Superem la por de parlar en públic!

Manuals especialitzats ens proporcionen tècniques i estratègies per a preparar, desenvolupar i concloure excel·lents presentacions orals. Ara bé, per aplicar-les amb èxit ens cal, simultàniament, dotar-nos de recursos i estratègies per superar la por i els recels a realitzar-les, ja que quan la por se’ns apodera no estem en condicions d’aplicar tècniques ni estratègies, per molt bones que siguin.

La-Pedrera--presentació-Jugant amb Foc 2, de Monmar Comunicació

Enfrontar-se a un auditori per a fer una presentació és una experiència generadora de nerviosisme d’intensitat diversa. Quan la intensitat és molt elevada, l’experiència és catalogada de perillosa i s’activen les respostes emocionals específiques de la por. L’organisme respon fisiològicament, psicològicament i comportamentalment en percebre un perill. El perill percebut pot ser de qualsevol tipus, per exemple: dany en l’amor propi, pèrdua de prestigi, donar mala imatge personal, etc.; tots tenen un gran impacte per a la vida en societat, ja que afecten les relacions amb el grup.
Hi ha una gran semblança entre aquestes respostes i les que es desencadenen en situacions d’estrès; un conjunt de reaccions per preparar l’organisme per a la lluita, la fugida o la paràlisi. Aquestes respostes són instintives, no racionals, i han estat dissenyades al llarg del procés evolutiu de la nostra espècie per preservar-nos la vida i la integritat, per aquesta raó escapen al govern racional.
Quan expressem la por, la situació que estem vivint s’agreuja, ja que ens mostrem als ulls de l’altre, o dels altres, afeblits, vivint una situació que ens supera.
Una vegada aquest conjunt de reaccions ha esclatat, aturar la taquicàrdia, la tremolor de la veu, la vermellor dels rostre, la suor, … se’ns fa difícil.

Quins recursos tenim per superar la por de Parlar en Públic?
Quines estratègies podem engegar per aconseguir-ho?
Ens cal treballar en dos àmbits diferenciats:
1.- Concretar la por percebuda; definir el perill i acotar-lo són claus per superar-lo. Com més gran sigui el grau de concreció, més recursos de superació ens proporcionarà. És a dir, l’anàlisi exhaustiva de la circumstància desencadenant de la reacció de por ens proporcionarà les opcions per superar-la.
2.-Aplicar estratègies de gestió emocional ens permetrà neutralitzar les respostes instintives des d’un bon principi.
Aquest són els dos àmbits d’actuació que ens faran fàcil vèncer la nostra por específica.

Parlar en públic, avui, és molt necessari en els àmbits professional i social; el treball en equip i les activitats en grup estan a l’ordre del dia i això requereix comunicacions en grup, és a dir, ens veiem abocats inevitablement a parlar en públic. Si temem parlar en públic, ho defugirem i evitarem participar plenament, llavors, serem mal percebuts pel grup.
Superar la por de parlar en públic ens permetrà normalitzar les relacions interpersonals, harmonitzar les interaccions amb l’entorn quotidià, expressar el nostre parer, ser coneguts i reconeguts, guanyar cotes de llibertat i millorar les nostres comunicacions.

Amb l’ajut de l’assessorament personal, aconseguir-ho, és més fàcil i ràpid! Posa-t’hi!

Per compartir-lo, utilitza aquest enllaç: http://wp.me/p144V1-9I

Sophia Blasco Castell

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Superem la por de parlar en públic!
  1. Oriol López ha dit:

    Cada cop són més les ocasions, en el món laboral, durant els estudis, a les associacions i entitats en les que participem, etc. , en les quals ens veiem en la situació d’haver de parlar en públic. Superar la por a parlar en públic es fa cada cop més necessari.

    Oriol López

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: