Supernova a la galàxia M82

Una supernova de sorpresa ha aparegut aquesta setmana la galàxia irregular M82, situada a la Ossa Major. Ofereix una brillantor al voltant de la magnitud 11, amb un color blanc-ataronjat. I sembla que encara aguantarà, fins i tot pot ser que augmenti de brillantor en les properes dues setmanes.

Es tracta d’una supernova del tipus Ia. S’origina quan una nana blanca, una estrella de la massa similar a la del sol que ja ha consumit el seu combustible, capta material d’una estrella propera i es torna inestable.

Aquesta foto és un retall de la foto que teniu més avall. Està feta des de l’observatori Can Duran de Palamós, amb un telescopi Takahashi FSQ 106mmØ i la recent estrenada càmera QHY8L. He promitjat 7 imatges de 5 minuts d’exposició (els núvols no van donar més temps!) amb 20 darks, sense flats.

M82 és una galàxia bastant propera, a uns 11-12 anys llum de distància; es mostra de costat mostrant bandes de pols i un centre brillant mostrant zones de formació d’estrelles massives. La supernova es troba justament a un dels braços, relativament allunyada del centre. Es va detectar el dia 5 de gener per K. Itagaki de Yamagata, Japó amb una magnitud al voltant de 17 i ha anat augmentant de brillantor exponencialment la nit del 14 al 15 de gener. Va rebre el nom de la supernova 2014J un cop confirmada la seva naturalesa . Al principi va ser pel preliminar J09554214 PSN designació 6.940.260 .

M82 és fàcilment localitzable a partir de les 19:00 al cel del nord-est des de Catalunya, a més tenim la sort que la lluna surt molt més tard (avui dissabte a les 2:20h).

L’expert en supernoves Robert Quimby ha calculat una corva de llum que podria fer arribar el màxim de llum a una magnitud de 10,5 al voltant de 2 de febrer.

Aquesta supernova es considera la més propera des de la supernova 1987A a la Gran Núvol de Magallanes. De fet SN 1993J a M81 (l’altra galàxia de la foto) estava essencialment a la mateixa distància, i les dues posteriors supernoves, SN 2004am i SN 2008iz es van produir dins de la pròpia M82.

Francesc Pruneda

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
%d bloggers like this: