N’HI FALTA UNA

Existeix un videojoc basat en el futbol. Per exemple es pot triar l’opció Lliga espanyola, després triem qualsevol equip, posem per cas el meu aimat Barça. Dins del Barça hom pot triar la formació si un 4-4-2, o un 3-4-3 etc. Tenim la formació hi han els jugadors: onze al terreny de joc i la resta de reserva. Per exemple puc treure Cesc i ficar-hi Iniesta… Un cop feta l’alineació és importar la col•locació al terreny de joc i ara només s’ha d’ escollir el rival. Comença el partit i són decisius moviments com la possessió de pilota, córrer per la banda, xuts a porta i defensar i tot amb l’ajuda del joy-stick.
Com a tot partit hi ha una primera i segona part, un descans. A més hi han les dades del partit: resultat, % de possessió, xuts a porta i tot ben amanit amb els sons propis d’un camp de futbol des dels càntics dels aficionats fins als comentaris dels speakers amb aquest de l’estil com: “compte que va pegadet a la banda!”, “Que bé ha robat la pilota el defensa!” amb un xic d’exaltació, un xic d’exageració, un xic de fantasia…Això fa que sigui un partit virtual ben creïble i apassionant.
Podem canviar de lliga i entrar a totes les seleccions internacionals i aquí hi han des de les més potents a les més desnerides. El futbolistes hi són perfectament caracteritzats, tant per la seva aparença física, el dorsal, la posició al terreny de joc i el seu nom.
El jugador pot triar la selecció que vulgui segons el seu gust, però som molts els que trobem a faltar-ne una, perquè Espanya, encara que tingui força jugadors catalans no ens hi sentim identificats. A molts catalans no ens engresca tot el que embolcalla la “Roja. Menys encara quan des d’Espanya hi ha certes actituds respecte a Catalunya gens amables.
2011-11-25_seleccion_cantalana_23.v1322505748
Doncs efectivament, els catalans no tenim la selecció catalana ni al vídeo joc ni al mundial de Brasil de 2014. I té menys sentit si observem els cas de la Gran Bretanya que té Anglaterra però també estan representades Escòcia, Gales i Irlanda del Nord. Encara s’entén menys si tenim en compte que la selecció catalana de futbol va celebrar el seu partit oficial encara no existia la espanyola. Menys sentit si tenim en compte que són les federacions i no els estats qui decideixen el reconeixement d’una nova federació.
Catalunya ja fa temps que té seleccions reconegudes internacionalment com fut-tennis, patinatge, futbol sala, pitch & put i d’altres. El que impedeix que Catalunya competeixi internacionalment futbolísticament és la intromissió del govern espanyol amb lleis que vulneren els estatuts de la federació internacional de futbol i, a part, més d’una mica de joc brut.
Catalunya té futbolistes de primera línia i ha demostrat que podria competir oficialment i fer un bon paper. Per exemple quan va vèncer a Argentina, però només pot celebrar un partit anual internacional i solament amistós.
Per això, per a molts catalans i catalanes al mundial de Brasil del 2014 com en el vídeo joc sentim que hi manca una selecció, però algun dia hi acabarà sent, perquè com va escriure Vicens Vives: “el primer ressort de la psicologia catalana no és la raó, com en els francesos; la metafísica com en els alemanys; l’empirisme com en els anglesos; la intel•ligència, com en els italians; o la mística com en els espanyols. A Catalunya el mòbil primari és la voluntat d’ésser.”
Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: