La crisi i la mort.

Hi ha moltes pistes que ens fan obtenir una mesura justa del drama que estan passant molts ciutadans a l’Europa més afectada per l’atur i la crisi. Una d’elles, sense cap mena de dubte és l’increment de les taxes de suïcidi.

Aquesta crisi sembla que canvia moltes coses que creiem inamovibles, amb l’atur massiu i l’eliminació de molts de suports bàsics pels més desprotegits, per primera vegada hi ha més defuncions per suïcidi que per accidents de trànsit. I pel que sembla, respecte a aquest fet les autoritats no pensen fer res, potser és perquè saben que son responsables indirectes d’aquest fet.

Els països més afectats per aquesta nova plaga son Grècia, Irlanda i Espanya. A aquests països van baixant els accidents de trànsit i les seves conseqüències, suposo que en gran part per la baixada del transport de les mercaderies i per una menor mobilitat dels vehicles particulars amb la reducció d’ingressos i l’augment dels preus de la benzina.

En David Stuckler, sociòleg de la Universitat de Cambridge, en Martin McKee de la Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres, i Sanjay Basu de la Universitat de Califòrnia han publicat un estudi on posen de manifest aquest enorme problema.

Entre les moltes conclusions que treuen destaco aquestes: “Estem observant una crisi humana”. “Les dades revelen la velocitat de les conseqüències de la crisi financera sobre la salud”, “els suïcidis tan sols son la punta del iceberg si parlem de problemes de salud mental”, “un increment a Grècia de més d’un 17% en suïcidis és esfereïdor i vol dir alguna cosa”…

Que fàcil és trobar a les víctimes d’aquesta crisi, i que complicat sembla fer el mateix amb els responsables. De fet és ben curiós que mentre ens volen fer sentir a tots com a culpables d’aquesta situació, els estudis sobre l’increment de suïcidis a Europa son ben selectius, i ens mostren clarament que aquests es donen a un sector ben concret i a certs països. No sembla que ni els molts senyors “Millets i Montulls”, ni cap els seus nombrosos amics de tot l’arc parlamentari als que tenen agafats per les parts toves corrin cap perill de caure en tentacions auto-destructives… 

Quant a

::.·No sé que no sé res·.::

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “La crisi i la mort.
  1. Oriol López ha dit:

    Com deia Bertolt Brecht, hi ha diverses maneres de matar, i una d’elles és crear les condicions per incitar una persona al suïcidi: https://desdelamediterrania.cat/2010/10/09/465/

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: