Exporecerca Jove: el nostre planter recercaire

Fa deu dies va tenir lloc al Cosmocaixa de Barcelona la XIII edició de l’Exporecerca Jove, i per segon any consecutiu vaig participar com a membre del jurat. En aquesta anotació parlaré d’aquesta important mostra de treballs de recerca i de la meva experiència com a avaluador.

XIII Exporecerca Jove. Imatge: Xavier Lasauca i Cisa (CC BY-NC-ND)

XIII Exporecerca Jove. Imatge: Xavier Lasauca i Cisa (CC BY-NC-ND)

L’Exporecerca Jove és una fira de treballs de recerca oberta, en què els participants (des de primer cicle d’ESO fins a universitaris i cicles formatius de grau superior) presenten en estands les seves recerques. Es pretén fomentar l’intercanvi d’experiències, la convivència i el coneixement entre joves procedents d’arreu del món.

Darrere de l’organització d’aquest esdeveniment trobem MAGMA, Associació per a Promoure la Recerca Jove, una entitat juvenil catalana d’àmbit estatal amb seu a Barcelona. MAGMA és una organització sense ànim de lucre que té per objectiu la promoció de la passió per la recerca entre el jovent i l’intercanvi d’experiències amb altres associacions similars de caràcter estatal i internacional. Està integrada per una cinquantena de persones, majoritàriamen joves, que col·laboren voluntàriament en les diverses activitats de l’associació. MAGMA forma part de MILSET (Mouvement Internacional pour le Loisir Scientifique et Technique), una federació internacional que promou la recerca entre el jovent.

El que es pretén fonamentalment és l’intercanvi d’idees entre el participant (“investigador novell”) i el membre del jurat avaluador (“investigador experimentat”), el qual no solament ha de valorar i puntuar el projecte, sinó que també pot conversar amb el jove recercaire sobre la recerca i proposar-li millores potencials.

El que es valora sobretot és la creativitat o innovació del treball de recerca, el rigor metodològic, l’autoria, la defensa oral del projecte i la presentació de l’estand. Per exemple, en el meu cas concret, quan arribo a l’estand que he d’avaluar, i un cop fetes les presentacions, l’avaluat fa una defensa del seu projecte. Si escau, li faig preguntes per acabar d’arrodonir la valoració. Les més freqüents són aquestes:

 • Quines repercussions creus que pot tenir el teu treball?
 • Quines dificultats has trobat a l’hora de fer aquesta recerca?
 • Quines fonts bibliogràfiques has consultat?
 • Quin paper ha desenvolupat el tutor en la teva recerca?
 • Has dissenyat tu el muntatge de l’estand?
 • Com s’han distribuït les tasques, les responsabilitats i les funcions entre els diversos components de l’equip? (per a treballs amb més d’un participant)

Un cop acabada la presentació, li faig cinc cèntims sobre la meva valoració personal  i, de manera més distesa, m’interesso pel curs que està fent i pels estudis universitaris que vol cursar. En principi, i d’acord amb l’organització, el temps estimat per fer la valoració dels estands assignats és d’unes tres hores. Cal tenir en compte, però, que la passió i el rigor amb què defensen els treballs alguns dels avaluats fa que el procés d’avaluació pugui allargar-se una mica en el temps.

Enguany he avaluat 10 treballs de recerca de nivell de batxillerat, i val a dir que el nivell de la majoria de treballs era molt elevat. A més, m’ha agradat molt comprovar com alguns dels treballs que vaig avaluar han obtingut premi. És el cas de la Mariona i el seu estudi sobre un sistema estel·lar binari; la Glòria i la seva anàlisi de la pigmentació cutània humana; el Pol i el seu sistema de dessalinització basat en energia solar; en Jordi i el seu estudi sobre l’adopció internacional, i en Marc i la seva recerca sobre la física que hi ha darrere de les joguines. Per a tots ells, la meva felicitació i el meu reconeixement!

En conclusió, l’intercanvi d’impressions amb els joves investigadors i, en línies generals, la constatació de l’excel·lent qualitat de la seva recerca, ha estat una experiència molt gratificant. L’organització facilita molt les coses als avaluadors, i en aquest sentit és impecable i cal felicitar MAGMA. I pel que fa a l’excel·lent nivell dels treballs presentats (trobareu les imatges dels estands presents i premiats en aquest enllaç), sóc francament optimista: tenim un planter recercaire molt prometedor, i malgrat aquests temps difícils de restriccions pressupostàries, per al país és imprescindible continuar invertint en formació, recerca i innovació.

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
8 comments on “Exporecerca Jove: el nostre planter recercaire
 1. Oriol López ha dit:

  Fa de bon llegir, Xavier, el que dius sobre el bon nivell dels nostres recercaires més joves. I Exporecerca Jove em sembla una molt bona iniciativa per fomentar l’I+D entre el nostre jovent i per donar a conèixer a la societat en general el bon treball que aquestes noies i nois estan fent.

 2. Gràcies pel teu comentari, Oriol. Sí, certament, és una mostra de visita molt recomanable; els estands estan molt ben dissenyats i donen una visió força divulgativa sobre el contingut de la recerca.

 3. Kim Flo ha dit:

  Apreciats Xavier i/o Oriol, amb el propòsit que el meu fill, molt interesat en qualsevol assumpte tecnològic, es pugui enganxar a treballar en entorns mes acurats cada cop mes i que en especial pugui desenvolupar la seva imaginació en projectes concrets, m’agradaria si em podeu facilitar alguna dada de contacte de l’associació Magma. Ho he buscat per internet sense èxit, ja que la seva plana web http://www.magmarecerca.org no funciona. Qualsevol cosa estic a la vostre disposició al 610.218.836 o be a kim.flo@serviselect.com. Gracies per endavant i una abraçada.

  Kim Flo

  • Oriol López ha dit:

   Bon dia Kim, els he avisat via twitter (a @magmarecerca) per si no tenien constància del problema tècnic a la web. Espero que aviat ho resolguin i hi puguis accedir. No sé si en Xavier té alguna altra via per contactar amb ells.

 4. Hola a tothom! Em dic Guillem, sóc de MAGMA i ara mateix acabo d’escriure un mail al Kim. Gràcies Xavier per contactar amb mi via Linkedin. Salut!! I, per cert, si voleu veure com ha seguit l’història de l’última guanyadora de l’Exporecerca Jove, podeu sentir-la aquí. Ja us dic ara que qualsevol premi a l’Intel ISEF és increïble, per petit que sigui.
  TVE:

  TV3:
  http://www.tv3.cat/videos/4109430/La-Gloria-i-el-futur-dels-joves-investigadors-a-Catalunya

  • Guillem, moltes gràcies per la teva ràpida resposta! Pel que fa als vídeos que ens has annexat, me n’alegro molt per l’Adrià i la Glòria. Vaig tenir la sort d’avaluar la Glòria la darrera edició de l’Exporecerca Jove, i em va captivar la passió amb què m’explicava el seu projecte. La felicito de tot cor pel seu merescut premi als EUA: tenim planter! :-)

 5. […] 10. Exporecerca Jove: el nostre planter recercaire (abril) […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: