TEDxUdG, de Girona al cel

El passat dia 10 de maig la Universitat de Girona va organitzar un esdeveniment TEDx amb el lema Swell people and ideas, enhanced University. Es convertia, així, en la primera universitat pública de les presencials de l’Estat espanyol que obtenia aquesta llicència. Vaig tenir la sort d’assistir-hi presencialment i aquest article pretén ser un relat d’una jornada inoblidable.

MASON_TEDxPhoenixville_20110924_26034

MASON_TEDxPhoenixville_20110924_26034 by adaminspired, on Flickr

Què és un acte TED?

TED (Technology, Entertainment and Design) és una organització mundial sense ànim de lucre que organitza, des de fa 25 anys,  trobades o esdeveniments TED en els quals es convida pensadors i científics a exposar idees innovadores, amb capacitat de transformar  el món, que posteriorment es difonen gratuïtament des de la xarxa. En alguns articles d’aquest bloc he inclòs algun vídeo TED. La marca TEDx és coneguda arreu del món i proporciona a la institució que l’organitza una gran projecció internacional.

L’acte TEDxUdG

L’acte va tenir lloc a l’auditori de l’edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic. El taxista que m’hi havia de portar des de l’estació de ferrocarril em va deixar al bell mig del campus Montilivi, tot i les meves indicacions que havia d’anar al Parc : jo el deixo al Campus que allà tot està junt, ja veurà, pregunti! Bé, el cas és que els 20 minutets de carrera a peu des del campus fins al Parc  sota 31 graus de temperatura no semblaven el millor començament per a l’experiència que anava a viure.

Per sort, tot es va redreçar tan bon punt vaig entrar a l’auditori de l’edifici Narcís Monturiol del Parc. Érem un centenar de persones. Un cop dintre, vaig saludar la Meius Ferrés, secretària executiva de l’acte, i en Miquel Duran, l’organitzador, immersos en ple tràfec de revisió dels prolegòmens. Vaig seguir l’acte al costat del bon amic Dídac López, a qui feia temps que no veia, i vaig veure que l’esdeveniment també es podia seguir a través de videoconferència.

Durant la mitja part vaig tenir l’oportunitat de saludar la Trina Milan, la Mercè Romagosa, l’Albert Castellanos, la Mercè Piqueras i en Pep Anton Vieta -sempre és un plaer poder xerrar presencialment amb la gent que segueixes a les xarxes- i també vaig retrobar-me amb en Ramon Moreno, que havia estat director general de Recerca, la unitat on treballo des de fa gairebé vuit anys. Em vaig desvirtualitzar amb l‘Íngrid Aznar i la Marta Puig-Ventura, de l’equip organitzador, a les quals vaig felicitar pel desenvolupament de l’acte. Per cert, un moment divertit va tenir lloc quan des de l’organització em van convidar a declarar sobre què m’estava semblant l’acte pel canal de videoconferència; el millor d’aquestes invitacions tan sobtades és que no tens temps de posar-te nerviós ni que aparegui la por escènica, i intentes en qüestió de segons emetre un discurs mitjanament ordenat sobre allò que t’estan preguntant (vegeu aquest vídeo a partir del minut 7:20).

Allí érem, doncs, 100 piuladors i piuladores privilegiats preparats amb els nostres portàtils, tauletes i telèfons mòbils per explicar via Twitter el que estàvem escoltant i, alhora, contribuir a posicionar la UdG i la ciutat de Girona en el món. De fet, vam aconseguir esdevenir trending topic estatal, tot i que no vam assolir el primer lloc per culpa de l’allau de tuits que provocava l’afer Bankia.

Els ponents: el TED team de la UdG

Després de la presentació de l’organitzador, Miquel Duran, l’acte va ser conduït de manera molt professional per la Cristina Valentí i en Josep Maria Fonalleras. Si haig de ser franc, no coneixia aquest vessant de mestre de cerimònies del Fono, a qui segueixo com a articulista des de les planes del Periódico, i em agradar molt la seva brillant conducció de l’acte.

Durant 15 minuts cadascun, de manera consecutiva 11 ponents ens van parlar de la recerca d’excel·lència que es fa a la UdG en els seus respectius camps. Tot emprant un símil de crònica futbolística després d’un partit, descriuré amb un adjectiu i un breu literal la intervenció de cada persona durant l’encontre.

1) Dr. Ramon Brugada: MAGISTRAL

Va centrar la seva intervenció sobre la mort sobtada, i ens va explicar que la demarcació de Girona té el pla més ambiciós de desfibril·ladors per reduir-ne l’impacte.

2) Gemma Boix: POSICIONADA

Va presentar Geostore, una aplicació per a mòbil per a la compra de continguts geolocalitzats. Hauria de tenir com a alumne el taxista que em va dur al Parc.

3)  Pere Ridao: EMERGENT

Ens va sorprendre amb  un robot submarí autònom que permet baixar 500 metres de fondària, i amb la idea de robots que cooperen sota l’aigua.

4) Eduard Muntaner: SOLIDARI

Una de les intervencions que més em van agradar. Va incidir en la importància de les TIC per al desenvolupament social i econòmic, i una bona prova d’això en són les seves experiències a les escoles de l’India i el projecte UdiGital a Girona. En aquest sentit, el projecte que s’està desenvolupant a dues escoles de Salt i Girona amb un important nombre d’alumnes immigrats, per tal que esdevinguin punt de referència en ciència i tecnologia i captar, així, escolars autòctons, em va semblar molt interessant. La cita de Plutarc que va esmentar, “El cervell no és un got que s’ha d’omplir, sinó un foc que s’ha d’encendre”, va ser una de les piulades més reeixides. I el robot fet de Lego que resolia un cub de Rubik mentre Muntaner continuava la seva dissertació va ser tot un must.

5) Joaquim Comas: PEDAGÒGIC

Ens va recordar la importància de l’aigua, sobretot pel que fa als processos de depuració de les aigües residuals generades per l’activitat humana, i la necessitat d’un nou paradigma en la gestió d’aquest tipus d’aigües. Ens va sorprendre amb l’asseveració que, segons sant Google,  l’aigua és molt més important que el Barça i el sexe.

6) Jörg Zimmer:  INTERMITENT

Va presentar el portal de lectura en línia eDu-Library mentre bregava amb alguns problemes tècnics. Se’n va sortir amb elegància.

7) Marcel Swart: ORGULLÓS

Va fer palesa la seva condició de químic i ens va mostrar que tot és química i, en el fons, tots som químics: el títol de la seva ponència era “I’m a chemist…”, i de fet aquesta va concloure amb les paraules “…and so are you!”.

8) Joan Martí: TERAPÈUTIC

Ens va explicar que no és possible el paradigma de la diagnosi mèdica automatitzada, però els sistemes d’ajut a la diagnosi assistits per ordinador cada cop són més eficients.

9) Xavi Ribas: PALADÍ

Ens va posar al corrent dels reptes de la química sintètica, amb l’impuls de metalls abundants com ara el coure (barat, sostenible i fàcil d’extreure) en substitució del pal·ladi (car i contaminant).

10) José Antonio Donaire: FU-TURISTA

Va especular sobre com serà el turisme l’any 2035 amb uns visió optimista sobre el futur del sector, basada en el fet que el turisme és un element cabdal en la vida de les persones. Em va agradar la idea del ‘turisme immòbil’: viure experiències extraordinàries en indrets ordinaris.

11) Joan Ferrer: ÈPIC

Amb una dissertació vibrant sobre La Bíblia en el cor de la cultura d’Occident, la seva oratòria apassionada va provocar que centrèssim l’atenció durant uns instants sobre el seu relat i deixèssim de banda mòbils i tauletes. Ferrer, deixeble de Joan Corominas, va demostrar que el llibre sagrat ha influït sobre la cultura d’Occident, amb emotives referències a la literatura catalana (Espriu, Pere Quart, Carner).

Tancament

La intervenció de Joan Ferrer va ser un magnífic epìleg per a una jornada inoblidable. Felicito de tot cor l’equip organitzador de l’esdeveniment per l’èxit de l’acte, que ben segur contribuirà a posicionar en el món la recerca d’excel·lència que es  duu a terme a la Universitat de Girona.

Enllaços relacionats

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “TEDxUdG, de Girona al cel
  1. Oriol López ha dit:

    La celebració d’actes com aquest TEDxUdG segur que contribuiran a la projecció internacional de la ciència i la recerca que es fa a casa nostra. Sort que hi ha els vídeos que es van fer i que ens enllaces i així podré, malgrat no haver-hi pogut assistir, veure i escoltar les interessants intervencions que ens ressenyes.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: