Supernova a M99

Si fa dues setmanes sortia la notícia d’una supernova a la galàxia veïna M82, ara en fa justament una de la presència d’una altra supernova, aquesta vegada a la galàxia de la constel·lació de Coma Berenices M99.

Aquesta nova explosió s’ha anomenat 2014L, i a diferència de la de M82 (Supernova a la galàxia M82), aquesta és de tipus Ic. Una supernova de tipus Ic es produeix quan una estrella molt massiva (a partir de 10 vegades la massa del nostre sol) arriba a la fi de la seva vida, consumint tot el combustible possible i creant un nucli de ferro. En aquest moment es torna inestable (la fusió del ferro no produeix energia, sinó que n consumeix) i explota, arribant a brillat com tota una galàxia sencera. A més aquest tipus “c” ha perdut tot el seu hidrogen i part de l’heli inicial per culpa d’alguna companya, una altra estrella propera qie li ha “robat” aquests gasos lleugers.

Aquesta supernova va ser detectada a finals de gener però no m’ha estat possible fotografiar-la fins a el dia 2 de febrer per la meteorologia. Aquesta efemèride a més a més ha coincidit amb tres detalls interessants:

  • La nova supernova, que es localitza pròxima al nucli de la galàxia M 99, és denominada SN 2014L. M 99 és una galàxia prolífera en supernoves ja que s’han pogut contemplar en els últims anys les següents: 1967H, 1972Q i 1986I​​.
  • Ha coïncidit que es poden arribar a veure 3 supernoves al cel, la de M99, la de M82 (encara visible) i la de NGC3448, una galàxia de magnitud 14 a la Óssa major, menys visible que les altres dues.
  • Ha estat l’estrena de la càmera QHY8L, aquest cop ben fet, acumulant gairebé 3 hores d’exposició. La supernova de M82 va servir per a fer les primeres proves, sense calibracions i amb avaries informàtiques pel mig…

En aquesta imatge he acumulat 33 imatges de 5 minuts arribant a 2:45h, calibrat amb darks, flats i bias. La imatge està centrada M99, però al camp també apareixen un munt de galàxies, doncs es troba en ple cúmul de galàxies de Virgo.

20140202_m099_sn_n

I no les he posat totes!!

Francesc Pruneda

Professor, astrònom i fotògraf amateur, instructor de fitness, amant de l'Empordà, la ciència a l'abast de tothom, el bon menjar i el bon vi. astroemporda.net

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Supernova a M99
  1. didaclopez ha dit:

    És la quarta supernova registrada en aquesta galàxia. Suposo que l’orientació perpendicular d’aquesta galàxia en facilita la identificació, si ho comparem amb l’M82, que veiem de trescantó

  2. Sí que per estar de cara és més fàcil veure-la que no pas M82, però no és sinònim d’activitat de supernoves. D’això en depèn la composició de la galàxia, la seva antiguitat, i els processos que s’hi duguin a terme. Una galàxia amb molt moviment intern o amb moltes estrelles massives tindrà més supernoves que una altra.

    Per terme mig, es pot veure una supernova per galàxia i segle, està clar que aquesta se’n surt de la norma!

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: