L’abraçada de l’ós

Les mesures anticrisi que imposen des d’Europa no estant ajudant a Grècia a sortir del pou. Un pou que en bona part han creat ells mateixos, és cert, però del qual Europa no els està ajudant a sortir de manera digna i eficient.

Els crèdits europeus aprovats per a Grècia ja superen els 200.000 milions d’Euros, però el dèficit,  el deute i les despeses financeres que aquests generen han fet que el seu Deute Públic arribi al 160% del seu PIB.

El nou préstec europeu aprovat per la Troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), servirà en un 70%, per pagar deutes anteriors, és a dir, no per reactivar l’economia. A més, la seva concessió, incorpora noves retallades i tindrà al país endeutat durant 40 anys.

Què significa això per al poble hel·lè? Doncs, la creació de nous impostos, la pujada dels existents, retallades en els sous i les pensions, l’eliminació dels convenis col·lectius, el cobrament pels serveis sanitaris i l’eliminació de serveis públics.

En el cas que el Govern Grec no aprovi les retallades demanades per la Troica, el préstec no arribarà, i en aquest cas Grècia es pot veure abocada a la Fallida. Moment a partir del qual es poden plantejar si no és millor sortir de la zona euro.

Totes aquestes mesures propicien que l’economia s’aturi, que tanquin empreses, que desapareguin autònoms, que disminueixin els cotitzants a la SS i  que s’incrementi el nombre de persones que esperen cobrar l’atur.

I el pitjor de tot és que amb això no n’hi ha ni per començar. Algú pensa que Grècia podrà retornar el que deu? Ja fa temps que es parla que s’haurà d’aplicar una quita del 50%.

A les manifestacions d’ahir ja es varen cremar banderes alemanyes i nazis.

Tot això ens sona, oi que si? Doncs millor, perquè en aquí estem comparativament millor, però tampoc tant.

Espanya té un Deute Públic d’uns 700.000 milions d’Euros, que ens comporta unes despeses financeres d’uns 28.000 milions d’Euros per aquest 2012, més altres 9.000 milions de les Comunitats Autònomes (2.000 milions Catalunya).

Per fer-nos una idea, això significa el pagament d’uns 77 milions d’Euros al dia només en interessos, o 888 Euros per segon (més del cost d’un Salari Mínim Interprofessional per segon).

El Deute Públic dels Estats és com l’abraçada de l’ós, que no et deixa respirar.

Molts Estats han portat a la població a un estat de dificultat respiratòria. Un quadre clínic que es complica per a les famílies que tenen deutes privats (préstecs, hipoteques…), o per a les que tenen membres a l’atur o amb feines precàries. I n’hi ha moltes en les quals es donen tots aquests supòsits a l’hora.

Només amb l’aplicació de mesures constrenyedores no anem enlloc. A Grècia se li està posant una pedra al damunt enlloc d’ajudar-la a surtir del pou.

Que els nostres governants portin molta cura amb les mesures econòmiques que implementin. És important reduir el dèficit públic, però sense mesures de reactivació, l’activitat econòmica s’atura i la recessió es mou a l’alça.

Que no ho veuen? La previsió de dèficit s’incompleix any rere any malgrat les retallades implementades. Mentre, l’Estat segueix incrementant el seu deute (que és el de tots) i els interessos que haurà (haurem) de pagar per retornar-lo.

El cercle viciós. L’abraçada de l’ós.

Què algú ens guardi dels nostres polítics!

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “L’abraçada de l’ós
  1. Oriol López ha dit:

    Els nostres governants tenen molt bons sous i viuen molt bé, per què s’haurien d’amoïnar per nosaltres, els seus súbdits?

  2. Tomàs ha dit:

    És lícit tenir aquesta sensació de súbdits amb tot el que està passant.

    A Grècia, les Grans Fortunes del país han tret fins a 200.000 milions d’Euros que han portat a paradisos fiscals, mentre la resta de la població pateix totes i cadascuna de les retallades dels préstecs europeus.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: