Molt bon 2015, Any Internacional de la Llum!

Tot i que ja fa més d’un parelll de setmanes que vàrem encetar el 2015, ara mateix a la seu d’UNESCO París està tenint lloc l’acte d’inauguració de l’Any Internacional de la Llum. Precisament podem seguir-la per streaming, tan avui com demà, i per twitter mitjançant el hashtag #IYL2015. Però, i si repassem una mica per quins motius aquest any està dedicat a la Llum? som-hi!

Print

Tal i com especifíquen literalment, amb aquesta celebració l’ONU i la UNESCO volen reconèixer la importància de la llum i les tecnologies basades en ella a la vida de tots els ciutadans del món, al desenvolupament de la societat i als reptes als que s’enfronta la humanitat. La llum juga un paper fonamental a la nostra vida quotidiana i, entre altres grans fites, ha revolucionat la medicina i ha permès el desenvolupament d’Internet.

Però, què és a llum? Parlem-ne una mica.

Si bé quan a nivell quotidià parlem de llum ens referim a les radiacions visibles pels nostres ulls (des del violeta al vermell, passant per tots els colors de l’Arc de Sant Martí i la llum blanca que tots ells junts formen), la física defineix com a llum a tot l’espectre electromagnètic, és a dir a tot tipus de radiació, ja sigui visible o no per l’ull humà. D’aquesta manera, la radiació que emet una bombeta és llum, i també ho és la que emet un fluorescent, ara bé llum també és la radiació que surt del comandament a distància però que no veiem (es tracta de radiació infraroja), la que escalfa el menjar al forn microones (radiació de microones) o bé les ones de ràdio o wifi que permeten que ens puguem connectar a Internet amb el mòbil o l’ordinador portàtil. Tota radiació és llum! I el que diferencia tots aquests tipus de llum és la longitud de les ones que la componen. Aquesta diferència fa que la llum sigui més o menys energètica i, per tant, que l’aplicació que li donem sigui tan diferent. Des d’escalfar menjar a il·luminar les nostres cases o fer radiografies dels nostres ossos.

espectre electromagnetic

Tornant a l’Any Internacional de la Llum, podem preguntar-nos el motiu d’aquesta celebració i el fet és que aquest 2015 es commemoren aniversaris de fets molt rellevants en la història de la ciència de la llum. Són els següents:

  • L’any 1015 Ibn Al-Hàytham (conegut a occident com Alhazem), qui es considera el pare de l’òptica pels seus treballs i experiments amb lents i miralls, va inicia els estudis d’òptica.
  • L’any 1815 Auguste Fresnel descobreix la naturalesa ondulatòria de la llum esdevenint així el pare de l’òptica moderna. També és el pare dels fars moderns.
  • L’any 1865 James Clerk Maxwell formula la teoria electromagnètica de la propagació de la llum.
  • L’any 1905 Albert Einstein formula l’efecte fotoelèctric (pel qual fou guardonat amb el Premi Nobel de Física 1921) i l’any 1915 va incorporar la llum a la teoria de la relativitat.
  • L’any 1965 Arno Penzias i Robert Wilson van descobrir el fons còsmic de microones i Charles Kuen Kao que va proposar la fibra òptica per la transmissió de missatges telefònics.

Per tot això i molts més descobriments que els investigadors encara han de fer, la llum mereix que tot el món li dediqui aquest any. Molt bon Any Internacional de la Llum!

Referències i més info:

Pep Anton Vieta

http://pepquimic.cat/

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Molt bon 2015, Any Internacional de la Llum!

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: