DEL QUE NINGÚ NO ES RECORDA

descargaAhir  dissabte, Rússia va commemorar el 70è aniversari de l’acabament de la II Guerra Mundial, i va aprofitar per fer una gran desfilada militar, gran demostració de força per a les potències occidentals – UE i EEUU- que no hi van assistir per l’afer d’ Ucraïna. El que sí van assistir a Moscou van ser els líder de Cuba, Raúl Castro, o el veneçolà, Nicolàs Maduro. Però el que podria ser més preocupant és que hi era el líder xinès. Cal recordar que la Xina s’està convertint en una primera potència, tan econòmica com militar, podria fer que Rússia es decantés cap a Xina, el que podria suposar un desavantatge per a Occident.

Tornant a la celebració, és bo que  es celebrés la fi del nazisme, però les frases que s’han fet servir des de Rússia, com “Va rebre els pitjors cop més cruels de l’enemic” o “que al seu territori es va concentrar tota la capacitat bèl·lica dels nazis i es van lliurar les batalles decisives de la II Guerra Mundial” fent creure que Rússia va ser la única – o la més- perjudicada hi ha molt per dir. Per exemple que Rússia – abans URRS- va pactar amb l’Alemanya nazi, el 1938, un “pacte de no agressió” germano-soviètic el 1938, que va deixar les mans lliures a Alemanya per començar la segona guerra mundial, sinó Hitler mai no s’hauria atrevit atacar Europa i va ser només quan, els nazis van envair la URRS – il·lògicament- que Rússia va entrar al conflicte, i anys més tard que Europa i EE UU.funny_putin_03

Això,  la cancelleria russa i els seus mitjans de comunicació s’ho callen, com també callen que mercès al pacte que van fer amb els nazis es van annexionar Lituània, Letònia, Lituània, almenys fins ben entrats els anys noranta del segle XX.

Potser el món, sobretot el món occidental, no ha entès Rússia i potser ens odien, perquè com va escriure el poeta romàntic Lermontov “Jo estava disposat a estimar el món, però ningú no em va entendre, així que vaig aprendre a odiar”.

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “DEL QUE NINGÚ NO ES RECORDA
 1. rexval ha dit:

  Sobre aquest temes, tot depén de qui en parle. És cert que la URSS va pactar amb el III Reich, com també ho és que Regne Unit i França van pactar amb Hitler perquè fes un tomb per Txecoslovàquia, única democràcia parlamentaria de la zona. També els Aliats van consentir que nazis i feixistes atacaren a un estat democràtic anomenar República Espanyola. En cas contrari, Mola, Franco and company no tenien res a fer. També és cer que Eisenhauser va pactar amb Franco en els 50 i va consentir un estar feixista en Europa Occidental. I són certes moltes coses més: per cada jueu que mataren els nazis, assassinaren 3 russos – a banda dels soldats en combat. 18 milions de paisans soviètic foren assasinats amb jueus, gitanos, etc. tot incloent-hi els republicans espanyols sobretot a Mathaussen. També sol oblidar-se que des de Finlàndia a Ucraïna governs o grup nazis enquadrats en les SS mataren més jueus que els propis nazis: Finlàndia, països bàltic, Ucraïna.. i seguim amb els Balcans: croates ustachi, hongaresos creus fletxades i altres feixistes.

  També és cert que el dia D no ser Normandia en absolut, sinó Stalingrad, on moriren milions de persones i van ser derrotats per primera vegada els alemanys. També tenim el cas de Leningrad. Aquestes batalles no tenen igual a Occident. Hitler va tractar de negociar amb Churchill – i ho va fer – la invasió de Polònia va trencar la situació. No oblidem que aquest país era una dictadura militar fascistoide i no una democràcia i que els nazis volien exterminar físicament els eslaus: polonesos, sí, però també russos (18 milions).

  Acabe amb el cas de Veneçuela, que tan de moda està. Quan era una dictadura bananera capitalista i els americans eren els amos del petroli ningú no deia res. I eren una dictadura. Des que guanyà les eleccions Chávez, fa l’efecte qui siguen el dimoni emplomat.

  Sobre Ucraïna els mass media no diuen la veritat. Allí va passa el mateix que a Estònia, cas que conec directament. Els russos ètnics, que son el grup majoritari al país bàltic no tenen dret de ciutadania, exactament com els jueus al III Reich, ni es reconeguda la seua llengua, etc. Jo conec a russos bàltic refugiats polítics. A Ucraïna governa un partit d’extrema dreta que persegueix als russos ètnics, per això han demant el “dret a elegir” de l’única manera possible quan ja han enviat la “Brunete” al teu país. No van a deixar-se matar o ser expulsat de casa seua.

  I conste que el “mandamás” rus, ex-KGB, no m’agrada res.

  PD. És rotundament cert que el major nombre de víctimes de la II GM són russes i amb molta diferència. Desenes de milions.

 2. rexval ha dit:

  En aquest gràfic podem ver que els soviètics foren qui més morts van tenir a molta distància de la resta, solament comparables amb els xinesos a Àsia, on el japonesos volgueren exterminar-los igual que els nazis als russos.

  http://ca.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADctimes_de_la_Segona_Guerra_Mundial

  • Estic totalement d’acord amb tu, però si l URRSS no hagués firmat el pacte de no agressió amb Hitler, no hauria començat la II guerra mundial. Si Stalin, en les seves boges eliminacions – digues-li purges- no hagués eliminat els seus millors generals, les tropes nazis no haurien entrat tan dins de Rússia

   • rexval ha dit:

    Jo crec que la guerra era inevitable, qüestió de temps. També podríem dir que si els occidentals en lloc de firmar el Pacte de Munich amb Hitler deixant-lo agredir Txecoslovàquia se li hagués plantat cara, tal vegada s’hagués pensat més si seguir invadint països. En tot cas això és el que és diu “ucronia”. Hitler volia la guerra i la provocà.

    Salut

 3. rexval ha dit:

  Ací tots tenen el seu mea culpa. Churchill va parlar molt bé de Hitler quan es feu amb el poder. No el condemnà, ans al contrari. De fet el nazi volgué pactar amb els anglesos. Admirava l’Imperi Britànic. Després el senyor del cigar va assassinar molts milers de persones en bombardejos com ara el de Dresden, que no eren objectius militar, es tractava de matar persones en revenja dels bombardejos nazis anteriors sobre Londres i altres ciutats. Truman i les bombes atòmiques va ser un criminal de guerra. Encara segueixen patint els efectes d’aquelles bombes on les tiraren.

  • Rexaval, estic d’acord amb tu que totes les guerres creen atrocitats, però si Stalin, la URRSS, no haguessin fet el pacte de no agressió, no hauria començat la II Guerra mundial. Que el que dic és pura especulació? també.
   Sempre molt agraït per la teva aportació.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: