aquesta s’ha de guanyar a diari.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: