Sobre la tolerància

"Taí: o mal do mundo", de Tharso VieiraEn Joan Fuster (1922-1992) deia, al respecte de la tolerància, en el seu pròleg a l’edició, per part d’Edicions 62, del Tractat sobre la tolerància i altres escrits, de  Voltaire (1694-1778):

La paraula tolerància ens remet a uns sinònims instructius: condescendència, consentiment, indulgència, lenitat, permís. Són nocions, o conceptes, o com se’n vulgui dir, que pressuposen una desigualtat de base: algú tolera i algú és tolerat, i el que tolera, si tolera, és perquè té el poder de tolerar.

Com veiem, doncs, no es tracta d’una relació d’igual a igual: algú té tots els drets, el que tolera, si es digna a tolerar, i algú no en té cap, el que podria arribar a ésser tolerat. Que Voltaire parlés de tolerància al segle XVIII era, sens dubte, un pas endavant, però que encara ara, en ple segle XXI, es continuï parlant de tolerància, em sembla, com a mínim, motiu de reflexió.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: