Química i Gastronomia per Dijous Gras

Avui, dijous 3 de març de 2011, és Dijous Gras. A dia d’avui, catalans i catalanes celebrem l’entrada als dies de Carnaval, festa que assolirà el seu punt àlgid amb l’arribada del Rei Carnestoltes, diumenge vinent. I celebrem Dijous Gras menjant la típica botifarra d’ou, la truita i la coca de greixons. L’objectiu original; atipar-nos bé abans de l’època de dejuni que s’acosta. De manera que la festa d’avui està directament relacionada amb la gastronomia i, aquesta, relacionada amb la química (com tot el que ens envolta, evidentment).

Avui, precisament, he rebut el número de març de la revista Investigación y Ciencia i hi he trobat un interessantíssim article del químic Pere Castells (Fundació Alícia) titulat La crema perfecta i amb el subtítol, La temperatura i l’acidesa són factors clau per obtenir elaboracions òptimes. A més a més, us recordo que la revista s’ha afegit a la celebració de l’Any Internacional de la Química 2011 obsequiant els seus lectors mensuals amb articles que es poden descarregar de franc des del seu lloc web, relacionats amb el desenvolupament i les aplicacions de la química. Precisament aquest article de Pere Castells el podem descarregar de franc des del web, aquí tenim l’enllaç.

Ara ja no tenim excusa per no saber fer una bona crema cremada. Sembla que tot és qüestió de química…

Pep Anton Vieta

http://pepquimic.wordpress.com/

Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Química i Gastronomia per Dijous Gras
 1. Oriol López ha dit:

  La química i la física dels ingredients i del procés de preparació, a tenir molt en compte per obtenir bons resultats per al paladar.

 2. Tomàs ha dit:

  Bé, la cuina des de fa uns anys està d’exploració. Reinventant-se.

  Em sembla bé aquest procés de renovació. Podem gaudir de la cuina tradicional, de les mateixes receptes però revisades i de noves que no existien fins ara.

 3. Antoni Alcázar ha dit:

  Encara que molts químics fugen de les “cuinetes”, el cert és que la cuina només es pot explicar des de la química. Va bé recordar-ho de tant en tant perquè, en cas contrari, tothom relaciona més la química amb el fum, la contaminació i les coses “artificials”. Gràcies per fer-ho, Pep.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: