Horaris Comercials.

Ahir escoltant la ràdio (per variar) em vaig assabentar dels nous objectius del govern de Zapatero, ara resulta que volen “coordinar amb les autonomies els horaris comercials i la reducció d’activitats que requereixen llicències municipals”. I què significa això?, doncs amb altres paraules volen liberalitzar els horaris del comerç a tota Espanya, aplicar el model comercial de la “Comunidad de Madrid” a tota Espanya.

Una de les coses que tenen més gràcia d’aquest model que avui ens proposen, és que exactament el mateix model que fa tres anys pels socialistes: “era molt dolent pels comerciants de Madrid”. Evidentment el PSOE va votar en contra d’aquella liberalització, de fet es va aprovar tan sols amb els vots del PP. Ara resulta que allò que fa tres anys era inacceptable per Madrid, avui és una gran idea, la solució per crear feina i sortir de la crisi.

Fa un any ja es va implantar la “jornada irregular” a les grans superfícies comercials. Això ha representat una flexibilització més pels empleats, una nova oportunitat per “precaritzar” més als treballadors amb uns horaris impossibles i un salari de 850€ bruts.

Per una banda la Generalitat ens diu que mantindrà la normativa d’horaris comercials, i per l’altra Andreu Mas-Colell el flamant nou conseller d’Economia i Coneixement, tot i el tradicional posicionament restrictiu en aquest tema per part de CiU, també s’ha manifestat a favor d’emprendre canvis liberalitzadors, ho sigui que tot apunta en la mateixa direcció.

Jo sóc un afortunat botiguer acollit des de fa molts anys a un règim com el que ara proposen per la resta de comerç. El meu fantàstic sector pot obrir tots els dies de l’any i les 24 hores, de fet hi ha una floristeria molt famosa i gran a Barcelona que fa aquest horari tant liberalitzat. Per tant em sento moralment autoritzat a fer unes consideracions des de la meva experiència:

 • Amb la liberalització d’horaris desapareix la poca conciliació familiar que de per si té el món del comerç. No és el mateix treballar un diumenge que un dilluns, es suposa que els dies festius i les vacances són per compartir-los amb la parella, fills i família.
 • A més horari autoritzat a obrir més hores treballades pel empleat, a la meva feina gairebé ningú fa 40 hores setmanals, lo normal són de 50 a 70 hores (evidentment pel mateix preu). Amb aquesta mesura ens empenyen a treballar més per menys diners.
 • Els inspectors de l’administració són molt poc efectius, ja que tan sols treballen pels matins i de dilluns a divendres, això fa enormement fàcil fer trampes amb els contractes. Com controlaran el correcte compliment dels horaris dels treballadors amb horaris liberalitzats els 7 dies de la setmana?.
 • És evident que això tan sols beneficia a les grans superfícies i perjudica al petit comerç que no pot de cap manera obrir tantes hores. Per exemple a Madrid un Carrefour qualsevol obre de manera totalment legal de les 9:00h del matí fins a les 23:00h de la nit, i els diumenges i festius de les 10:00h fins a les 22:00h de la nit. Un total de 96 hores a la setmana, cal arribar a aquests extrems?
 • Si es tracta de liberalitzar horaris, no siguem hipòcrites i ampliem aquest bonic model a tots els sectors de la societat, bancs, administracions públiques, fàbriques, polítics… a veure quina societat tenim.
 • El que ara ens cal és una societat més consumista encara?, si aquest tipus de capitalisme i consumisme ens ha portat on som ara, és intel·ligent aprofundir encara més en aquest model?.
 • No conec cap botiguer que gaudeixi de 48 hores seguides de descans setmanal, és evident que amb el nou model això empitjorarà.

La llei catalana d’horaris comercials actual, permet que els comerços obrin 12 hores diàries de dilluns a dissabte, amb un màxim de 72 hores setmanals, també tots els comerços poden obrir 8 diumenges a l’any. A més, la llei permet als petits establiments d’alimentació (menys de 150m2) obrir a horari lliure tots els festius.

Conec una botiga a Barcelona que actualment paga 900€ al mes per treballar 72 hores setmanals de dilluns a diumenge, és un cas extrem, però creieu-me, no hi aneu a demanar feina, tenen tots els llocs coberts.


MadeByMiki

Quant a

::.·No sé que no sé res·.::

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Horaris Comercials.
 1. Oriol López ha dit:

  Si les coses es fessin bé, obrir més hores hauria de voler dir més llocs de treball per cobrir els diferents torns, però, ja se sap, una cosa és la teoria i l’altra la crua realitat. El que acaba passant sovint, com s’explica a l’article, és que els mateixos treballadors acaben treballant més hores i, a sobre, en molts casos, pel mateix salari.

  Oriol López

  • madebymiki ha dit:

   Jo hi veig una tendència, el dia que es van legalitzar les 65 hores setmanals a Europa vaig començar a tremolar…

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: