La Xarxa d’Innovació Pública (XIP): innovar a l’Administració

El passat divendres 8 d’abril va néixer la Xarxa d’Innovació Pública (XIP), una comunitat formada per persones que tenen vincles amb l’Administració pública o amb iniciatives que s’hi duguin a terme, i que té com a objectius: canviar la manera de treballar de l’Administració, fomentar la participació ciudadana, facilitar la vida a la ciutadania i crear opinió internament i externament.

Xarxa IP

En un parell d’articles que vaig publicar l’any passat (Es pot innovar també des de l’Administració? i Com modernitzar l’Administració? Un decàleg de l’any 2000 encara vigent) tractava el sempre complicat tema de la innovació al sector públic. Atès el context actual d’incertesa a causa de la crisi econòmica i el fenomen de la globalització, l’entorn dinàmic i canviant en què ens movem i les circumstàncies actuals, en què la ciutadania és més exigent i els problemes a què ens enfrontem com a servidors públics són cada cop més complexos, considero que les administracions han de canviar la seva cultura rígida, tradicionalista i procedimentalista i esdevenir cada vegada més intel·ligents i innovadores. I una manera d’estimular aquest canvi és aplegar les persones que tenen la mateixa convicció i treballar en xarxa.

Les xarxes poden transformar les organitzacions i fer-les més participatives i innovadores. La XIP vol incorporar aquesta dinàmica a la cultura i operativa de l’Administració. Conscients d’això, un conjunt de professionals vinculats a les administracions catalanes ens hem proposat unes línies de treball conjuntes per compartir projectes i bones pràctiques, coneixement, notícies i, en definitiva, aprendre plegats de la nostra experiència i de la dels altres, i, a la vegada, idear nous serveis amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració.

Per aconseguir-ho, ens inspirarem en la transparència (és important que les administracions obrin les dades per a la reutilització i ajudin a fer més transparent l’acció d’administracions i governs), la participació (comptar amb la intel·ligència col·lectiva de la gent) i la col·laboració (avançar cap a formes de cocreació en l’elaboració de serveis i de polítiques públiques). L’objectiu principal és posar la ciutadania en el centre de les polítiques i les accions de l’Administració, i aconseguir aproximar ciutadà-client i personal funcionari.

Principis de la XIP

Els principis de la XIP es fonamenten en el fet que les persones són un actiu cabdal per a l’Administració, ja que aporten talent i creativitat. En aquest sentit, el coneixement és clau i per això cal fomentar el diàleg en xarxa multidireccional amb l’objectiu de dissenyar procediments simples i eficients comptant amb el coneixement i la participació de les persones.

També caldria impulsar una nova gestió de la propietat intel·lectual, com un intangible que afegeix valor al que fem. Tot plegat amb l’ús de tecnologia emergent (virtualització, cloud computing i web 2.0), que permetin personalitzar els serveis que gestiona i presta l’Administració i articular formes de participació ciutadana per incidir en les polítiques públiques.

Podeu ampliar la informació sobre la XIP i  accedir a les seves presentacions (en català, castellà i anglès) des del seu compte d’Slideshare. Les persones interessades a seguir les iniciatives d’aquesta nova xarxa i, si volen, participar-hi amb les seves aportacions, poden fer-ho mitjançant el seu compte de Twitter i la pàgina de Facebook, entre d’altres xarxes socials on la XIP és present.

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

 

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “La Xarxa d’Innovació Pública (XIP): innovar a l’Administració
  1. Oriol López ha dit:

    Em sembla una molt bona iniciativa.

  2. […] 6. La Xarxa d’Innovació Pública (XIP): innovar a l’Administració […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: