Per coherència, el PSC no té dret a decidir

El mal tracte que dispensen els socialistes espanyols als catalans és de campionat. Ja sabem que qui mana, mana, i qui té la paella pel mànec fa anar l’oli allà on vol; però, probablement, altres tindrien una mica més de miraments i de consideració amb els qui consideren com a companys de partit i, al capdavall, els qui els han donat els vots necessaris per a accedir al poder. Però, no. El PSOE no en té prou amb tenir subjugats i sense veu ni vot els socialistes catalans, sinó que cada vegada que en té l’ocasió els vanta pels nassos la seva prepotència i els deixa en ridícul. Ho ha fet moltes vegades en moments delicats dels socialistes catalans, i ho ha tornat a fer ara que el PSC està intentant refer-se de la patacada electoral i debat sobre la possibilitat de tenir veu pròpia a Madrid.

Tantes vegades que els més innocents del PSC, els anomenats de l’ala catalanista, s’han esforçat per convèncer a no sé qui que ells són un partit autònom, amb estatuts i personalitat jurídica pròpia, i ara els companys amics dels PSOE els ho tiren tot per terra: Per a tenir grup propi els socialistes catalans necessiten el vist i plau dels seus superiors, del PSOE, els ha recordat el Secretari general del Grup Socialista, Eduardo Madina. Diguin el que diguin els Estatuts del PSC. Tots els debats que han tingut les darreres setmanes, amb els posicionaments dels alcaldes de Sabadell i de Lleida, amb els ja sabuts d’Ernest Maragall o de Joaquim Nadal, i els no menys coneguts de Miquel Iceta o Josep Collboni, no han servit per a res, perquè a Madrid ja els han llegit la cartilla i els han fet saber qui té la potestat de decidir sobre aquestes coses. I els socialistes catalans en això són molt disciplinats i coherents: ells no creuen que com a catalans haguem de tenir el dret a decidir sobre el nostre futur, això és cosa que han de decidir els espanyols, i per tant com a secció regional del partit és lògic que acceptin que tampoc han de poder exercir aquest dret per a decidir si volen o poden tenir veu pròpia a Madrid. De fet, el cinisme d’Eduardo Madina anava més enllà: ell afirmava que respectava tot el debat intern del PSC, faltaria més, i que calia esperar les resolucions polítiques que sorgirien del proper congrés, però que al capdavall s’haurien d’atenir al seu reglament.

I ja és curiós que es pugui dir que per a tenir Grup propi a Madrid els socialistes catalans necessiten l’autorització del PSOE. La llibertat s’exerceix i no s’espera que gentilment te l’atorguin. Ara mateix, el debat intern dels socialistes no està en decidir si es tindrà o no es tindrà Grup propi a Madrid, perquè això ja es dóna per suposat que no, sinó en decidir si poden gosar fer la petició, sabent no només que la resposta serà negativa sinó que pot enutjar els seus superiors. I amb l’amo val més estar-hi bé.

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com/

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Per coherència, el PSC no té dret a decidir
 1. Oriol López ha dit:

  Conforme vagi quedant més clar que el PSC tan sols és una sucursal del PSOE, aniran perdent més i més vots, no entenc què esperen a reaccionar?

 2. Tomàs ha dit:

  Jo tampoc entenc el paper del PSC. Ens alguns comentaris he dit que el que es debatia era el significat de la “C” del PSC. Què vol dir aquesta “C”? Quan ho tinguin clar ja hauran fet un pas endavant.
  Fins i tot després de tot el que ha passat: Estatut, Estatut retallat al Congrés, Estatut retallat al TC, finançament…, després de tot i encara tenen dubtes?
  En realitat no hi ha dubtes, la majoria de dirigents dels PSC són pro PSOE en el sentit de formar-hi part com a un tot, sense dret a dissentir. Ja els va bé allò de que el portaveu del PSOE aixequi un dit o dos al Congrés i ells votar en aquest sentit.
  Si hi havia dubtes, hi ha hagut en els darrers temps prous situacions importants com per a no esperar a fer un que no volen ni tenir. Ara, han optat per endarrerir el seu congrés, podrien haver-lo avançat i així tenir ja una posició clara un cop passades les eleccions generals.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: