LA GUILLOTINA I ELS CATALANS

reverteArturo Pérez Reverte, l’escriptor reconegut internacionalment per les seves novel·les “El club Dumas” o “El capitán  Alatriste, ”  i Joaquín Sabina, cantautor i músic famós per les seves cançons. Tots dos van fer una xerrada, mig entrevista mig tertúlia i gravada per publicar-la per “Youtube”.  Amb un to distès, com si de dos amics que s’estan explicant les seves facècies. Vam pontificar sobre cultura, literatura, política i sobre Catalunya. A estones pot semblar distès, parlant de l’augment de l’IVA cultural o dels anys 80. Qui ens ho havia de dir que també havia de sortir Catalunya

PérezReverte:“Como soy jacobino, ese tema  (Catalunya) lo habría solucionado en el siglo XVIII.

PérezReverte: “Bromas aparte, pensemos que la Revolución Francesa hizo una Francia jacobina y con futuro mientras que nosotros nos quedamos anclados en los viejos fueros medievales. Todos esos resabios hacen que ahora estemos pagando el precio de una Historia deformada y no resuelta.”

Sabina: “Yo, que llevo en mis venas gotas de sangre jacobina, recurriré en este caso a la tradición histórica de la izquierda: ¡Vayamos al internacionalismo! Regresar al aldeanismo identitario no tiene sentido, así que no siento ningún respeto por el asunto catalán.”

El novel·lista presumeix de ser jacobí, i els jacobins, com sap tothom, són centralistes. Doncs els estats més avançats d’ Europa són descentralitzats, com “Gran Bretanya” o “Alemanya”. Respecte  la revolució francesa, va sentar les bases d’una sèrie de principis, com la divisió de poders, que els súbdits passen a ser ciutadans amb uns drets. Però després,  a la realitat va tornar el despotisme de Napoleó, van torna els borbons,  i després un altre emperador Napoleó…  Si França va avançar no va ser per la Revolució, sinó per d’altes factors. Respecte Sabina, caldria recordar-li que “aldeanismo identitario” no pot servir per la cultura catalana, parlada per 10  milions de persones – més que alguns idiomes europeus-  o que és la vuitena llengua més activa a internet.

Caldria treure de la ignorància a Pérez- Reverte, i sí efectivament, a Espanya no hi va haver guillotina, però sí la Inquisició, el “garrote vil”, camps de concentració i el “Valle de los caídos”, els grisos i el Tribunal Constitucional. Perquè com va escriure el poeta andalús García Lorca: Como todas las cosas ideales, se mecen en las márgenes puras de la Muerte”.

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
7 comments on “LA GUILLOTINA I ELS CATALANS
 1. Héctor Halcón Soto ha dit:

  Pienso, ya que lo preguntas, que no has entendido nada de la conversación, que por otra parte me parece muy amena e inteligente. No es culpa de Reverte y Sabina si tú haces una lectura limitada del asunto. Deberías poner la conversación completa en vez de sacar de contexto lo que responde a un razonamiento más general del que tu presentas.

 2. Abans que res, gràcies per contestar-me, i gràcies per fer-ho en castellà, normalment només ho fan en català i jo vull amplitud de mires i tolerància. He llegit i escoltat la conversa, molt amena, i distesa, això sí, però que deixa anar diatribes – i alguna punyalada- a aquell o aquell altre tema. Això sí, Catalunya ha de ser criticada – no Múrcia, no Logronyo, no Andalusia etc- sinó contra Catalunya sempre. El meu raonament és més general que el del senyor Reverte, la Revolució francesa, va aportar idees, però va ser una carnisseria entre revolucionaris i després, van venir els despostis (dos Napoleons, dos borbons etc.) políticament, no va reeixir. El contrari del que diu Reverte, i que ha faltat a Espanya.
  A França tenien la guillotina, a Espanya el “garrote vil”, “camps de concentració”, el “Valle de los caídos”, “los grises”, i el Tribunal Constitucional, que amb la sentència “retallant” l’estatut català, el 2010, va obrir la porta la l’independentisme de masses.
  Com veu, he llegit i sentit la tertúlia, em sembla amena, però en respecte a Catalunya, és una “navajada”.

 3. Jo penso que en Reverte i en Sabina només són un altre parell de tanoques que no saben ni el que volen ser ells mateixos si els catalans no volen ser-ho. El babau d’en Pérez Reverte parla de “fueros medievales” com si la cosa no fora amb Espanya alhora que traurà Isabel i en Fernando com a única causa de l’època de la que escriu amb tanta malenconia. Per la seva banda, el bocamoll d’en Sabina esmenta l’internacionalisme sense tenir ni mínima idea del seu propi significat. A no ser, que per a tots dos, i aquest és l’assumpte, tal I com ho viuen, els catalans només es facin visibles per tocar-los els collons a ells que tenen una missió tan important com a espanyols vers la resta del món. Són només un parell més de cretins que viuen l’espanyolitat com la reserva espiritual d’occident. I com bé assenyala l’article sense ni adonar-se’n entre tanta xerrameca vanitosa i ignorància superba. No hi ha un sol territori del món que parli espanyol i no en necessiti dels recurs aliens per a sobreviure. A cop d’acanada o a préstec sense pagar. O directament espoliant. Son dades fredes. Però no els hi ho diguis al parell de babaus aquests perquè encarà serà que els estàs odiant o tu ets mort de ves a saber què. I són dades. No es pot despertar a qui fingeix estar dormint. No hi ha més.

  • L’internacionalisme, és una excusa, com també ho és allò de “no sóc català sóc ciutadà del món”, però no diuen mai “no sóc espanyol, sóc ciutadà del món”.Però el curiós, és que en una conversa, pretesament intel·lectual, en què es parla de “la moguda madrilenya”, “l’augment de l’IVA cultural” etc. hi surt el tema “Catalunya”, ni hi surt la immigració, ni l’atur, ni la precarietat laboral etc. “Catalunya” i la guillotina, amenaça?. Gràcies pel teu comentari.

 4. Dani ha dit:

  Aquest article és molt més intelligent i encertat que aquella conversa mancada absolutament mancada de rigor històric i ple de incongruències.
  Pel que fa al rigor històric ja s’ha desvelat amb aquest article fent referència a que el jacobinisme no fou la causa de l’evolució de França i caldria afegir que aquí no hi va faltar la lluita contra el resorgiment dels furs,… oblida el senyor Reverte les tres guerres carlistes? És una vergonya que es faci passar per intel·lectual si òbvia aquesta part de la història i més encara si el que fa realment, com tothom sap, és manipular-la.
  D’altra baanda en Sabina és del tot incongruent al presentar-se com algú d’esquerres desprès de fer himnes per l’extrema dreta catalana representada per “Ciutadans” i per confondre els termes “Internacionalisme” amb “iMPERIALISME”.

  • Pel que fa a Sabina, totalment d’acord, és només d’esquerres per mudar, però el seu suporta a C’s ja demostra el que és, només per anar contra Catalunya. Respecte a Pérez Reverte, diu el que li interessa i el que no no. Els principis de la revolució francesa em semblen molt bé, però els resultats no: tornen els absolutismes (dos napoleons, dos borbons, guerres civils etc.) A més, els principis de la Revolució francesa, són un calc de la Declaració de la Independència nord-americana. Moltes gràcies per la teva aportació, que espero que continuï.

 5. rexval ha dit:

  Quina parella. No saben ni cantar ni escriure. El “cosmopolita” de l’andalús és un poble de Jaén, New York, of course. Cosmopolita perquè tenia pasta perquè les filles estudiares on els fills dels treballadors no poden. A més, quina estupidesa, tos som “ciutadans del món”, fins i tot els de Zaire. I això de l’aldea és marca registrada de Ciudadanos. Tots om d’algun lloc i al mateix temps del món. Jo en sent valencià, català, europeu i ciutadà del món.

  L’altre és un vulgar imitador a la castellana dels bolletins francesos de baixa qualitat i, com que se li omple la boca dient “España, España” van i li donen una cadireta a l’AEL, com a Cebrián, que tampoc no sap escriure però odia tant Catalunya i el català com ell. Aprenent de Duma , Alexandre Dumas.

  I el molt tarugo no sap que durant el divuit ens furtaren els Furs, o siga, eixos llibrots medievals i que España sempre ha esta una merda comparada amb altres països. El “landisme” és una manera de mostrar el complexe d’inferioritat español. Els dos , el del barret i el cregut tenen enveja de Catalunya, on mai ningú no s’ha sentit inferior com els espanyols.
  Que s’apunten a VOX, per a de tornar a “La España GRANDE….” Cap dels dos no ens falfalta per res. Amb “Territorio comanche” en tinguí prou. Una caca. M’agraden els cantants que saben cantar i tenen la gola en condicions, no aquest aldeano de Jaén.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: