Blanquejadors de pell. Els nous blancs.

Milers de persones de molts països del món compren productes que prometen emblanquir la pell.

Les indústries químiques i les que es dediquen a la cosmètica han descobert un nou filó de negoci que utilitzen en campanyes de publicitat molt agressives. Es tracta d’imposar l’estàndard de bellesa occidental.

Moltes de les grans marques de cosmètica tenen productes que prometen l’efecte emblanquidor (The Body Shop, Avon, Clinique, l’Oréal, Revlon…) i estan inundant el mercat amb aquests productes. El reclam de la seva publicitat és la integració social, la bellesa i l’ajust als cànons dels blancs.

L'Oréal i Beyoncé blanca

En una recent campanya de L’Oréal, Beyoncé surt tal i com la veiem en la següent foto. Per què l’ha presentat així la firma comercial?

Doncs sembla clar que per incentivar a moltes persones a utilitzar els seus productes emblanquidors.

En aquest cas han utilitzat un programa de retoc digital, però la intenció és la mateixa.

A Puerto Rico, ha tingut un èxit fulgurant un producte de l’empresa Clorox. La companyia ha anunciat que el seu “limpiador agringuizante” (de gringo és clar), té les mateixes característiques blanquejadores del clor però sense danyar la pell i sense els efectes cancerígens dels vapors del clor en ser respirat.

També en altres continents succeeix el mateix. En un recent anunci de la televisió Índia es mostra a dos amics molt semblants però amb una sort molt diferent a la vida. La cara del triomfador “brilla” (literalment) de felicitat, mentre que el seu amic, més moreno, es lamenta. Tinc mala sort, és per culpa de la meva cara. No, li contesta l’amic, no és per la teva cara, és pel color de la teva cara!

Sammy Sosa

Un altre cas que ha saltat a la premsa ha estat el del jugador Dominicà de beisbol Sammy Sosa,  que ha canviat radicalment d’aspecte tal i com podem veure a la foto.

Per emblanquir la cara i el cos s’utilitzen diferents tècniques, com el Peeling, que ve a ser un exfoliat de les capes superficials de la pell que permet eliminar les taques.

Múltiples tractaments a base de mascaretes amb productes emblanquidors, seguits d’aplicacions de cremes específiques per mantenir l’efecte.

També s’utilitzen tractaments amb làser, que asseguren uns millors resultats i un menor risc de patir canvis pigmentaris posteriors com la presència de zones més blanques i d’altres més pigmentades.

A Internet podem trobar tot un seguit de remeis casolans, com:

El suc d’una llimona es barreja amb les clares de dos ous, s’aplica sobre la zona a tractar i un cop sec es neteja amb aigua.

S’aplica durant 15 minuts la barreja d’una cullerada de llet en pols, una de mel, una de llimona i mitja d’oli d’ametlles i després es renta amb aigua.

És només una mostra de les moltes que podem trobar.

Com veieu hi ha multitud de remeis més o menys professionals. La preocupació va des de fer desaparèixer una simple taca fins a canviar el color de tot el cos.

Un altre producte blanquejador de la pell

Hi ha qui ho fa per raons estètiques i hi ha qui ho fa per raons socials. Aquests darrers casos són els que són més qüestionables.

Ara bé, nosaltres prenem (qui ho faci) el sol per estar morenos, perquè ens sentim més atractius, perquè busquem un color de pell més moreno que el que tenim. Doncs hi ha persones que cerquen el contrari.

El problema rau en els motius. A Occident s’accepta millor a una persona blanca que a una altra que té un color diferent de pell? Si és així, hi haurà persones que poden pensar que semblant blanques poden tenir l’èxit i l’acceptació social que d’altra manera els seria impossible.

Si responem que sí a la pregunta, haurem trobat la mare dels ous.

Per acabar, dir-vos que també hi ha tractaments específics que emblanquir els genitals, ja que hi ha persones que volen tenir aquestes zones amb el mateix to de pell que el de la resta del cos.

Nota: fa uns dies, vaig penjar un post que es deia “Els negres de pell blanca” http://trt2009.wordpress.com/2011/01/03/els-negres-de-pell-blanca/ i que tractava dels problemes que pateixen sobretot a l’Àfrica els Albins negres.

Arrel d’aquell post, una blocaire del Brasil, la KuKa, http://kukarosello.wordpress.com/, em va suggerir la idea de parlar dels emblanquidors de pell, cosa que acabo de fer. Si hi entra, potser ens explicarà si al Brasil passa alguna cosa semblant o no.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , ,
Arxivat a Altres
6 comments on “Blanquejadors de pell. Els nous blancs.
 1. Álex Ribes ha dit:

  Déu n’hi do. El rerefons de la qüestió dóna per pensar. El racisme del món WASP està triomfant. Tan sols espero que els barrufets no es possin de moda. Molt bo el post. Felicitats.

 2. Tomàs ha dit:

  Molt amable Álex.

  El problema és el motiu que et porta a prendre una decisió com aquesta. Tothom té dret a escollir i per tant és indiscutible que es pot decidir ser blanc, el problema és el per què.

  Si darrera aquesta decisió hi ha un cap de “chorlito” o una decisió estètica, jo no hi veig més problema (també hi ha qui va tatuat de cap a peus). Ara bé, si és degut a que d’aquesta manera pensa que li serà més fàcil trobar feina o no serà rebutjat en segons quin entorns, llavors si que tenim un problema, sobretot si té raó en les seves sospites.

 3. Oriol López ha dit:

  Jo també crec que el problema de base és la discriminació per raó del color de la pell que porta a molta gent a voler-se aclarir la pell.

 4. Tomàs ha dit:

  Lo també penso que en la majoria dels casos la discriminació per raó del color de la pell està en la base d’aquestes decisions.

  Però, també hi ha una pressió mediàtica que ens ensenya quin és el cànon de bellesa que triomfa, i no és altre que el blanc.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Al meu parer, juguen tots dos aspectes.
   Al darrere hi ha la necessitat de pertànyer al grup, i s’imposa el grup dels guanyadors.
   Nosaltres també piquem, per exemple volem estar prims, volem no tenir arrugues, …
   La pressió mediàtica la paguen les empreses que hi tenen molt de diner a guanyar.

   • Tomàs ha dit:

    D’acord. És un nou negoci del qual no n’estem massa informats ja que majoritàriament som blancs el que vivim en aquí.
    En altres països les farmàcies i els supermercats estan plenes de productes per emblanquir i la publicitat per la Tele és molt pressionant.
    Has explicat molt bé això de cercar la pertinença a un Grup i posats a escollir grup, el lògic és escollir el predominant. Està clar.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: