Estudiar a Andalusia i a Catalunya, dues realitats ben diferents

Resulta que estudiar no és igual de fàcil a totes les comunitats autònomes. Almenys, el vídeo que ha preparat el govern d’Andalusia així ho demostra.

Aquest anunci és la clara mostra de les desigualtats que hi ha a Espanya a l’hora de rebre ajudes per estudiar. Segons aquest vídeo, un jove d’Andalusia pot rebre fins a 600 euros al mes si treu bones notes! Una ajuda que, val a dir, haurien de rebre tots els estudiants. Però bé…resulta que Andalusia rep “la ayuda al estudio de mayor cuantía en España”, mentre que altres no rebem pràcticament res. Amb això no pretenc encetar una polèmica com la que es va generar amb les declaracions de Duran i Lleida, ja que si l’anunci fos del País Vasc, Extremadura o Madrid, la meva reacció seria la mateixa.

Com a estudiant que sóc, em mostro i em manifesto indignada davant aquest vídeo. I és que resulta que amb 3 mesos rebent aquesta ajuda ja tindria més d’ un any de carrera pagat. Però a canvi d’això, a Catalunya ens hem de conformar en demanar una beca al Ministeri d’ Educació amb uns tràmits que, per cert, s’allarguen més de mig any. I tot això, perquè a sobre hagis de veure com un vídeo del mateix govern d’Andalusia diu que “De esas (becas) solo hay en Andalusia”. I és que mentre a Catalunya ens augmenten el preu de la matrícula (aquest passat any, uns 400 euros) a Andalusia en reben cada mes uns 600. No es tracta de rivalitats entre sud i nord, d’enfrontaments entre Catalunya i Espanya…és simplement una injustícia. Perquè a Catalunya, i a la resta d’Espanya, es treballa i s’estudia igual que Andalusia. Oi que a tots se’ns considera habitants d’un mateix país? Doncs si és així, que ho demostrin.

Xènia Santigosa Jurada

Arxivat a Cultura i Societat
24 comments on “Estudiar a Andalusia i a Catalunya, dues realitats ben diferents
 1. Oriol López ha dit:

  Aquest ajut també el podrien tenir els estudiants catalans, si no fos pel detall que se’n van 60 milions d’euros diaris cap a Espanya que no tornen a Catalunya. Però aquesta situació d’espoli fiscal que patim des de fa molts anys sembla que no interessa resoldre-la a cap dels partits majoritaris del Parlament de Catalunya…

 2. ntne ha dit:

  No a tots se’ns considera iguals. i això és evident. Tant pel que diu l’anunci, com pel que diu l’Oriol.
  Salutacions

 3. Alfonso ha dit:

  menos dinero para embajadas y mas para los estudiantes……

  • Joan ha dit:

   els paisos necessiten embaixades, menys exploi fiscal es a dir independència

 4. teresa ha dit:

  És cert, jo tinc aprovada la beca del MEC, tan sols el transport, 1000 euros, ja fa quasi dos mesos i encara no l’he cobrada.
  En aquest cas parle de València on la gent corrent i treballadora, com és el meu cas, sols cobrem, sí la cobrem, la del ministeri.

 5. Joan ha dit:

  Menys expoli fiscal es a dir independència

 6. josep112 ha dit:

  Alfonso:
  Ja s’ha de tenir pebrots, ja… És que, a més d’espoliar aquest pobre pais meu, també voleu dir-nos com hem d’administrar les escorries que ens heu deixat?… Quins coll…….!!!!!!!!

 7. Vaz ha dit:

  Esta beca se destina desde la Junta de Andalucía, y es completamente independiente de la beca destinada desde Madrid. Por lo tanto este dinero proviene, obviamente, de las arcas andaluzas. No hay ningún tipo de favoritismo del estado a Andalucía en este caso (en otros sí) como intenta insinuar el artículo.

 8. Marta ha dit:

  Si los que gobiernan en la comunidad de andalucia han decidido dar estas becas a sus estudiantes, olé por ellos. La junta de Andalucia no tiene la culpa que la Generalitat de Catalunya no quiera destinar dinero para becas a los estudiantes.

 9. Jordi ha dit:

  vaz : quien crees que llena las arcas Andaluzas?¿ porque creo que andalucia es de las comunidades que mas gana con la ” solidaridad ” entre comunidades…asi que es verdad que las veas no las dan desde madrid, pero el dinero con el que se pagan esas becas si

  Marta: no es que los que Goviernan en Catalunya no quieran, esque con pagar las vecas de los andaluces tienen suficiente ;)

  El dia que ens plantem i diguem prou espanya necesitara un rescat molt pitjor que el de Grecia, aixi que almenys no ens toqueu els c*llo*s !!

 10. Ruth ha dit:

  Si us plau, menys queixar-se, catalans, que la culpa la tenen els polítics! Però, senyors, com voleu que us donin beques si quan les sol·liciteu, sol·liciteu ‘veas’ o ‘vecas’ en comptes de BECAS o BEQUES? Eh, Jordi? Com voleu que us donin beques si les sol·liciteu al ‘Govierno en Catalunya’ en comptes de al Govern de Catalunya o al Gobierno de Catalunya?

  Si us plau, quan sigueu capaços de escriure i parlar castellà, parleu… Abans no, que em fa mal la vista!

 11. Byron ha dit:

  Ese dinero lo paga la Junta de Andalucía y no tiene nada que ver con la pasta de Madrid. Es dinero de andalucía. Si aqui no se tiene es pq a la generalitat no le da real gana de darla. Como no le da la real gana de quitar peajes ( repartidos en manos privadas) como no le da la real gana de dejar de cobrar 1 euro por darte un mapa de Barcelona en la oficina de turismo ( que en cualquier otra comunidad española es gratis). El independentismo lo usais como bandera cuando haya razones. No es el caso.

 12. toni ha dit:

  Byron putser si que els diners surten de la “Junta de Andalucía”, pero si té aquests diners per gastar amb això és degut als diners Madrid els dona per poder pagar altres contes, que ho acceptis o no….es cosa teva.

  Es veritat que la corrupció política es a uns nivells que fa vergonya, però si a Catalunya no es treuen els peatges ( a mans privades, si, pero a canvi d’haver construit les autopistes i mantenirles ), ni es poden donar beques ( almenys no tantes ni tan suculentes ), és perque aqui es paga més per tot, com comprovar que es cert? MOLT FACIL, només cal veure el nivell de vida que poden portar 2 funcionaris de l’estat 1 de Barcelona i un Andaluç, no cal fer res més. I aixo que el més probable es que per exemple en el cas dels metjes per posar un exemple el “cupo” de pacients per metge és molt més gran a Catalunya. Aixo vol dir que més feina = a sou més inferior ( si, en cara que es cobri el mateix el sou real es menor, es a dir , que pots comprar menys coses ), si això es just “apaga i vamonos”

 13. Joan ha dit:

  El que sí que és veritat és que per mantenir el poc nivell de vida que ens queda a Catalunya hem d’invertir més diners que no pas en altres comunitats més subvencionades que la nostra. La solidaritat potser sí que feia falta (no des del meu punt de vista) l’any 1979, però que continuï l’any 2012 ho trobo una aberració. Qui no s’ha posat les piles 33 anys després, deu ser perquè no l’hi fa falta (de fet, a mi tampoc me’n faria si em paguessin cada més els rebuts de l’aigua, del gas i de la llum i només m’hagués de preocupar del lloguer. No sé si m’enteneu…). Per cert, Ruth, retreure el tema dels errors o faltes ortogràfiques a la gent que escriu un post o comentari ho trobo groller i d’un baix to intolerable. Dubto molt que algú d’aquí sigui incapaç d’escriure i parlar en castellà… Si us plau, quan siguis capaç de ser respectuosa amb els altres, escriu… Et ben asseguro que a mi sí que em fa mal la vista!

 14. Alfonso ha dit:

  A josep112,seguro que pago mas impuestos yo que tu en esta comunidad y creo que los politicos de aqui se tendrian que dejar de poner escusas y ayudar mas a estudiantes y pequeñas empresas como hacen en otras comunidades…lo digo otra vez dejarse de tantas embajadas que no sirven para nada y mas ayudas,y no ayudas a compañias aereas en banca rota(algun amiguillo)……..

 15. marta ha dit:

  Alfonso, otra vez con el tema embajadas cuando la española cuesta mas millones, las compañias aereas se ve que al ultimo momento dieron prioridad en Barajas. Si te molesta, te aguantas. Pero todos sabéis que nuestros impuestos van a Andalucía, ahora no hace falta que os demos taAAANto dinero, pero los politicos del pp no quieren entender…y lo sabéis.

 16. Alfonso ha dit:

  Marta,para empezar hablas como si yo viviera en andalucia,no es correcto hace 25 años que vivo en cataluña y hace 10 años que tengo mi empresa en cataluña con 7 trabajadores,asi que no me hables de pagar impuestos en cataluña,de verdad respeto vuestra ideologia ,pero no lo comparto,para mi solo hay un pais y es España,y creo que en cataluña se podrian hacer mas cosas de las que hacen ,pero claro,tapan muchos ojos con el independismo,no olvides que la mayoria de catalanes no quieren la independencia….pero es solo mi manera de pensar,creo que en cataluña tambien se podrian ayudar a los buenos estudiantes sin recursos, y no solo a los marroquis y demas,que estos si que tienen ayudas……pero es solo mi oinion.

 17. Alfonso, si estiguessis a Andalusia pagaries menys impostos, no vull dir amb això que hi hagis de tornar, però sí que no respons al josep112. Això també vol dir que amb els teus impostos estàs ajudant més als teus d’aquí que no si estiguessis allà. És a dir que si un andalús vol fer quelcom pel seu país només cal que vingui a Catalunya i trobi una feina i no cal que envii diners a casa que l’estat se’n carregarà de fer-ho per ell.

  Les “ambaixades” entre altres coses són per assegurar-se, o al menys intentar, que les multinacionals vinguin a instal·lar-se aquí o inverteixin aquí enlloc d’anar-se’n o fer-ho a Madrid, ja que a Madrid el darrer que volen és competència a dins el mateix estat, o sigui que no són diners perduts. I que d’ambaixades com tu li en dius no n’hi han més que quatre, o sigui que no toquem els nassos

  • ah i ajudar a les companyies aèries i potenciar l’aeroport de Barcelona està molt vinclat amb això precisament. Si no hi han vols intercontinentals a Barcelona a les multinacionals no els interessa instal·lar-hi la seva seu, i això, encara que se’t passi per alt a tu, ho saben molt bé els governants espanyols. Sempre ho han sabut i per això no volen deixar que el Prat es privatitzi com quasi tots els aeroports a altres paisos europeus perquè saben que amb igualtat de condicions doncs passaria el mateix que amb el Barça, tu creus que el Barça guanyaria tants campionats i tantes lligues si no estiguès privatitzat i depengués de Madrid, com ho estàn els aeroports i la representació internacional? l’independentisme no és una ideologia, és un recurs de supervivència, i a tu, si tens fills i vols que creixin i s’instal·lin aquí com és ben natural que facin, també t’interessa “compartir” aquesta “ideologia”

 18. Albert ha dit:

  On és el problema? Això no té res a veure amb els andalusos! Per cert, jo vaig tenir una beca d’una universitat andalusa, sense viure allà. Fora mites!

 19. Josep M ha dit:

  Només cal que pregunteu quan cobra un erasmus català i un andalús. La relació és de 1/3 per a fer el mateix. No em sembla just.

 20. Marc ha dit:

  Amb els diners dels catalans fan “maravillas”

  Prou robatoria a Catalunya, independència ||*||

 21. Un ganxó ha dit:

  Ens hem de deixar de punyetes d’una vegada per totes. Ens cal fugir d’espanya com gat escaldat de l’aigua bullent. L’únic que sabem fer és planyer-nos i plorar com les mainades. Mentre votem a qui votem, no ens en sortirem pas perquè les injustícies de tota mena, des de l’àmbit jurídic fins al últim tram de l’estrat social, els espanyols ens les encolomen per dalt i per abaix.

 22. EULALIA GILI ha dit:

  Ja heu fet una sectorial d’ ESTUDIANTS dins de l’ Assemblea Nacional Catalana?
  Si no ho heu fet, us animem a fer-ho !

  Tots junts lluitem millor per un País millor, perquè el Nou Estat ha de ser un model de modernitat i eficiència

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: