Què serà de la nostra vida online després de la mort?

Xarxes socials i totes les modalitats de social media per tot arreu. La vida digital ens envolta fins un punt que alguns ja no controlen en quantes plataformes hi estan registrats. Qui més qui menys forma part d’almenys tres comunitats en plataformes de xarxes socials. Les principals, FacebookTwitter i Google+, ja associat a qualsevol compte de correu electrònic Gmail, creixen estrepitosament sense parar. Us ho haureu preguntat alguna vegada: què serà de tots aquests perfils quan morim? L’online perdurarà després de la mort? Queden actius permetent la gent visitar-los tal i com els vam deixar, o acaben per desaparèixer fruit de la inactivitat?

Facebook després de la mort

Malauradament és possible que tots nosaltres coneguem el cas d’algun amic que ja no hi és però el seu perfil a Facebook continua actiu. En alguns casos el seu timeline s’ha convertit en un mur de recordatori, i en d’altres encara podem veure els darrers posts del que ha marxat, creant-nos una sensació d’estranyesa i de proximitat que sovint desitjaríem com reals. Ara per fi, per a que els familiars dels difunts puguin triar com gestionar-li el perfil, Facebook posa a la nostra disposició un formulari amb el qual podem sol·licitar un “Compte conmemoratiu”: en aquest punt Facebook podrà optar per tancar finalment el compte o fer-lo visible només als contactes més propers, segons el que desitgem.

Twitter un cop morim

En el cas de Twitter, el tràmit traspassa l’online donat que hem d’enviar una sèrie de documents per correu ordinari, cosa que pot deixar entreveure una dificultat major si volem tancar de manera ràpida el perfil d’algun familiar que ha mort. Com en el cas de FacebookTwitter posa al nostre abast una pàgina d’informació sobre el procediment que cal seguir per a donar de baixa el perfil d’un difunt. Twitter deixa clar que pot desactivar el compte un cop ho haguem tramitat però no podrà donar accés a cap familiar o persona propera a la persona que ha mort.

Google i el temps de marxar

Una de les gestions de baixes més interessants és la que ens porta Google, que no fa gaire ha activat el “Servei de Comptes inactius“. Mitjançant uns senzills passos al web pots decidir què serà del teu perfil i les teves dades quan ja no hi siguis. Un cop desapareixis, Google detectarà la teva inactivitat. A partir d’aquí, segons el que haguem indicat que preferim, Google podrà avisar un familiar o tancar el compte directament. És útil que també poguem decidir el temps que considerem necessari per definir que el nostre compte és inactiu, de manera que els expedicionaris que passen mesos incomunicats no tindran problemes de pèrdues de comptes.

Creu mort internet online www.lapanoramica.cat social media after death

Alternativa: testament online

El camí dels familiars a l’hora de desactivar un compte online no sempre és fàcil, i és per això que existeixen algunes alternatives: són serveis que podem contractar en vida i que permetran gestionar les xarxes socials com haguem escollit un cop haguem mort. Un d’aquests serveis és Legacy Locker, una espècie de testament online amb una versió gratuïta.

Vigileu, però, a l’hora de donar les valuoses dades de les vostres xarxes socials. De vegades la opció més segura pot ser la menys digital. Us deixem amb algunes recomanacions que poden fer-vos servei si sou dels que penseu en el futur:

Recomanacions

Alguns consells en la gestió de les xarxes socials de part de La Panoràmica:

  • Manteniu la vostra informació ben organizada per fer la feina més fàcil a qui hagi de lidiar amb la vostra documentació un cop no hi sigueu.
  • Classifiqueu els arxius segons la importància que tenen.
  • Deixa instruccions als teus familiars sobre l’ús que vols que es faci dels teus perfils online a partir d’ara. Amaga-les en algun racó de la casa que puguin trobar el dia que moris.
  • Tingues un recull dels passwords de les xarxes socials en algun paper amagat a casa o, si en fas, al testament.
Núria Nia
Quant a

Faig pel·lícules documentals. Fundadora de www.lapanoramica.cat, treballo en comunicació, vídeo i fotografia per projectes i empreses culturals.

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: