UBUNTU, l’humanisme africà…

Aquest noiet vietnamita de curta edat li està dient al seu avi o besavi que el seu portàtil funciona amb Ubuntu, i el decalatge entre les dues generacions és tan abismal que gairebé ni nosaltres mateixos som capaços d’assimilar-ho.

Però què carai vol dir aquesta paraula misteriosa?. Als més informatitzats, com nosaltres els blocaires, segurament ens sona a una mena de SO. sistema operatiu lliure, i per aquí van els trets…, però en realitat la paraula Ubuntu té un significat molt més profund, és tota una filosofia de vida en el continent africà. “Si tu guanyes, hi guanya tothom”.

En la revista “Integral”, de la qual en sóc subscriptor des del primer número, fa més de 30 anys, en el núm. 369 de setembre 2010, es va publicar un article molt interessant amb el títol d’aquesta capçalera. Que, intentant agafar unes breus pinzellades, deia coses tan interessants com aquestes: el concepte de la paraula Ubuntu és certament abstracte i difícil de definir en les llengües europees, encara que normalment es tradueix com “Una persona és una persona, solament a través de les altres persones”.

 

 

Desmond Tutu, l’arquebisbe anglicà de Ciutat del Cap i Premi Nobel de la Pau, dóna una

Festival de la Incwala o de "los primeros frutos" en Swazilandia

descripció més amplia: “Una persona amb ubuntu está sempre oberta i disponible pels altres, es reafirma en els altres i no se sent gens amenaçada per les capacitats dels altres perquè té la seguretat de que el progrés de les altres persones és sempre en benefici de la totalitat […] o sigui, que per nosaltres mateixos, sense la comunitat, no som res”. l’ubuntu és, doncs, la base ideològica del comunitarisme africà.

Ubuntu és avui la filosofia oficial de Sudàfrica i està recollida a la seva pròpia Constitució. Sudàfrica amb la seva convivència de pobles i cultures diferents sota unes mateixes normes de respecte mutu té molt a dir sobre això… I encara molt més podem llegir sobre aquest tema a l’article mencionat que us recomano llegir.

Per això val la pena recordar que precisament ha estat batejat amb aquest nom Ubuntu el sistema operatiu de software lliure més popular i estès del món, i no per casualitat, ja que el seu creador és el sudafricà Mark Shuttleworth que es va basar en aquesta filosofia sudafricana per desenvolupar el seu “sistema operatiu per a éssers humans”. Un software que no solament és gratuït, sinó que a més ha de ser fàcil de funcionament i adaptable per l’usuari a cada llengua i especificitat cultural si ho desitja. Jo mateix ho he experimentat intal·lant-lo en el meu anterior PC portàtil, i funciona a la perfecció.

La lògica del software lliure es basa en que, una vegada has fet ús de la teva creació, la cedeixes lliurament a qui vulgui millorar-la, i així, en un futur, tu mateix et podràs beneficiar d’aquelles millores. Aquest software lliure s’expandeix més ràpidament que el comercial i ja hi ha alguns fabricants d’ordinadors que comencen a donar aquesta opció -que abarateix l’aparell entre 200 o 300 euros- als seus clients.

* * *

Salvador Sorrosal

Home, 78 anys, feliçment jubilat, avi, i blocaire convençut...

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “UBUNTU, l’humanisme africà…
 1. Oriol López ha dit:

  Ubuntu: una bona manera d’estar amb els altres en el món.

  Oriol López

 2. madebymiki ha dit:

  Gràcies pel post, espero que força gent es comenci a plantejar que hi han alternatives als sistemes de propietari.
  Animeu-vos a entrar al món del software lliure i als sistemes operatius GNU/LINUX, n’hi ha per tots els gustos i necessitats.

  Salut!!

 3. cruilles ha dit:

  Més enllà d’Ubuntu com a sistema operatiu fantàstic, que per experiència puc dir que ho és, la paraula és un talismà, tot un programa de canvi radical de la societat. A la societat competitiva i individualista omnipresent en la pràctica quotidiana i sobretot en les consciències Ubuntu és consciència de la realitat de l’home com a ser social. Tot lo que som i tenim ens prové de la societat humana, i tot lo que cadascú fem o deixem de fer incideix també directament en tota aquesta societat. Ubuntu és consciència d’aquest ser comunitari que tots som encara que no en tinguem consciència i significa un canvi radical de perspectiva. Ubuntu ens connecta amb la nostra realitat més íntima i ens obre plenament l’horitzó.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: