Un brot de míldiu polsegós en la sàlvia farinera d’un hort de Xinxiang (Fitopatologia mediterrània, 22/2024)

L’American Phytopathological Society (APS) publica la revista Plant Disease sobre recerca en malalties vegetals. Ahir avançaven un article del grup de recerca de 朱墨 (Zhu Mo), del Laboratori Internacional de Henan d’Ecologia i Tecnologia Microbianes en el que descriuen un brot de míldiu polsegós en un cultiu de sàlvia farinera (Salvia farinacea) d’un jardí de Xinxiang que atribueixen al fong Podosphaera xanthii. Els autors primers de l’estudi són 刘俊聪 (Liu Juncong) i 吴 彦 潘 (Wu Yanpan). La sàlvia farinera és una espècie d’origen mediterrani i es cultiva com a flor ornamental arreu del món. A més, té aplicació en la medicina tradicional xinesa, adreçada al tractament de malalties cardiovasculars. El brot que esmenten Liu et al. fou detectat l’octubre del 2023. Les plantes presentaven símptomes de míldiu polsegós: les fulles eren cobertes de masses blanques i primes de micelis, i s’hi podia constatar la presència de conidiòfors i conidis. De vora un centenar de plantes examinades, el 90% eren infectades. Les lesions consistien en un gran nombre de colònies blanques, més o menys arrodonides, situades en les superfícies adaxials i abaxials de les fulles. Vora un 80% de la superfície foliar era afectades. Liu et al. examinaren 30 conidiòfors. Eren lleugerament corbats o rectes, amb unes dimensions de 145 x 8 x 11 μm. Els conidiòfors eren integrats per cèl·lules podals, cèl·lules curtes i conidis. De 30 conidis examinats, Liu et al. constataven una morfologia el·lipsoidal o oval, amb unes dimensions de 24-35 x 12-19 μm (la ratió llargada:amplada era de 1,8 a 2,1). Els conidis contenien cossos de fibrosina. Liu et al. no observaren quiasmotecis en les fulles. Tot plegat indicava que l’espècie responsable era Podosphera xanthii. Mitjançant PCR amb els encebadors ITS1 5ʹ-TCCGTAGGTGAACCTGCGG-3ʹ ; ITS4 5ʹ-TCCTCCGCTTATTGATATGC-3ʹ i PMGAPDH15ʹ-GGAATGGCTATGCGTGTACC-3ʹ; PMGAPDH3R 5ʹ-CCCCATTCGTTGTCGTACCATG-3ʹ s’amplificaren fragments de l’ADN que foren seqüenciats i publicats a GenBank (OR761885 i PP236082). La comparació amb les bases de dades genòmiques confirmava la identitat específica del fong. Liu et al. feren un assaig de patogenicitat dels conidis isolats en plantes sanes: al cap de 12-15 dies ja apareixien signes de míldiu polsegós. L’isolat rebé el codi PXSF202310.

La Plaça de la Porta Est de Xinxiang

Míldiu polsegós en sàlvia farinera

Aquest treball s’ha finançat amb fons de la Fundació Nacional de Ciència Natural de Xina, del Programa de Desenvolupament de Ciència i Tecnologia de la Província de Henan, del Programa d’Educació Superior de la Província de Henan i del Ministeri xinès d’Agricultura i Afers Rurals.

Els autors són Juncong Liu, Yanpan Wu, Zongbo Qiu i Mo Zhu, de la Universitat Normal de Henan, amb seu a Xinxiang, i Shah Fahad, de la Abdul Wali Khan University Mardan, amb seu a Khyber Pakhtunkhwa.

El brot de míldiu polsegós fou detectat en els horts experimentals que la universitat té al Districte de Hongqi. L’isolat de Liu et al. PXSF202310 comparteix entre un 99 i un 100% d’homologia genètica amb l’isolat MW301281 (recuperat d’una infecció en Impatiens balsamina) i amb l’isolat ON075658 (recuperat d’una infecció en Cucumis melo). PXSF202310 forma part del mateix clade que aquests isolats. Si bé hi ha hagut reports anteriors a la Xina i a Corea de P. xanthii a S. farinacea, seria la primera vegada que es comunica la presència a la Xina Central.

L’afectació a la fulla provoca un deteriorament de la salut de la planta i un endarreriment del creixement. Això afecta tant a les propietats ornamentals de la sàlvia farinera com al seu valor medicinal.

Lligams:

Podosphaera xanthii Causing Powdery Mildew on Salvia farinacea in Central China. Juncong Liu, Yanpan Wu, Wanwan Zhang, Shah Fahad, Zongbo Qiu, and Mo (墨) Zhu (朱).Plant Dis. (2024)

Arxivat a Ciència i Tecnologia

Podeu escriure el vostre comentari aquí:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.