La doctrina del shock, Naomi Klein.

Ja fa uns dies vaig rebre un mail d’un bon amic, en Jordi!. Sabent la meva addicció als documentals socials en Jordi me’n suggeria un, es tracta de “La doctrina del shock” basat en el llibre de la activista canadenca Naomi Klein.

M’ha costat uns dies trobar-lo en versió íntegra i amb uns subtítols de qualitat, (el meu nivell d’anglès no em permet veure’l en V.O.), i com acostuma a passar amb la majoria de coses que costen molt, ha valgut la pena.

Anem a lo veritablement important, aquest documental fa una precisa dissecció dels mètodes aplicats per les potències occidentals per imposar el lliure mercat a molts països. Evidentment el saqueig, la privatització salvatge i les reformes financeres. Aquestes mesures no es poden aplicar a la població “per les bones”, per tant calia aplicar-li al poble “La doctrina del shock”, varis sistemes molt estudiats i que en principi ens passen per alt.

El documental aprofundeix en els orígens intel·lectuals del capitalisme més salvatge, aquí trobem al gran ideòleg d’aquest tipus de política econòmica, el Premi Nobel d’Economia Milton Friedman. Això ens farà viatjar per diferents escenaris de tot el món on s’han aplicat aquestes teories neoliberals.

És molt interessant veure com els anys van passant i aquests mètodes cada vegada s’apliquen més i “millor”. Prefereixo que els que esteu interessats en els entrellats de la geopolítica mundial des de un punt de vista altermundista, mireu el documental i en traieu les vostres pròpies conclusions. El que us puc assegurar és que aquest documental m’ha fet viure una de les immersions més profundes que recordo. Tot i així els darrers cinc minuts són veritablement prescindibles, es tracta de la apologia del poder transformador d’Obama, sincerament crec que els anys no li han donat la raó i la decepció ha estat enorme.

Aquí teniu el documental íntegre en V.O.S.:

MadeByMiki

Quant a

::.·No sé que no sé res·.::

Tagged with: , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “La doctrina del shock, Naomi Klein.
 1. Tomàs ha dit:

  No per ser Premi Nobel ha de ser una ànima blanca.

  Algun d’aquest que està a la cúspide de la piràmide del Nou Ordre Mundial segur que te un trauma perquè de petit els reis no li varen portar una bici, i ara ho paguem tots.

 2. Oriol López ha dit:

  El vídeo deixa clar que la no intervenció de l’estat en l’economia i la total desregulació d’aquesta no porta a un sistema més lliure i democràtic, com defensava el Premi Nobel d’Economia Milton Friedman, ans al contrari, sembla que cal un sistema dictatorial per poder imposar aquesta desregulació i que les conseqüències són funestes. Es van equivocar donant-li el Premi Nobel, o va ser un pagament per “serveis prestats” justificant intel·lectualment la barbàrie?

 3. madebymiki ha dit:

  Suposo que en Friedman era un bon economista sense gaire empatia… tot un problema per a la resta del món.

 4. jardinatural ha dit:

  Quantes vegades, caurem amb la mateixa pedra?. La llibertat i la justícia necessiten la diversitat per poder existir i Friedman no entenia la llibertat, només entenia el lliure mercat controlat per el poder de la por, que sempre es basa en defendre una única idea per obtenir més i més profit. No permeten el desenvolupament divers de les diferents persones que formem el col·lectiu de la humanitat.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: