L’ocell i el “pájaro”

Ocell, d'Aiguaclara

Us heu preguntat mai per què si el català i el castellà venen ambdós del llatí, en català diem ocell i en castellà es diu “pájaro”; o per què en català diem menjar i en castellà es diu “comer”?

El llatí tenia unes variants dialectals que ens expliquen sovint que en unes llengües romàniques aparegui un mot i en unes altres en trobem un altre de sinònim, tots dos provinents de dues paraules llatines.
[…]
Vegem-ne un parell d’exemples:
a) El mot llatí “edere” (menjar) fou substituït en llatí vulgar per “comedere” (menjar-ho tot), i “manducare” (devorar mastegant). De “comedere” deriven el castellà i portuguès “comer”, mentre que de “manducare” deriven el català menjar, el francès “manger”, el sard “mandicare”, l’occ. “manjar”, etc.;
b) el mot llatí “aucellus” (ocell) és el diminutiu de “auis” (au) i el pare del mot català ocell, mentre que en castellà, de l’ocell, en diuen “pájaro”, mot que ve del llatí “passeru” (que en realitat en llatí clàssic servia per anomenar el pardal i també l’estruç, i que en llatí vulgar tardà prengué el valor general que tenen els mots castellà “pájaro” i romanès “pásare”), però de “passeru” ve també el nom català d’una mena d’ocell: el passerell.

Les respostes a les preguntes plantejades corresponen a uns fragments extrets del llibre Síntesi d’història de la llengua catalana (1981) de Carles Duarte i M. Àngels Massip.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “L’ocell i el “pájaro”
 1. madebymiki ha dit:

  Interessant, jo sempre els hi dic pardals, i a algunes persones “pajarus” però això és un altra història…

 2. Tomàs ha dit:

  Sempre és interessant fer un cop d’ull als orígens de les coses. Interessant el post.

  En aquest país hi ha més pàjaros a ras de terra que volant pels cels.

 3. Maria (aiguaclara) ha dit:

  Són molt interessants els comentaris etimològics. Jo utilitze pardals per anomenar els ocells i pardalets per als ocells petits. Encara que sóc conscient que és el nom d’un ocell.
  Moltes gràcies per utilitzar una foto meua per fer els comentaris.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: