Banca ètica aquí i ara, una opció viable.

Banca ètica podria ser l’oxímoron del segle, la unió d’aquestes dues paraules provoca la sorpresa general. No hauria de ser així, si tenim en compte que hi ha bancs ètics com l’holandès TRIODOS (actualment amb sucursals a Madrid i Barcelona), que ja duen 25 anys practicant amb èxit aquest revolucionari concepte.

Les característiques que ha de tenir un banc per a poder ser denominat ètic són les següents:

* Finançament de micro-crèdits (orientats a projectes socials) tenint com a beneficiaris a persones necessitades però amb projectes viables.

* Inversió en comerç just, energies renovables.

* No inversió en sectors poc o gens ètics, qualsevol empresa que tracti amb armes, tabac, alcohol, energia nuclear, especulació financera… aquestes inversions seran vetades per  aquests bancs.

* No poden operar en paradisos fiscals.

* Practiquen la transparència total i la responsabilitat social.

Actualment a Espanya ja existeix una rèplica local del ja conegut banc TRIODOS, es tracta del banc ètic català FIARE. De moment FIARE encara no disposa de cap oficina física, però aquesta associada amb la BANCA POPULARE ITALIANA la pionera en banca ètica a Itàlia.

FIARE es diferencia bastant de TRIODOS, ja que mentre l’holandesa té com a principal objectiu els aspectes mediambientals, la catalana té una intenció mes social i socializadora, a mig camí entre la banca ètica i la cooperativa.

Aquest nou model de banca, pretén conscienciar-nos de l’enorme efecte transformador que té l’incorporar l’ètica a totes les decisions diàries d’estalvi, inversió o de moviments bancaris. Tota una petita revolució que esperem que s’expandeixi i passada a ser una opció coneguda per tots.

MadeByMiki

Quant a

::.·No sé que no sé res·.::

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Banca ètica aquí i ara, una opció viable.
 1. Oriol López ha dit:

  Normalment no li preguntem al nostre banc què fa amb els nostres diners. I, si ho féssim, segurament tampoc no en trauríem l’entrellat. La banca ètica és una molt bona alternativa.

  Oriol López

 2. Tomàs ha dit:

  Hola Miki,

  Ja n’hem parlat en alguna ocasió i el tema sembla interessant. L’alternativa és el que tenim o fer com feien les àvies abans, guardar els calerons sota el matalàs.

  Un dels problemes d’aquesta banca pot ser aconseguir una massa crítica que els permeti funcionar.

 3. Núria ha dit:

  Hola Miki, disculpa però Fiare sí que té oficines, la de Barcelona és al barri de Gràcia, hi és des del 2006.

  Salutacions!

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: