La feina de Winston Smith, funcionari del Ministeri de la Veritat, consisteix a corregir dades històriques segons els cànons establerts per la doctrina del Partit. Però Winston ja no aguanta més i l’únic que desitja és veure com cau el règim imperant. Ens trobem en ple Estat totalitari. La vigilància despietada d’aquest règim ha arribat a apoderar-se de la vida i la consciència de la gent, fins al punt d’intervenir en els racons més íntims dels seus sentiments. El Gran Germà ho veu tot, ho sent tot i ho controla tot. Davant d’aquest infern, Winston decideix rebel·lar-se i assumir el preu a pagar per aquest crim: l’eliminació total de l’individu i de qualsevol rastre que en provi l’existència.
El text anterior correspon a la presentació que podem trobar a una versió catalana publicada per Edicions 62 de la novel·la 1984 de Georges Orwell (1903-1950). Aquesta obra de ficció del 1949 no ha perdut vigència amb el pas dels anys i, fins i tot, és fàcil trobar certs paral·lelismes, salvant les distàncies, entre alguns dels aspectes del món de ficció que planteja i la nostra realitat actual.
Oriol López
És una de les millors novel·les que he llegit. I tal com dius, resulta molt actual en diversos aspectes.
Com a curiositat, he recordat una “divertida” imatge amb què podem trobar-nos mentre passegem per Barcelona…: plaça George Orwell.
Acabo de veure la imatge que referencies en el teu comentari i, realment, és genial.