Ictus, la detecció és vital!

Un estudi de la Clinica Mayo ha descobert que la majoria de les persones que pateixen un Ictus, o Accident Vascular Cerebral (AVC), altrament anomenat atac de feridura, ictus cerebral o infart cerebral, provocats per una embòlia o per un vessament cerebral, com que no l’identifiquen com a tal, no acudeixen als serveis mèdics fins que la seva simptomatologia empitjora.

Van observar que la mitjana de temps, des de l’inici dels símptomes fins l’arribada a l’hospital, va ser de més de 3 hores i mitja.

La doctora Stead Latha, especialista en medicina d’emergència i autora principal de l’estudi, diu: El temps és crucial, en el tractament de l’AVC, augmenta les probabilitats de delimitar l’accident vascular cerebral, de minimitzar-ne els danys col·laterals i de millorar-ne la recuperació’.

Els investigadors consideren que una millor comprensió dels símptomes de l’Ictus permetrà una resposta més ràpida, en reduirà els danys cerebrals i en millorarà significativament la recuperació dels pacients.

Què ens cal saber?
Els accidents vasculars cerebrals poden ocórrer sobtadament i el pronòstic sempre empitjora amb el temps si no es tracta amb celeritat. El tractament immediat marca la diferència entre una lesió lleu i una gran invalidesa.

Els símptomes d’un Accident Vascular  Cerebral (AVC) són:

  • Entumiment sobtat, debilitat, o paràlisi, de la cara, d’un braç o d’una cama, usualment d’un costat del cos.
  • Dificultat sobtada per parlar o entendre el llenguatge parlat.
  • Sobtadament, la visió es fa borrosa, o doble, o pèrdua de camp visual.
  • Mareig sobtat, pèrdua de l’equilibri, o falta de coordinació.
  • Un sobtat i sever mal de cap, o un mal de cap inusual, que pot anar acompanyat de rigidesa del coll, dolor facial, dolor entre els ulls, vòmits o consciència alterada.
  • Confusió, o problemes amb la memòria, dificultat d’orientació espacial o de percepció.

L’Escala prehospitalària d’Accident Vascular Cerebral (AVC) de Cincinnati (Escala de l’Ictus de Cincinnati “Cincinnati Stroke Scale“) s’empra a Anglaterra i facilita detectar un possible ictus.
– Si 1 del 3 paràmetres de l’escala és positiu, en un 72% dels casos és un ictus.
– Si 3 dels paràmetres són positius, en un 82% dels casos és un ictus.

Signes de detecció d'un ictus
Els signes de l’escala de l’Ictus de Cincinnati són:
Asimetria facial; en provar de somriure, sols ho aconseguim amb la meitat del rostre.
Deriva d’un braç; en moure els braços, els estenem i, en aixecar-los, observem que un d’ells no s’aixeca, no té força.
Alteracions en la parla; en tractar de parlar, no podem articular les paraules, o emprem paraules equivocades, o frases incoherents.

Aquests 3 signes indiquen que hi ha lesions cerebrals que provoquen paràlisi i alteracions en la parla.

Si 1 d’aquests signes apareix sobtadamentcal trucar immediatament al 112 o acudir immediatament a l’hospital més proper. Cas que sigui un ictus, el temps és vida!

Discriminar entre un mareig i el conjunt de símptomes que poden acompanyar un accident vascular cerebral pot marcar la diferència entre una lesió lleu i una gran invalidesa, com diu la doctora Stead Latha. Passades 3 hores des de l’accident vascular cerebral, la intervenció dels metges pot fer molt poc per reduir-ne l’impacte.

Sophia Blasco Castelll

Article relacionat: Ictus, la prevenció a les nostres mans

Nota bibliogràfica:
Nota de premsa de la Clínica Mayo Do You Know You’re Having a Stroke?
Accident vascular cerebral a la Viquipèdia
Cincinnati Stroke Scale
Striking A Stroke Off Before It Strikes You – 4 Simple Tests

Coach personal

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Ictus, la detecció és vital!
  1. Oriol López ha dit:

    Aquesta informació és crucial per poder detectar l’ictus a temps i poder acudir al metge quant abans millor per reduir al màxim l’impacte de l’ictus. Gràcies, Sophia

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: