En homenatge a les revolucions a les nostres places, el Reverse Graffiti.

Pensant en el que està passant a les nostres places em va venir a la memòria un tema sobre el que havia llegit un reportatge, el del Reverse Graffiti (Graffiti Invers). A diferencia dels tradicionals graffitis, els que el practiquen no utilitzen pintura, ni sprays.

Les seves eines bàsiques són: Aigua, sabó, draps i poca cosa més.

El que fan és una “neteja selectiva”, de tal manera que de la brutícia en surt l’obra.

Tots hem vist en alguna ocasió allò escrit a la lluna bruta d’un cotxe “neteja’l guarro”, doncs això ve a ser el mateix però amb més gràcia en tots els sentits.

Entre els pioners d’aquesta tècnica trobem al brasiler Alexandre Orion i a l’anglès Paul Curtis, alies Moose.

Alexandre Orion, volia ajudar a que se’n prengués consciència de la preocupant pol·lució i brutícia que hi havia en alguns llocs de la ciutat de São Paulo.

En un estudi del professor Paulo Hilario Nascimento dela Facultat de Medicina de São Paulo, es calcula que a la conurbació urbana moren unes 3.000 persones a l’any a causa de la contaminació.

Alenxandre Orion fent reverse graffiti

Així, una nit, Alexandre Orion va entrar al túnel de Max Ferrer, un dels més transitat de la ciutat, les parets del qual estaven cobertes d’una gruixuda capa de brutícia i es va posar a netejar selectivament de tal manera que en quedés un missatge.

Va crear un conjunt de calaveres, que alertaven del perill de la contaminació tant brutal que es patia.

Les calaveres del túnel eren l’avís que no permetia tornar a dir: Jo no ho sabia.

El desconcert de les autoritats va ser majúscul al constatar que el que hi havia al túnel no era l’obra de graffiters, sinó d’algú que havia netejat una part de les parets que l’Ajuntament hauria d’haver mantingut netes.

Finalment l’Ajuntament va netejar del tot la part de la paret on l’artista havia intervingut, però curiosament l’altra paret la varen deixar igual de bruta que estava.

Al dia següent, Alexandre va intervenir en l’altra paret. Les autoritats no varen trobar manera legal de sancionar a algú que netejava selectivament, i finalment varen optar per netejar tots els túnels de la ciutat per tal d’evitar noves intervencions.

Coneguem ara una mica en Paul Curtis, alies Moose. Les seves primeres obres les va fer a San Francisco.

L'us de plantilles per fer reverse graffiti - Paul CurtisMoose utilitza plantilles (estencils), en les quals ha dibuixat prèviament el motiu que vol deixar plasmat, després aplica les plantilles sobre el lloc on vol intervenir i llavors hi aplica aigua a pressió.

Curiosament, en moltes ocasions, la reacció dels Ajuntaments ha estat la mateixa que a São Paulo, “netegen” amb la intenció d’esborrar el que ell ja ha netejat, i deixen la resta de la paret, mur o del que es tracti, igual de brut com estava.

Ara es troben iniciatives similars en d’altres països del món. També hi ha persones que s’han especialitzat en objectes en particular com Scott Wade, que actua sobre els vidres bruts dels cotxes.

Mobilització a plaça Catalunya

Voldria dedicar aquest Post a totes i a tots els Indignats que aquests dies estant revolucionant les nostres places, sigui la del Sol, la de Catalunya o qualsevol altre de les centenars de ciutats que desperten.

La seva presència també està trencant els esquemes de molts polítics que no saben que fer. Un cop passades aquestes eleccions, no hi haurà excusa per a que els partits debatin allò que el carrer està demanant.

Ni tampoc serà de rebut que els partits perdedors s’apuntin al carro del que una part de la societat civil des del carrer o des de casa veu amb comprensió, simpatia i esperança, per utilitzar aquesta força com a ariet contra els que els han guanyat.

Les seves veus i les seves pancartes són l’aigua i el sabó que està netejant la crosta de la comoditat, dels mals costums i de la manca d’ambició democràtica en la que bona part dels nostres polítics s’havia instal·lat.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “En homenatge a les revolucions a les nostres places, el Reverse Graffiti.
  1. Oriol López ha dit:

    Singular i enginyosa iniciativa, aquesta del Reverse Graffiti, no la coneixia. Aprofito per sumar-me a l’homenatge que en Tomàs fa des d’aquest post als Indignats i les Indignades que aquests dies estant protestant pacíficament des de les nostres places.

  2. Tomàs ha dit:

    Des de que vaig escriure el post hi ha hagut moltes novetats amb el tema dels Indignats.

    La incomprensible actuació del conseller d’interior d’ahir no va en la bona línia. Què pretenia realment? No ho he entès.

    Pel que fa als graffitis inversos, és una de les coses que he trobat més sorprenent i positives des de fa molt de temps. Això de no embrutar les parets, sinó netejar-les i a la vegada fer art o deixar un missatge, és genial.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: