Sanaa Ouzakar és estudiant de doctorat en l’Equip de Biotecnologia i Microbiologia Aplicada, del Laboratori de Recerca de Química, Microbiologia i Biotecnologia Aplicades del Departament de Biologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Abdelmalek Essaadi de Tetuan. Juntament amb Francesco Cacciola, de la Universitat de Messina, és l’autora corresponsal d’un article a la revista Natural Product Research en el que s’investiguen les propietats antibacterianes i antifúngiques dels lípids de la microalga verga Chlorella vulgaris.

Ouzakar et al. han estudiat l’alga ‘Chlorella vulgaris’ com a productora de lípids amb propietats antibacterianes, antibiofílmiques i antifúngiques
Una soca de Chlorella vulgaris isolada del litoral mediterrani del Marroc
Han participat en aquesta recerca, per part de la Universitat de Tetuan, a més d’Ouzakar, la professora Nadia Skali Senhaji i el cap de laboratori Jamal Abrini. Per part del Laboratori Regional d’Anàlisi i Recerca de l’Oficina Nacional de Seguretat Alimentària de Tànger hi ha participat Ayoub Kounnoun. Per part de l’Institut de Tecnologia de Messina hi han participat, a més de Cacciola, les investigadores Francesca Rigano i Cinzia Cafarella.
L’objectiu de l’estudi era investigar les activitats antibacteriana, antifúngica i de prevenció de biofilms de l’extracte metanòlic de l’alga marina Chlorella vulgaris. Alhora, calia caracteritzar-ne la composició lipídica i el contingut de carotenoids.
L’organisme d’estudi és concretament una soca de C. vulgaris originalment aïllada del litoral mediterrani del Marroc. La identificació específica de la soca es va fer d’acord amb les característiques morfològiques i amb la seqüenciació parcial del gen rRNA 18S.
L’activitat antibacteriana de l’extracte metanòlic
Ouzakar et al. constaten que l’extracte metanòlic de C. vulgaris té una activitat antibacteriana significativa, evidenciada amb un test d’inhibició zonal en placa i amb un test de microdilució en brou. La concentració inhibitòria mínima (MIC) varia segons el bacteri assajat, i es mou entre 3,12 mg·L-1 i 12,5 mg·L-1. L’extracte és actiu tan contra bacteris grampositius com gramnegatius.
L’activitat antibiofílmica
Ouzakar et al. assagen l’activitat de l’extracte contra la formació de biofilms pels bacteris Staphylococcus epidermidis i Pseudomonas aeruginosa a través de la prova del cristall violeta. Hi troben una activitat dependent de la concentració de l’extracte.
L’activitat antifúngica
Ouzakar et al. han assajat l’activitat antifúngica de l’extracte a través de la inhibició del creixement quatre soques diferents de fongs. Troben que l’activitat de l’extracte és especialment efectiva contra Aspergillus brasiliensis, però que no ho és tant amb Mucor hiemalis.
La composició lipídica
Ouzakar et al. han analitzat la composició lipídica de l’extracte de C. vulgaris. Hi abunden les espècies lipídiques polars, com ara fosfolípids i carotenoides. Entre els carotenoides hi ha luteïna i neoxantina. Ouzakar et al. pensen que aquests carotenoides poden ser, si més no en part, els responsables de l’activitat antimicrobiana.
Lligams:
– Chlorella vulgaris as a producer of lipids for antibacterial, antibiofilm and antifungal properties. Sanaa Ouzakar, Nadia Skali Senhaji, Francesca Rigano, Cinzia Cafarella, Ayoub Kounnoun, Francesco Cacciola. Nat. Prod. Res. 1-9 (2025)