Una guia de mapes Michelin per anar a la Guerra Civil

Primer de tot, me vull presentar, el nom és Jaume Mas i visc a Barcelona. Vull agrair a Oriol López l’oportunitat d’oferir-me participar en aquest projecte. La natura i la història són dues de les meves passions i aquí participaré amb algun article sobre història. La història no té perquè ser avorrida, i ens els meus articles intentaré parlar d’ella de forma amena i entretinguda.  Aquí teniu la meva primera aportació, esper que vos agradi.

L’Institut Català de Cartografia té una secció amb els seus llibres digitalitzats. La majoria d’ells són molt interessants i els podem descarregar en format PDF. Entre els diversos llibres, n’hi va haver un que em va cridar l’atenció: “Els mapes en la Guerra Civil espanyola (1936-1939)“. Fullejant el llibre vaig llegir el següent paràgraf:

“Les columnes de milicians anarquistes que van partir de Barcelona a finals de juliol de 1936 a la conquesta de Saragossa ho van fer amb una manca d’informació cartogràfica gairebé absoluta. Jordi Arquer, un dels dirigents del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) que formava part d’aquestes columnes, ha explicat que “ni tan sols teníem mapes, i no em refereixo a mapes militars, sinó a un simple mapa Michelin de carreteres “. Aquesta mancança no era exclusiva dels milicians del front de Aragó. L’historiador britànic Antony Beevor esmenta diverses vegades com les Brigades Internacionals destinades al front de Madrid a finals de 1936 “no tenien informació secreta sobre l’enemic. No tenien ni mapes, ni brúixoles i anaven donant tombs amb risc d’emprendre entre si”. Aquesta situació va canviar a principis de 1937 quan el conflicte ja havia convertit en una guerra de grans proporcions i els militars republicans eren ja plenament conscients que per guanyar calia disposar de bons mapes militars”

Cercant a la cartoteca digital de l’Institut Cartogràfic de Catalunya he trobat una guia de mapes Michelin com la que varen utilitzar al principi de la guerra. Aquests mapes van ser el principal instrument cartogràfic utilitzat per ambdós bàndols durant els primers mesos de la guerra.  Són uns mapes de carreteres d’Espanya a escala 1:400 000. Imprès a París al juny de 1926.  El coronel d’Estat Major republicà Vicenç Guarner va definir aquest període com el de “l’estratègia del Mapa Michelin”.

Jaume Mas
Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Una guia de mapes Michelin per anar a la Guerra Civil
 1. Oriol López ha dit:

  Jaume, benvingut a l’equip i, al contrari, gràcies a tu per acceptar participar amb els teus articles a Des de la Mediterrània.
  Caram! Això que expliques a l’article no ho sabia i és força sorprenent; no em sé imaginar un exèrcit avançant sense mapes, o amb mapes Michelín…

  Oriol López

 2. didaclopez ha dit:

  Molt bona contribució. El mite habitual és que això dels mapes de carreteres només els gastaven els milicians dels primers mesos. I el cert, però, és que tan un bàndol com l’altre (i els diferents bàndols de cada bàndol) van trigar mesos en disposar de mapes més ben adaptats.

 3. Jaume ha dit:

  Moltes gràcies, i perdonau el retard però no he pogut escriure abans. Didac, tal com diua, això dels mapes de carretera sols es va utilitzar en els primer moments. De seguida es varen passar a mapes més “seriosos”. En aquest llibre del IGC podeu consultar l’ús dels mapes durant la Guerra Civil http://biblioteca.icc.cat/pdfctc/cat_gc_cat.pdf

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: