Nous pecats

Un article a la premsa m’ha fet veure que no estic al dia de les novetats que en els darrers temps s’han cuinat a l’església catòlica. Resulta que l’església ha catalogat nous pecats i en a mi se m’havia passat.

Us ho comento per si a algú de vosaltres també se li hagués passat. No voldria pas que per desconeixement, cometéssiu algun d’aquests nous pecats.

Foto "a l'infern"

Abans d’entrar-hi, i ja posats, fem una mica d’història. Els coneguts com a Pecats Capitals, els de: Supèrbia, Enveja, Gola, Luxúria, Ira, Avarícia, i Peresa, varen ser instaurats pel Papa Gregori I en el segle VI.

(Per cert: em sona més fort Pereza en castellà, que no pas Peresa en català. En canvi, Luxúria em sembla més heavy en català que no pas Lujúria en castellà, coses meves)

Tradicionalment, a aquests pecats se’ls contraposen set Virtuts: Humilitat, Caritat, Temprança, Castedat, Paciència, Generositat i Diligència.

Doncs bé, l’església s’ha posat al dia i ha catalogat uns quants nous pecats. Els he vist identificats com a Pecats Socials (serà per allò dels nous temps). Aquests són:

 • Experimentar amb l’ésser humà. La realització de manipulacions genètiques, inclosos els embrions, així com la contracepció
 • Contaminar el medi ambient
 • Contribuir a generar pobresa i desigualtat social
 • El consum i el tràfic de drogues
 • L’acumulació excessiva de riquesa

Acudit relacionat amb el post

No és baladí que qui va proposar això fos el bisbe responsable del penitenciari apostòlic, l’organisme que supervisa la confessió i les indulgències plenàries.

Sembla que l’objectiu final no està tant el fer saber als creients que amb tants pecats poden estar en pecat de manera constant, entre els pecats antics o amb el nous, sinó que tornin als confessionaris, pràctica que està en greu retrocés.

Sembla que no hi havia prous amenaces d’anar a l’infern i que els catòlics han anat abandonat els confessionaris. L’església ha considerat que fins aquí havíem arribat i ha dissenyat una nova llista de pecats.

S’està tornant complicat això de ser catòlic practicant.

Comptador

Jo si ho fos, em compraria aquell comptador que portava en Ben Affleck en l’anunci d’un desodorant amb el qual portava el compte de les mirades que li feien les noies i dones amb que es creuava. Jo l’utilitzaria per comptar el pecats, d’aquesta manera, a l’anar al confessionari, solament caldria ensenyar el comptador. 

Ja se sap, no hi ha millor manera de tenir el ramat controlat que sota pressió i amenaça.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “Nous pecats
 1. Jan ha dit:

  Sóc catòlic practicant i hem sembla molt bé aquests “nous pecats”.

  Però no cal que ho digui l’Església. Tots sabem que experimentar amb l’ésser humà, la realització de manipulacions genètiques, inclosos els embrions, així com la contracepció, contaminar el medi ambient, contribuir a generar pobresa i desigualtat social, el consum i el tràfic de drogues i l’acumulació excessiva de riquesa no són coses bones sinó dolentes.
  Només amb la nostra conciència sóm capaços de veureu. Sentit comú. Per catòlics, musulmans, ateus, laics etc…

  Salut!
  PD: Per cert, per molts “pecats nous” que dictamini l’església, jo estaré igual de feliç. Seguiré sempre igual. Intentant fer les coses bé i pels demés.

 2. Tomàs ha dit:

  Hola Jan, benvingut.

  No estem totalment d’acord però t’agraeixo l’aportació, que no fa sinó enriquir el post.

  Em sembla molt bé això que dius “d’intentar fer les coses bé i pels demés”, tant de bo tothom penses així. Salutacions.

 3. Oriol López ha dit:

  Jo acostumo a classificar les diferents actuacions i opcions individuals en dues categories bàsiques: les que milloren les condicions de l’existència i les que les empitjoren. La meva opinió és que, per exemple, la contracepció, no les empitjora, sinó que les millora. De totes maneres, respecto que les religions mantinguin i actualitzin les seves llistes de pecats, mentre els no creients no estiguin obligats a guiar-s’hi, ja que aquestes haurien de ser exclusivament per al coneixement i seguiment dels fidels de la religió en qüestió.

 4. Tomàs ha dit:

  Em sembla un bon plantejament. Què la llibertat (o les normes) dels uns, no interfereixin en les dels altres.

  Respecto les religions, però això no vol dir que no pugui opinar sobre el que diuen. Pel que fa a la que més conec (per educació) la catòlica, està molt poc legitimada per donar lliçons a ningú. Més mirar-se el melic és el que haurien de fer. Més humilitat els hi demano.

 5. Maria Boix ha dit:

  Si que s’avorreixen! A més a més, són uns hipòcrites, actualment no ho sé, no n’estic al corrent, però fa anys el principal accionista d’una marca de preservatius era el Vaticà. Per tant, si en continuen sent, són ells els primers pecadors perquè en treuen benefici.

  Com ja he dit en altres posts, per a mi, la religió és una manera de tenir controlada la gent. Jo als creients els respecto i si puc els ajudo (quan el meu germà anava a missa i tenia els nens petits, jo m’oferia a fer de cangur).

  Curiosament jo estic (per aquest ordre) batejada, confirmada i amb la 1a Comunió feta i, es pot dir que pràcticament no vaig fer catequesi i MAI m’he confessat. Jo m’autoconfesso, quan faig una cosa mal feta me n’adono i a sobre ho recordo durant molt de temps, em persegueix i ho passo molt malament. Jo no crec en res, però intento ser bona persona, ajudar la gent…

  El que no m’agrada de les religions és que, en el cas de la catòlica, el capellà, et jutja quan ells són els més pecadors i desgraciats (n’he conegut uns quants i me n’han fet unes quantes…). En el nom de Déu s’han comés moltes barbaritats i jo per aquí no hi passo! Que arreglin casa seva i després podran dir.

  Respecte la contracepció, si ja som massa gent al món, sense ella, hi hauria overbooking. A més, els fills és millor que siguin desitjats. Quants nens maltractats hi ha? Sense anticonceptius, quants n’hi hauria? I ara, amb la crisi, quants es moririen de fam? Segons ells, abstinència, però si ni ells la compleixen!

  Llegint el teu post m’han entrat ganes de pecar, però els nous pecats jo no els cometria mai, bé, excepte un que no considero pecat.

 6. Tomàs ha dit:

  El Vaticà i el seu sistema financer són una petita potència. Segur que el Vaticà no pateix l’actual Crisi que convulsiona Europa.

  Tal i com dius, el Vaticà fa negocis.

  Intentar ser bona persona i ajudar el demés, és molt més del que una gran part de les persones que es diuen creients són, segur.

  Aquest invent de la confessió ha atorgat a l’església un poder immens sobre les persones al llarg dels segles. La por al pecat que condueix a l’infern i el poder atorgat als sacerdots per perdonar els dona davant els creients un poder ingent. Mitjançant la por l’església té esclavitzades les ments de les persones.

  L’església s’oposa fins i tot a l’ús del condó a l’Àfrica infectada de Sida.

  Pel que fa a pecar, si féssim cas de l’església estaríem constantment en pecat. Fins i tot s’han inventat el pecat original, aquell que t’infecta des del moment de néixer. Al•lucinant.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: