La Muntanya de Sucre Candi

"Animal Farm", de Paul DowneyEls porcs encara havien de lluitar més per tal d’oposar-se a les mentides que escampava Moisès, el corb domesticat. Moisès, que era l’amanyagat de Mr. Jones [,  l’amo de la granja], era un espia i un xafarder; però també era un orador molt intel·ligent.  Assegurava que coneixia l’existència d’un país misteriós, anomenat Muntanya de Sucre Candi, on anaven a raure tots els animals quan morien. Segons que deia Moisès, aquest país es trobava situat dalt dels cels, no gaire més enllà dels núvols. A la Muntanya de Sucre Candi era diumenge set dies la setmana, l’alfals s’hi feia tot l’any, i els terrossos de sucre i panellets creixien per les bardes. Els animals odiaven Moisès, perquè sempre explicava històries i mai no treballava, però n’hi havia alguns que creien en la Muntanya de Sucre Candi i els porcs havien de discutir molt per persuadir-los que tal lloc no existia pas.

George Orwell

El fragment anterior pertany a La revolta dels animals, de George Orwell (1903-1950), una faula crítica sobre la Revolució Soviètica, sobre el canvi de naturalesa que va experimentar amb Stalin (en la faula d’Orwell s’anomena Napoleó), i sobre la política en general. Crec que La revolta dels animals és un llibre que dóna molta perspectiva. Aquest, juntament amb 1984, són dos llibres d’Orwell que cal llegir.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: