Les Orquídies


Les orquídies són preuades per tothom, per uns per la seva bellesa i per a altres per la seva complexitat. Tants per els amants de les plantes com els poc interessats, l’orquídia és una flor especial o potser exòtica que cal regalar en moments especials i això la fa encara més valuosa.

De la meva visita a la Fira IPM 2011, unes fotos de la millor flor i planta de la secció dedicada a la flor, l’orquídia. Ja sabeu que ha estat admirada al llarg de molts segles i en moltes cultures.

Actualment, les orquídies són el grup de plantes més diversificat darrera de les compostes, hi ha aprop de 100.000 espècies, d’aquestes 30.000 són naturals i 70.000 són híbrids creats artificialment per l’home. Les espècies naturals estan majoritàriament catalogades com amenaçades d’extinció en diferents graus.

També és creu que poden tenir 76 milions d’anys d’antiguitat, però el més segur és que tenen 20 milions d’anys i són considerades com molt evolucionades i per tant més diversificades en formes i adaptacions. Normalment viuen sobre altre vegetal com a suport però no el parasiten (epífites), també hi ha que viuen al terra o a les roques. Les seves flors poden ésser petites o grans, de colors variats del groc al lila, passant per el blanc i rosat.

Les orquídies naturals són més fàcil de trobar en climes tropicals, però n’hi ha repartides per tots els hàbitats: deserts, clima mediterrani, a muntanyes com el Pirineu, els Alps o l’Himàlaia.


Les orquídies híbrides estan adaptades a les condicions interiors d’un habitatge. Si us en regalen o n’adquiriu una, els consells, serien, un lloc càlid, amb molta llum, aigua no massa i destil.lada, i un cop al mes una mica de fertilitzant. També seria aconsellable, trasplantar-la a un test més gran, i amb la terra expressa. Si es troben a gust, acostumen a florir 2 o 3 vegades a l´any. Quan les flors es fan malbé, passades unes setmanes, s´ha de podar la vara floral per damunt del 3r o 4t nus. Del tall ens tornarà a sortir una altra vara al cap de poques setmanes. Si no apareix caldrà tallar-la a la base i esperar que torni a sortir una de nova.

S´utilitzen molt en jardineria, especialment en floristeries com a element per a fer rams de flors, o per regalar com a planta d’interior. Els generes més coneguts són els phalaenopsis, no aguanta temperatures fredes, cal que visqui a l’interior i els cibidium que poden aguantar temperatures fredes i poden viure a l’exterior.

Tenim altres gèneres minoritaris o de col·leccionista que també trobarem en floristeries i centres de jardineria especialitzats com: Cattleya, Dendrobium, Oncidium, Miltonia, Lusidia i Cambria per exemple.

Teresa
http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Les Orquídies
 1. Oriol López ha dit:

  Són unes flors precioses, espectaculars i amb floracions que duren mesos (parlo de les phalaenopsis, que són les més comunes a les floristeries d’aquí, les altres no les conec).

 2. madebymiki ha dit:

  Com a espectacular sense cap mena de dubte guanya la de la segona foto que ens ofereixes, la “Vanda”, una espècie totalment epífita (amb les arrels a l’aire) que s’acostuma a posar penjada d’un ganxo o dintre d’una gran base de vidre.

  Ara que a Catalunya mateix se’n troben de salvatges i absolutament precioses tot i la seva modesta aparença.

 3. Tomàs ha dit:

  Amb les orquídies tinc sentiments trobats. Per una part m’agraden per la varietat, pel color, algunes per la seva forma… Però per una altra banda els hi trobo un quelcom orgànic, quelcom que em recorda la carn, que fa que la miri amb una certa estranyesa.

  He tingut oportunitat de veure’n a Mèxic i al Perú i la veritat és que no ens cansàvem de mirar-nos-les.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: