Bisbes que no tenen perdó de Déu

Fa un parell de dies un membre de la Conferència Episcopal s’ha despenjat amb una de les perles a les que ja ens tenen acostumats els membres il·lustres de la jerarquia catòlica. L’Il·lustríssim i Reverendíssim Bisbe d’Alcalà de Henares i President de la Subcomissió Episcopal de Família i Vida, Joan Antoni Reig Plà, afirma sense pudor que els matrimonis canònicament constituïts tenen menys casos de violència domèstica que aquells que són parelles de fet o persones que viuen inestablement.

He de dir que quan això es va publicar no hi vaig donar cap importància, en primer lloc perquè és propi de l’església, i normal, que defensi el matrimoni canònic, i també perquè, al cap i a la fi, els bisbes en diuen tantes que un acaba ja per no fer-ne cas. Però davant les crítiques rebudes, el Sr. Bisbe s’ha volgut justificar emetent un comunicat que, aquesta vegada sí, ja costa de passar per alt. Prenent dades de l’Institut de Política Familiar, una institució ultraconservadora que en els darrers anys es dedica a organitzar manifestacions contra el govern i “en defensa de la família”, Monsenyor diu que el matrimoni és el lloc on menys nombre d’homicidis es perpetren, que la majoria es produeixen en “parelles de relacions sentimentals”. Assegura el Sr. Bisbe (ho explica la Cope) que el matrimoni és el millor antídot contra la violència de gènere.

Com no podia ser menys, el tema ja dona feina als tertulians de les cadenes digitals ultraconservadores que omplen les nits televisives de programes dedicats a insultar a “rojos i separatistes”. Ahir mateix, el canal 13TV, una cadena que de tant missaire aviat farà els programes en llatí, entrevistava a un “expert” que assegurava que, sense cap mena de dubte, la causa de la violència domèstica es troba en les lleis aprovades pel govern Zapatero amb la finalitat expressa de destruir la família, tals com la llei del matrimoni homosexual, el divorci exprés, l’avortament i altres.

Anem per parts. En una cosa tenen raó els bisbes: les parelles ben avingudes no es barallen. És tan cert com que els calbs no es pentinen. Però pressuposar que una parella s’estima més si està casada canònicament que en una “relació sentimental” (aquesta expressió es refereix, pel que sembla, a qualsevol tipus d’unió que no ha beneït l’església), o és fruit d’una ignorància superlativa (potser el celibat pot provocar aquestes distorsions) o directament de la malícia.

I mirin, que la violència de gènere, com qualsevol altre tipus de violència, és inacceptable, immoral i criminal, ho saben els casats i els “rejuntats”. Utilitzar una veritat com la de que la majoria d’homicidis i d’episodis greus de maltractament en parelles es donen en processos de separació, per a justificar una mentida com la de que la culpa és del divorci, del matrimoni civil, de la parella de fet o de qui sap què, és una gran perversitat que no fa altra cosa que justificar la pròpia violència i als propis maltractadors. És com creure’s allò de “la maté porque era mía”. És com dir, si no vols violència no et separis. Si vols estar segura, casa’t per l’església, que això vol dir que t’estima més. I donar-ne la culta al govern ja és el summum. Els bisbes, realment, no tenen perdó de Déu.

Octavi Rodin

Arxivat a Cultura i Societat
8 comments on “Bisbes que no tenen perdó de Déu
 1. Oriol López ha dit:

  Declaracions com aquestes només poden estar fetes per persones ignorants o per males persones i, tenint en compte que no s’arriba a bisbe sense saber llegir, certament, no tenen perdó de Déu.

  Oriol López

  • Jan ha dit:

   Sembla mentida co la gent es posa a criticar els Bisbes…
   M’agradaria saber quants en coneixes. El que diuen per la tele ens ho creiem i vinga, ja està. Doncs no hem de ser així, l’Església fa coses molt bones. Molt!!!
   S’interpreten molt malament les paraules dels bisbes, tot i que moltes vegades tenen raó.
   La majoria dels divorcis són de matrimonis civils.
   En canvi, una part molt petita dels divorcis són parelles casades per l’Església.
   I no està malament a vegades escoltar els Bisbes, que per cert, són persones com tu i com jo.

   • Octavi Rodin ha dit:

    Jan,

    Evidentment els bisbes són persones com tú i com jo, i com tú i com jo a vegades l’encerten i a vegades la vessen. Em sembla molt bé que defensin el matrimoni canònic. En l’església no s’entendria el contrari, però relacionar la violència de gènere amb el fet que el matrimoni sigui canònic o no, per a mi no té ni cap ni peus. Segur que l’església catòlica té arguments més bons per a defensar la institució del matrimoni canònic. Que la majoria de divorcis siguin de matrimonis civils no hi té res a veure. En la majoria de divorcis no hi ha situacions de violència, com, afortunadament, no n’ha ha a la majoria de matrimonis. D’altra banda, estic d’acord amb tú que l’església fa coses molt bones. Jo sols critico les que no m’ho semblen.

 2. Jan Martínez i Alonso ha dit:

  D’acord Octavi,

  El que ha dit el Bisbe és veritat. És veritat. És un tema delicat, podriem dir fins i tot delicadíssim, ja que cada vegada estem en una situació pitjor. I és per això que ha molestat que un bisbe digui la veritat d’una cosa que és tan tan clara, que pot ferir a molta gent.
  Senzillament això. Molta sort!! I penso que interessaria més tractar temes oberts, i no carregar a l’Església el que ha dit un bisbe, un.

 3. Oriol López ha dit:

  Jan,
  Crec que, com a mínim, les declaracions del bisbe han estat desafortunades (com d’altres, d’altres bisbes, que hem sentit darrerament), i crec que, per la capacitat d’influència que tenen les seves declaracions, tant per als catòlics com per als no catòlics, i com a persones de bé que se suposa que són, haurien de ser més curosos. I, encara que hi pugui haver gent de bé dins de l’Església, cosa que no dubto, hem de poder criticar aquelles actuacions d’alguns dels seus membres que no ens semblen correctes, com ha fet l’Octavi.

  Oriol López

 4. Jan Martínez i Alonso ha dit:

  Mb Sr Oriol!!

  Cosa que dubto diu…M’agradaria saber quantes persones de l’Església coneixes.
  M’agradaria saber perquè només surten les coses dolentes a la televisió i als diaris.
  Massa coses bones fa i diu l’Església. Que no agraden perquè priven de coses que seblen bones, però que moralment no tenen cap sentit.

 5. Oriol López ha dit:

  Jan, segur que has llegit bé el meu darrer comentari?

  Oriol López

 6. Sóc nou en aquesta plataforma i tot navegant, navegant, he anat a parar a aquest teu Blog. M’agrada i et felicito, ens anirem seguint.
  Enhorabona i bon any nou

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: