7.000 milions d’habitants i creixent

Abans d’acabar l’any serem 7.000 milions de persones a la Terra, i el Departament d’Afers Econòmics i Socials de l’ONU preveu que a finals de segle s’arribi als 10.000 milions de persones.

Només a l’Índia neixen 27 milions de persones a l’any (això vol dir que a l’Índia cada any i 8 mesos neixen tantes persones com habitants té Espanya o en poc més de 3 mesos, tots els de Catalunya).

Gràfica que mostra el creixemnt de la població mundial

Avui en dia les ciutats alberguen el 50% de la població total. Aquest percentatge s’espera que sigui del 75% a l’any 2050. Si bé, solament ocupen el 2% de la superfície de la Terra i en canvi aporten el 80% de la riquesa.

Però, la vida en molts barris de moltes de les actuals grans urbs no és gens fàcil:

 • Amb una xarxa insuficient o inexistent de transport públic
 • Amb una alta contaminació atmosfèrica i un deficient o inexistent sistema de clavegueram
 • Amb una manca de serveis públics d’aigua, llum o gas
 • Amb una mancança de centres sanitaris, col·legis, llars d’infants, seguretat…
 • Amb una manca d’infraestructura de comunicacions de veu i de dades

Gran barris, grans ciutats, insegures, insalubres i amb poques condicions per assolir un grau d’autosuficiència econòmica per aconseguir les millores necessàries.

És a dir, no cal esperar a que siguem 10.000 milions per pensar que un dels problemes és on posem tanta gent, sinó que cal preveure com els posem, en quines condicions.

Un dels desafiaments, no és la manca d’espai, sinó les condicions en que es viurà a les ciutats. Els governs i els arquitectes tenen una tasca plena de desafiaments per endavant. En el termini de 4 dècades, caldrà encabir més de 4.000 milions de persones noves en les ciutats.

Es fan projeccions tenint en compte que els nouvinguts han de disposar d’accés a l’educació, a la salut, a l’aigua potable i a molts altres serveis.

Penso que és una projecció poc realista, ja que hores d’ara ja no s’acompleixen aquests mínims en molts dels barris de les grans ciutats. Podem trobar exemples de “villas miserias”, de “bidonvilles” o de barraquisme a tots els Continents.

El futur desenvolupament de les ciutats no serà homogeni. En els països emergents, la població amb destinació a les ciutats creixerà un 90% entre el 2010 i el 2030, molt més que a les ciutats del primer món, on el fenomen urbà ja està més consolidat.

Exemple del que podria ser un espai superpoblat

A mesura que les grans ciutats es facin més grans, contaminaran més i competiran amb els agricultors per a l’ús de l’aigua.

La generació de residus que crearan serà de tal magnitud que no hi haurà recursos suficients per tractar-los, ni transportar-los.

Un dels grans reptes és la sostenibilitat de les ciutats. Això passa per disminuir el seu consum energètic, restringir o prohibir l’ús del vehicle privat i fomentar l’ús del transport públic. Però això solament és una petita part del que és necessari.

No podem demanar que s’utilitzi el transport públic si aquest no existeix, o no es pot consumir menys energia, sinó hi ha una alternativa que es pugui pagar i que contamini menys.

He llegit unes quantes propostes per a la millora de les ciutats, però sense voler ser crític, em sembla que la solució al problema  està molt i molt lluny.

El paper ho aguanta tot, és a dir, es pot dir que una solució es crear una xarxa de Megaciutats interconnectades de manera eficient, amb uns sistemes de transport públic suficients i no contaminants Que les  Megaciutats disposin de sistemes de salut, d’educació, de transport, d’aigua, de llum i de gas eficients, amb edificis preparats, en que hi hagi un bon aprofitament d’energies alternatives, en els quals es fomentarà el conreu d’aliments als balcons, terrasses i cobertes. Dir, es pot dir, però com es fa?

En un món ideal, potser seria possible. En el món real, on més de 1.000 milions de persones passen fam, on d’altres centenars de milions no tenen accés a l’aigua potable i on altres centenars de milions no tenen l’oportunitat de poder anar a un hospital, què ens pensem que farem en 4 dècades?

Foto pròpia - Plaça Jemaa el Fna a Marrakech

Si hem vist com Islàndia o Irlanda que fins fa poc eren l’enveja d’altres s’han enfonsat o que Grècia ja està demanant el segon rescat econòmic, que volem fer?

Això a Europa, on encara es pot pensar en rescatar. És que algú pensa que es poden rescatar els països del tercer món que ja tenen problemes pitjors?

No soc tant optimista en aquest tema com el que he llegit en alguns estudis sobre com han de ser les ciutats del futur (d’un futur quasi immediat) per poder absorbir amb condicions aquests nous milers de milions d’habitants.

Em pregunto com es pensen pagar totes aquestes mesures “superchupiguais”?

Però si, a casa nostre i com a exemple, no podem ni acabar la línia L9 del Metro!

Per cada Km d’AVE paguem entre 12 i 30 milions d’Euros. Ja n’hi ha 1.800 fets i 2.200 en marxa, i el manteniment és d’uns 100.000 Euros per Km i any.

Ja em veig vivint a la Sagrada Família, ara que l’han fet més gran.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “7.000 milions d’habitants i creixent
 1. Oriol López ha dit:

  Jo crec que de recursos n’hi ha, el què passa és que estan mal repartits i que es llencen en coses totalment prescindibles i no es dediquen al que s’haurien de dedicar, i quan dic recursos vull dir tant matèries primeres i energia com recerca i investigació, i diners.

  • Tomàs ha dit:

   Si, segurament estem en l’era de la Humanitat en que aquesta és capaç de generar més recursos de tota mena. A la vegada, la incapacitat i la manca de voluntat en repartir de manera eficient i ordenada aquests recursos és molt evident.

   Quantes vegades hem vist que en algunes zones del món es tira el menjar, mentre en d’altres hi ha milions de persones que moren de Fam.

   Podem tenir una estació aeroespacial i una xarxa de satèl•lits però no som capaços de traslladar els recursos allà on fan més falta.

   Tot això seria possible en un altre món, en el nostre i actual, on el principal és l’economia, poc importa que hi hagi persones morin de fam.

 2. jardinatural ha dit:

  Tomàs paciència que és la mare de la ciència, per mi el millor és començar per el més petit i anar solucionant el que es pugui, treballar a nivell local millor que grans solucions. Si creixem, però tot té limits derivats dels recursos naturals que disposem. Les previsions són per 10.000 milions, però realment quedaran recursos per tots, potser abans la natura actuarà i ens posarà els punts sobre les i, que ens anem deixant per el camí.

  • Tomàs ha dit:

   Fa uns dies, vaig llegir la següent notícia: al districte de Jhunjhunu, al Rajastán (Índia) a qui entri en un programa governamental d’Esterilització, pot entrar en un concurs en el qual es pot guanyar des d’un cotxe, fins a motocicletes o televisions planes. Objectes tots aquests, fora de l’abast de la immensa majoria de la població India.

   El tema en alguns països del Món és molt més greu del que podem arribar a imaginar.

   Aquests dies hem pogut també llegir com hi ha un conjunt de països de l’Àfrica on si no hi ha solucions ràpides poden morir de fam milions de persones.

   Mentre, en alguns països es segueixen tenir fills de manera (potser) inconscient, sense cap garantia de poder-los alimentar.

   Els Costums, algunes Religions, la Corrupció d’alguns governs, l’Economia global, els Mercats, la Insensibilitat general…Múltiples factors fan que la solució no acaba d’arribar mai.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: