VA DE LLISTES

No sé què tenen les llistes però han estat nombroses, famoses i font d’inspiració per a la literatura i el cinema. Així tenim la “llista de Schindler”,  “La llista dels noms oblidats” novel·la de Kristin Harmel. “La llista,”  pel·lícula dirigida per Marcel Langenegger i interpretada per figures com Ewan McGregor, Hugh Jackman i fins i tot musicalment, tenim la llista dels “40 Principals.”images

Però no, la llista que té molta nomenada als mitjans de comunicació és la “Llista Falciani.” Falciani  era un tècnic informàtic del banc suís HSBC,  que va copiar dades bancàries amb noms de clients defraudadors de varis països de la UE. Se la va endur a França,  on el van enxampar amb uns arxius informàtic de 130.000 evasors fiscals i així va començar la investigació. El govern francès va trametre la informació pertinent a l’estat espanyol i així van  imputar defraudadors espanyols, concretament  659. Montoro – com tracte de favor-  va avisar a 558 d’aquests elements perquè regularitzessin la seva situació. Així que van pagar i no els van fer res. Per exemple Emilio Botín (aleshores encara viu i president del Banc de Santander) que se’n va sortir incòlume pagant 200 milions d’euros – tot plegat no res si tenim en compte la fortuna entaforada a Suïssa.  captura_de_pantalla_2015-02-08_a_las_05.51.05_p.m

En la llista Falciani hi  ha molts més noms, no cal dir-los només cal googlejar- i si tinguessin vergonya no sortirien de casa ara bé, ara bé, el tècnic informàtic – Falciani- que va fer públic el nom dels delinqüents que robaven mentre als poble ras els deien que havien “d’estrènyer-se el cinturó,” no sé si és un heroi o un poca-vergonya, o si parla per als oprimits o per als poderosos però com va escriure el poeta gallec Celso Emilio Ferreiro: “ No parlo pels superbs, no parlo pels mesquins i poderosos, no parlo pels creguts, no parlo pels buits, no parlo pels estúpids, sinó que parlo pels que han d’aguantar mentides i injustícies cada dia; pels que suen i ploren un plor quotidià de papallones, de foc i vent sobre els seus ulls nus.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “VA DE LLISTES
  1. didaclopez ha dit:

    Hi ha gent que s’ha deixat matar per una llista, com Marat

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: